Subscriu-te

L’SGAE i la Unión Musical Ediciones signen un conveni de col·laboració per difondre i preservar l’arxiu de l’editorial

SGAE-UME

La Unión Musical Ediciones (UME) i la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) han signat recentment un conveni per a la donació, el manteniment, la difusió i promoció de l’arxiu històric de la centenària editorial, que tindrà la seva base al Centre de Documentació i Arxiu (CEDOA) de l’SGAE. Aquest és un dels arxius més importants de la història de la música europea, que ara gaudirà de més projecció en l’àmbit nacional i internacional i permetrà a investigadors, autors i intèrprets d’arreu del món consultar-ne els fons i accedir a tota la seva documentació.

El conveni signat entre l’UME i l’SGAE garanteix la conservació i promoció actual i futura d’un catàleg que conté algunes de les més grans obres de la música clàssica del país i, per tant, europea, així com també en garanteix la conservació del fons patrimonial. El conveni marca una nova etapa en la història de l’UME, que des de la seva fundació el 1900 ha protegit i promogut l’obra de compositors tan il·lustres com Manuel de Falla, Isaac Albéniz, Enric Granados, Joaquín Turina, Joaquín Rodrigo, dels germans Ernesto, Rodolfo i Cristóbal Halffter, i així mateix de Frederic Mompou, Xavier Montsalvatge, Eduard Toldrà, Óscar Esplá, Jesús Guridi, etc. L’UME va ser fundada per Ernesto Dotesio Paynter, propietari d’una botiga de música i petita editorial a Bilbao durant la dècada del 1890. Tenia una oficina central a Madrid i sucursals a Barcelona, Bilbao i València, entre altres ciutats.

Avui dia l’UME du a terme projectes en el camp de l’audiovisual i del pop, a més de representar els catàlegs de Music Sales a tot l’Estat. L’UME continua prosperant i signant nous drets d’autor de prestigiosos compositors, que actualment inclouen Joan Albert Amargós, Albert Guinovart, Benet Casablancas, José Luis Greco, Alberto Iglesias, Angel Illarramendi, Jorge Grundman i Ramón Paus, entre molts d’altres.

Per celebrar la signatura del conveni, l’UME i l’SGAE van programar un concert dilluns passat, 12 de desembre, a la Sala Mompou, a la seu de l’SGAE a Catalunya, amb l’objectiu d’oferir una panoràmica general de la música del país dels darrers 120 anys. Així, en el concert es van poder escoltar duets i tercets amb piano i obres per a instrument solista dels compositors Manuel de Falla, Enric Granados, Jesús Guridi, Isaac Albéniz, Xavier Montsalvatge, Joaquín Rodrigo, Joan Lamote de Grignon i Frederic Mompou, així com partitures d’autors contemporanis, com ara Benet Casablancas i Albert Guinovart. La interpretació va ser a càrrec de Josu Okiñena i Eduardo Frías (piano), Alberto Martos i Iagoba Fanlo (violoncel) i Pablo Martos (violí). També Francesc Cortès, professor de musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, va oferir una lloança de l’editorial.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter