Subscriu-te

L’Orquestra Integrada proposa aquest dissabte un diàleg entre joves músics i ballarins amb/sense discapacitat

orquestra-integrada-01

Demà dissabte, 26 de novembre, tindrà lloc a la Sala Pau Casals de l’Auditori de Barcelona (12.30 h) un concert que aplega una orquestra i un grup de dansa formats per joves amb diversitat funcional i sense, a fi d’explorar el vincle entre música, moviment i narració.

L’Orquestra Integrada, un projecte d’ARTransforma que inclou joves amb/sense diversitat funcional, fa un pas més en l’edició d’aquest any i proposa un diàleg entre la dansa i la música. Hi participen per primer cop els ballarins de la Tribu Inefable, grup de dansa inclusiu creat per a l’ocasió. Tots els joves músics i ballarins han estat immersos durant més de mig any en el procés creatiu col·lectiu, juntament amb el Barcelona English Choir i Màrius Serra. Així, ara es presenta a L’Auditori l’espectacle Paraules. Podeu veure el vídeo de promoció de l’Orquestra Integrada 2016 aquí.

L’orquestra i el grup de dansa estan formats per membres del Centre d’Educació Especial Tramuntana, dels centres ocupacionals Bogatell, La Marina d’ASPROSEAT i 1981 d’ASPROSEAT, així com de l’Orquestra de Corda de l’Escola de Música Aula7, l’Orquestra Picolina de l’Escola de Música Àngels Casas, i també joves inscrits de manera individual (una desena de músics amb diversitat funcional i cinc ballarines).

orquestra-integrada-02

Es tracta d’un projecte innovador, concebut i dirigit per Queralt Prats des de l’entitat sense ànim de lucre ARTransforma, que busca la trobada entre persones diverses que d’altra manera no tindrien oportunitats de convivència. Participants, voluntariat i professionals (persones amb diferents bagatges musicals i trajectòries dispars, amb diversitat funcional o sense…) se submergeixen en un procés creatiu intens i de qualitat, que dura mesos i que els permet formar part d’una experiència artística i vital única, que trenca barreres entre les arts i entre les persones, i així construeix ancoratges ferms per a l’aprenentatge mutu. Paraules compta amb el percussionista Santi Carcasona, el coreògraf Jordi Cortés, Maria Blanco, Antonio Centeno i Albert Gumí, autor de la partitura.

Aquesta serà la quarta edició del projecte Orquestra Integrada. La primera, el 2013, va acabar amb un concert a l’Auditori Eduard Toldrà del Conservatori Municipal de Barcelona i va palesar la necessitat de donar continuïtat a una iniciativa que havia demostrat que fomentava la inclusió, la cohesió, l’autonomia i el desenvolupament personal de tots els integrants. En la segona edició, el 2014, amb concert final a l’Auditori del Conservatori del Liceu, es va ampliar la participació a joves inscrits individualment i es va aprofundir en el treball de creació i experimentació. El 2015 l’Orquestra Integrada es va adherir al projecte “Et toca a tu” de l’Auditori de Barcelona, juntament amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. Tastets del projecte d’ARTransforma s’han dut a terme també a Berga i a Vic, amb entitats del territori i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya.

L’Orquestra Integrada és un dels projectes que impulsa i desenvolupa ARTransforma, una entitat sense ànim de lucre creada el 2009. Altres projectes de l’entitat són “Música a l’abast” (activitats musicals per a nadons, infants, joves i adults amb diversitat funcional i les seves famílies), “Art, creativitat i formació continuada a l’Espai Maternoinfantil Eixample” (amb propostes creatives per a mares, nadons, professionals socioeducatius i voluntariat) o “Música i dansa a l’abast” (tallers adreçats a grups inclusius de músics i ballarins amb diversitat funcional i sense).

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter