Subscriu-te

Les Misses Polifòniques a Barcelona arriben al desè aniversari

La iniciativa, endegada per l’editor Jaume Vallcorba i Plana, juntament amb Eusebi Díaz-Morera, el director Josep Pons i Armand Puig, va néixer l’any 2012 per oferir la possibilitat d’escoltar música religiosa en el marc de la litúrgia, com en altres ciutats europees.

Ara fa deu anys, doncs, un grup d’aficionats a la música clàssica van tenir la idea d’unir la celebració litúrgica a la interpretació de misses d’autors clàssics, compostes de fet per a aquest àmbit natural. El projecte va impulsar la creació del cor Barcelona Ars Nova, un ensemble professional dirigit per Mireia Barrera que, amb el temps, també ha ofert concerts amb repertori diferent del que interpreta a les misses.

El catàleg de les misses i els compositors escollits comprèn del segle XV al XX. Mentre que, al començament, el repertori estava molt centrat en la polifonia del segle XVI i principis del XVII –Giovanni Pierluigi da Palestrina, Claudio Monteverdi, Tomás Luis de Victoria, Joan Cererols…–, les darreres temporades ha incorporat més música dels segles XIX i XX –Igor Stravinsky i Paul Hindemith, entre d’altres–, a més, és clar, de Haydn, Mozart i J. S. Bach.

Les dues esglésies on se celebren les Misses Polifòniques a Barcelona són la del monestir de Pedralbes i la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, que reuneixen les característiques d’acústica i capacitat adequades. Les dues properes celebracions, que tancaran la temporada 2021-22, tindran lloc a la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, a les 19 hores, el 3 d’abril –amb obres de Tomás Luis de Victoria i d’Alonso Lobo, en el marc de la litúrgia de la Passió de l’Ofici de Setmana Santa– i el 29 de maig –amb la interpretació de la Missa núm. 5 en La bemoll major de Franz Schubert–, en la cerimònia que celebrarà el desè aniversari de les Misses Polifòniques.

Des de la temporada 2020-21, les misses es poden seguir per streaming en directe i es poden visionar posteriorment en un canal de Vimeo. I entre les cinc celebracions litúrgiques que es fan cada temporada, hi ha oficis construïts pel pare Jordi-Agustí Piqué.

Properament l’Associació d’Amics de les Misses Polifòniques es convertirà en una fundació. La Junta de l’Associació està formada majoritàriament pels fundadors del projecte i, per fer-lo viable, compta amb espònsors, a més d’aportacions de particulars. El pressupost de cada temporada és d’uns 90.000 euros –el de cada missa varia en funció dels efectius.

Imatge destacada: (c) Ricardo Ríos.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter