Subscriu-te

L’orgue de Montserrat consolida el seu festival

El Festival Internacional Orgue de Montserrat 2012, amb el patrocini de l’Abadia de Montserrat i de l’Obra Social de Caixa Penedès, ha presentat la seva programació, amb quatre concerts els mesos d’estiu. Aquesta segona edició del Festival es presenta enguany en forma de diàlegs entre so, llengua i veu, amb desig de fomentar la memòria del P. Cassià M. Just, mort el 2008. Els organistes convidats representen les principals cultures lingüístiques europees, en diàleg amb la cultura catalana, a més del diàleg de l’orgue amb la veu humana a través de solistes i cors. Així, el Festival manté la seva voluntat de possibilitar l’audició en l’orgue Blancafort d’alguns dels millors intèrprets de l’àmbit internacional. Aquesta cita, projectada sota la direcció artística del P. Jordi-Agustí Piqué i l’assessorament de l’organista Miquel González i amb la coordinació general del P. Manel Gasch i Hurios, majordom de l’Abadia de Montserrat, repeteix després de l’èxit de la primera edició, el 2011, amb la seva idea de bastir un cicle d’orgue de gran nivell obert al gran públic.

L’organista francès Jean Baptiste Robin

El concert inaugural tindrà lloc el dissabte 30 de juny, a les 21 h, amb l’organista francès Jean Baptiste Robin, titular de l’orgue de la Capella del Palau de Versalles-França, en diàleg amb la Capella de Música de Montserrat, dirigida per David Hernández, amb la interpretació de la Missa per a l’ús dels convents de François Couperin i la Missa de 6è to d’Henri du Mont. El contrapunt el posaran les obres del P. Joan Cererols, que estructuraran les parts del Credo i la Communio. El cicle continuarà amb el diàleg entre la soprano Marta Mathéu i la mezzosoprano Marta Infante i l’organista Miquel González, amb un programa d’àries i duets vocals. 

En el tercer concert, el dissabte 11 d’agost, serà l’organista titular de la Catedral de Saint Paul de Londres, Simon Johnson, el que interpretarà un tast de la gran música anglesa per a orgue. En paraules de Jordi-Agustí Piqué i Collado, director artístic del Festival, “la seva serà una visita significativa pel diàleg entre les particulars característiques de la música orgànica anglesa executada amb les lluminoses sonoritats de l’orgue Blancafort de Montserrat”.

Finalment, en el quart concert, el dissabte 8 de setembre, el monjo benedictí Philipp Meyer, organista titular de l’Abadia de Maria Laach (Alemanya), interpretarà la música de J. S. Bach i algunes evocacions entorn de Bach. D’ell recorda Piqué i Collado que “aquest jove monjo és també un gran improvisador i director de la Capella Lacensis, un reputat grup vocal i instrumental de l’Abadia de Maria Laach. La seva visita reprendrà un antic i fecund diàleg entre Montserrat i Maria Laach, i ens aproparà a la música germànica recreada en l’àmbit de la nostra basílica”.

La reivindicació de l’important paper de l’orgue a Montserrat que defensa el Festival se subratlla així mateix amb l’edició que l’Abadia de Montserrat i Caixa Penedès han realitzat del llibre La llum del so, àlbum fotogràfic a tot color, acompanyat de treballs que expliquen la història dels orgues de Montserrat fins avui.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter