Subscriu-te

Memorial Joaquim Serra, memòria col·lectiva

Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. © Juan Miguel Morales

Per Josep Pasqual

El diumenge 20 de novembre a la tarda (18 h) a l’Auditori de Barcelona té lloc el Memorial Joaquim Serra. La convocatòria és el màxim exponent del simfonisme modern per a cobla, i en són protagonistes interpretatives les cobles Mediterrània i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, dirigides per Bernat Castillejo i Tomàs Grau, respectivament.

A banda de l’imprescindible repàs del catàleg musical de Joaquim Serra, el programa de concert inclou obres d’autors coetanis membres de l’anomenada Escola de Cobla de Barcelona, com ara Joan Pich i Rafael Ferrer, i hereus d’aquest simfonisme acadèmic, com Joan A. Amargós i Josep M. Bernat. El programa es completa amb la primera audició de les obres Suite Mediterrània de Francesc Rius, i Fanfare and fantasy for Catalonia de Tim Garland.

D’obra premiada, a obra per encàrrec

L’any 1958 va tenir lloc la primera edició dels Premis Joaquim Serra, organitzats per l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona amb formats diferents fins al 1999 sota la fórmula de la convocatòria per concurs. Sobretot durant la primera època, els Premis van tenir lloc essencialment al Palau de la Música Catalana i van donar a conèixer des d’aquest escenari algunes de les millors pàgines per a cobla. El rigor i la qualitat en van fer el concurs de creació en cobla de referència, del qual van sorgir obres com les sardanes Nostàlgia d’Agustí Borgunyó (1958), Alt Empordà de Ricard Viladesau, Roses de tardor de Fèlix Martínez i Comín (1978) i Castell d’Aro de Joan Gibert (1981), i obres de format lliure com la glosa Nadala de Francesc Basil (1961) i la suite Les Guilleries d’Eduard Martí Teixidor (1998).

A partir de l’any 2000 la convocatòria es va reinterpretar per adoptar el format de convocatòria per encàrrec, etapa en la qual l’organització es nodreix de l’assessorament de l’entitat Músics per la Cobla. Des d’aleshores s’ha convidat a la creació per a cobla compositors vinculats amb la formació instrumental, com Manuel Oltra (Consolamentum, 2003), Joan J. Blay (Suite traumàtica, 2004) i Joan Elias (Temps enllà, 2005), alhora que també s’ha promogut aquesta tribuna per donar a conèixer la cobla a compositors no directament vinculats, com Francesc Burrull (Impromptu per a piano i cobla, 2000), Joan A. Amargós (Variants de color, 2002) i Carles Cases (Opus I, 2003).

Cap a la internacionalització

En les darreres edicions l’organització ha mirat de fer un salt de les fronteres naturals, especialment l’any 2009, en què va convidar els compositors americans Kevin Kaska i Louis Stewart. En l’edició d’enguany, un dels compositors convidats és Tim Garland, saxofonista de jazz modern i compositor britànic guanyador d’un Premi Grammy i que ha col·laborat amb artistes com Chick Corea i Bill Bruford.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter