Subscriu-te

Joan Guinjoan celebra els 80 anys amb múltiples homenatges

© Ferran Sendra

El dia 28 de novembre Joan Guinjoan fa 80 anys. Però el compositor de Riudoms ja ha rebut diversos regals d’aniversari avançats en forma d’homenatges i reconeixements. El passat dijous 3 de novembre el compositor va rebre un homenatge a l’Auditorio Nacional de Música de Madrid organitzat per la Societat General d’Autors i Editors, la Fundación Autor i el Centro Nacional de Difusión Musical en forma de concert, a càrrec del grup Neopercusión, del duo de piano Puente-Najeros i de l’acordionista Iñaki Alberdi. Els intèrprets van recordar l’extensa trajectòria del compositor català tot interpretant obres del seu catàleg, com Tensió-Relax, Prisma, Flamenco, Sonidos de la tierra i Cinc estudis per a dos pianos i percussió.

El mateix 28 de novembre, a l’Auditori de la Residència d’Investigadors (19 h, carrer de l’Hospital, 64, de Barcelona) tindrà lloc un concert d’homenatge al compositor. A la primera part participaran els pianistes Alfonso Calderón de Castro i Maria Rosa Llorens i el cantants Maria Hinojosa i Joan Martín-Royo, i s’hi podran escoltar, entre d’altres, fragments de l’òpera Gaudí, amb dues àries que seran primera audició amb piano. A la segona s’interpretarà El diari –en primera audició en duo, amb Maria Hinojosa i Joan Martín-Royo– a càrrec del Conjunt Instrumental de l’ESMUC, dirigit per Xavier Puig.

Joan Guinjoan, a més, serà el primer compositor en residència del Palau de la Música Catalana, una nova figura que té com a objectiu donar centralitat a la creació musical actual i posar en valor tant els compositors nacionals com els internacionals. Guinjoan va ser nomenat compositor en residència de la temporada 2012-13 del Palau per decisió unànime de la Comissió Artísticadel Palau de la Músicai per la qualitat, personalitat i reconeixement de la seva obra. La residència consistirà a recuperar i programar algunes obres importants del catàleg del compositor seleccionat, a més de l’estrena d’una obra encàrrec feta per l’Orfeó Català. Aquestes obres seran presents al llarg de tota la temporada en els cicles organitzats per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana.

Entre els diversos homenatges que s’han organitzat per recordar la intensa trajectòria artística del compositor, cal destacar el de l’Orquesta Nacional de España (ONE) en el seu cicle Carta Blanca, que en anteriors ocasions ha tingut com a protagonistes compositors internacionals com Werner Henze, George Benjamin, Dutilleux, Elliot Carter, Sofia Gubaidulina i, com a únic espanyol fins al moment, Cristóbal Halffter. El cicle Carta Blanca tindrà lloc entre el 6 i el 13 de març de 2012 i inclou una àmplia exposició i cinc concerts –tres de cambra i dos simfònics–, en els quals es podran escoltar obres com la Simfonia núm. 3, “Sincrotró Alba”; Trama; El diari; Nexus; Homenatge a Carmen Amaya; Self-Paràfrasis, o Passim Trio.

Guanyador de l’important Premi Tomás Luis de Victoria, Guinjoan destaca per l’ús d’un llenguatge musical propi, que constitueix en si mateix un univers sonor ple de referències al territori. També cal assenyalar la seva vinculació amb el Palau de la Música: com a compositor (estrenant 14 obres pròpies al Palau) i també com a pianista i director al capdavant de la formació Diabolus in Musica (amb estrenes a Espanya d’obres com la Kammersymphonie núm. 2 d’Arnold Schönberg, entre d’altres). L’any 2004 va rebre el prestigiós Premio Iberoamericano Tomás Luis de Victoria. El 3 de novembre de 2004 va estrenar al Gran Teatre del Liceu de Barcelona l’òpera Gaudí, amb llibret de Josep Maria Carandell. Més recentment destaca l’estrena d’una obra major: la seva Simfonia núm. 3, “Sincrotró Alba”, estrenada amb molt d’èxit a l’Auditori de Barcelona l’any 2010.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter