Subscriu-te

Març de jazz a Terrassa

Ginger Baker’s Jazz Confusion
Ginger Baker’s Jazz Confusion

Per Xavier Villanueva

El Festival de Jazz de Terrassa presenta el cartell de la 34a edició (del 4 al 22 de març) apostant per la continuïtat en la programació i encarnant l’esperit de resistència cultural que caracteritza com a mínim els últims anys de vida del certamen. Tot i ancorar-se evidentment en el jazz, musicalment és molt transversal i no segueix cap línia estilística concreta; el Festival és entès com un gran contenidor musical que implica la ciutadania i que projecta la ciutat a nivell europeu. Una trentena de concerts en espais diferents de la ciutat i una altra trentena d’activitats extramusicals lligades al jazz ompliran Terrassa de música aquest mes de març.

En l’apartat internacional, hi sobresurten tres percussionistes molt diversos. Encapçalant el cartell trobem el nou projecte de l’exbateria de la mítica banda de rock dels anys seixanta Cream, Ginger Baker, amb els seus Ginger Baker’s Jazz Confusion. El 5 de març la banda presenta nou enregistrament (Why, 2014) després de quinze anys de silenci, una bona oportunitat per gaudir de la fusió entre el jazz, el rock i els ritmes africans del grup d’aquest bateria que és història viva de la música dels últims cinquanta anys.

Mulatu Askate
Mulatu Askate

Dos caramels internacionals liderats per percussionistes formen part també de les propostes internacionals d’enguany. L’un és el pare de l’anomenat ethio-jazz, Mulatu Askate, i presenta el seu últim enregistrament, Sketches of Ethiopia (Jazzvillage, 2013). Vibrafonista, pianista i, sobretot, percussionista, aquesta figura de la fusió entre el jazz i les músiques d’arrel africana es deixarà veure per primer cop a casa nostra acompanyat d’una banda internacional de vuit músics el dijous 20 de març en el que promet ser un dels directes més potents del Festival.

Jeff Ballard. © Andrea Boccalini
Jeff Ballard. © Andrea Boccalini

L’altre gran percussionista internacional que passarà per Terrassa aquest març és l’americà Jeff Ballard. Conegut entre altres coses per acompanyar habitualment el piano de Brad Mehldau i vell amic de la Jazz Cava de Terrassa (va tocar-hi farà uns vint anys com a integrant de la banda del mític Kurt Rosenwinkel), el proper 7 de març presenta Jeff Ballard Fairgrounds. En un concert únic a tot l’Estat espanyol, es farà acompanyar a la guitarra per l’africà Lionel Loueke, al baix per Bad Plus Reid Anderson i a l’electrònica per Kevin Hays, en un quartet que pretén obrir o desdibuixar des del jazz les fronteres entre els gèneres musicals.

Nels Cline
Nels Cline

Sense deixar de costat les propostes internacionals, també cal remarcar la presència al Festival de The Nels Cline Singers, el projecte paral·lel i lligat al món del jazz del guitarrista Nels Cline. Conegut principalment dins l’òrbita del pop-rock de caire independent com a integrant en la dècada del 2000 de la famosa banda Wilco, presenta el dijous 19, en format de quartet, Macroscope, el seu últim enregistrament en clau jazz. I encara sense sortir del programa internacional, cal esmentar el saxofonista mexicà Jerry López (divendres 6) i les veus de l’americana Julia Biel (dissabte 21) i de la brasilera fincada ja fa molt anys a Terrassa Luna Cohen (diumenge 22).

Gabriel Amargant. © Carlos Pericás
Gabriel Amargant. © Carlos Pericás

Si el cartell internacional està molt cuidat, també és marca de la casa potenciar el planter i els músics locals. En aquest sentit, se segueix la línia programàtica d’apostar per la presentació de nous treballs discogràfics. Un dels plats forts és el nou disc d’un dels joves saxofonistes més prometedors d’aquestes terres, Gabriel Amargant. El dijous 12 presenta And now for something completely diferent (FSNT, 2015) en format de quintet i en una nit de programació doble en què s’acompanyarà d’un altre dels músics de casa més internacionals, Jordi Rossy i el seu sextet. Així mateix, val a destacar dins les propostes locals, les presentacions dels discos de l’Ernesto Aurignac Orquestra (dissabte 14) i dels Gramophone Allstars (dissabte 7), així com el concert de celebració dels deu anys de vida de la Big Band Jazz del Maresme (dissabte 21).

La Locomotora Negra. © Miquel Carol
La Locomotora Negra. © Miquel Carol

El cartell d’activitats del Festival és immens. Pel que fa als concerts pròpiament dits es reparteixen per diferents sales i places de la ciutat, tot escampant el jazz en forma de concerts de pagament i gratuïts. Esment especial mereix la festa del diumenge 15: el Picnic-Jazz Vallparadís, on el parc que creua Terrassa s’omple de música diürna i d’un públic heterogeni de totes les edats per escoltar jazz d’alta qualitat a l’aire lliure. Enguany quatre directes al cartell: Locomotora Negra, Scott Hamilton & Toni Xuclà Project, Carles Benavent i Barcelona Big Blues Band amb Dani Nel·lo i Agustí Burriel.

La música entesa com a fil conductor d’altre tipus d’activitats artístiques o cognitives és cada cop més present als festivals d’arreu. En aquest sentit, el Festival programa tota una sèrie d’activitats extramusicals que tenen el jazz com a centre de la seva raó de ser en la secció Off Festival: cinema, conferències, sopars musicats, exposicions, masterclasses o vermuts jazz, entre moltes altres iniciatives, esquitxaran Terrassa de jazz durant el vint dies d’activitat del certamen.

Montserrat Pratdesaba, Big Mama. © Lorenzo di Nozzi
Montserrat Pratdesaba, Big Mama. © Lorenzo di Nozzi

Cada any el Festival atorga el seu premi, el Jazzterrassman, a un músic important de l’escena jazzística internacional o del país que hagi estat relacionat d’una manera o altra amb Terrassa i el Festival. Perico Sambeat, Roy Hardgroove o Josep Maria Farràs són alguns dels últims guardonats. Aquest any toca el Jazzterrasswoman, ja que la premiada és Montserrat Pratdesaba, coneguda artísticament com a Big Mama, una cantant que ha crescut paral·lelament amb el Festival, en el qual ha presentat gairebé tots els seus treballs, i que veu premiada la seva carrera en la festa en forma de concert que tancarà l’edició d’enguany del Festival el diumenge 22 a la Jazz Cava, on tornarà a pujar a l’escenari acompanyada de molts dels músics amb qui s’ha relacionat en la seva ja llarga trajectòria.

Aquestes són només algunes de les propostes més interessants del Festival de Jazz de Terrassa, una ciutat que s’omple de jazz de qualitat aquest mes de març. Passeu-hi, paga la pena. Més informació a: www.jazzterrassa.org/ca

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter