Subscriu-te

Mischa Maisky homenatja Pau Casals al Palau de la Música Catalana

pau-casals

El proper dimecres, 14 de juny de 2017, a les 20.00 h, el Palau de la Música Catalana acollirà el primer “Concert Pau Casals” de la Diada Pau Casals-Barcelona 2017. Hi actuarà el violoncel·lista Mischa Maisky, que va conèixer el mestre l’any 1973 a Israel, i la pianista Lily Maisky. També hi intervindrà Marta Casals Istomin, la seva vídua i vicepresidenta i cofundadora de la Fundació Pau Casals, que farà un parlament.

Els antecedents de la Diada Pau Casals-Barcelona es remunten al 16 de juny de 1934, quan l’Ajuntament de Barcelona el va nomenar fill adoptiu, li va concedir la Medalla de la Ciutat, i l’Associació de Música da Camera va realitzar un concert al Palau Nacional de Montjuïc amb obra de compositors catalans com Pahissa, Lamote de Grignon, Barberà, Morera, Nicolau, Garreta i el mateix Pau Casals i va posar el seu nom a l’avinguda situada al peu del Turó Parc. La «Revista Musical Catalana» d’aquell any 1934 se’n va fer ressò en les seves pàgines recordant que el “gloriós artista” Pau Casals “Es troba emocionat i diu que no pot respondre a tot el que s’ha dit i manifestat. Li sembla un somni el que li passa. Evoca la seva vida d’infant al Vendrell, amb els seus pares i amiguets, les lliçons del seu pare en música i en vida i que li deia que a Barcelona hi havia coses molt belles i al món també. Per això sentia el deliri de veure la capital. […] Detalla el que ell creu que és Catalunya i la necessitat que ha tingut sempre de veure-la i tocar-la i per això de tant en tant havia de tornar a la terra.” [«Revista Musical Catalana», juliol de 1934; pàg. 268-274.]

Amb l’objectiu de preservar el record i el llegat del més internacional dels músics catalans de tota la història, l’any 2015 es va dur a terme la primera Diada Pau Casals-Barcelona en commemoració d’aquests fets; el 2016 l’Ajuntament de Barcelona va institucionalitzar-la i se celebrarà cada 16 de juny.

La relació entre Pau Casals i el Palau de la Música Catalana va ser sempre molt estreta. El Palau era el lloc on l’Orquestra Pau Casals actuava i assajava i l’auditori principal de l’Associació Obrera de Concerts, creada el 1926 pel mateix Pau Casals. L’any 2011 la Fundació Pau Casals va organitzar un concert d’homenatge a Pau Casals al Palau de la Música Catalana. Per donar continuïtat a aquesta relació, la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana i la Fundació Pau Casals han signat un conveni de col·laboració que anualment permetrà, amb motiu de la Diada Pau Casals-Barcelona, celebrar-hi el “Concert Pau Casals” i així mantenir viu el record d’aquesta estreta relació.

Mischa Maisky i Lily Maisky
Mischa Maisky i Lily Maisky

El violoncel·lista letó Mischa Maisky, que va tenir una estreta relació amb el violoncel·lista català els darrers anys de la seva vida, interpretarà un concert en duo amb la pianista Lily Maisky en què sonaran obres significatives en la carrera del músic català. El concert s’iniciarà amb la Suite núm. 2 en Do menor de J. S. Bach. Posteriorment sonaran les Fantasiestücke, op. 73 de Robert Schumann. El concert continuarà amb una selecció de les Siete canciones populares españolas de Manuel de Falla: “El paño moruno”, “Asturiana”, “Jota”, “Nana”, “Canción” i “Polo”. El “Tango” de la Suite España d’Isaac Albéniz i els Requiebros de Gaspar Cassadó seran la presència catalana en el concert, que es clourà amb Le grand tango d’Astor Piazzolla.

Les entrades per al concert, amb preus de 10 a 45 euros, es poden adquirir a través del web del Palau de la Música Catalana o a les taquilles.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter