Subscriu-te
,

Neix la Fundació Privada Montserrat Caballé

La finalitat és mantenir viu el record de la vida i l’obra de la soprano i promoure la tasca docent que va desenvolupar, destinada a ajudar els joves talents de la lírica amb beques i estudis.

El Gran Teatre del Liceu acollirà el Concurs Internacional de Cant Montserrat Caballé, que es reprendrà amb la 16a edició el 6 d’octubre de 2020, en el segon aniversari de la mort de la soprano. La 17a edició se celebrarà el 7 d’octubre del 2021 al Teatro Real de Madrid, tot continuant amb la naturalesa itinerant del certamen.

El somni de Montserrat Caballé els darrers anys va ser poder crear una fundació i mantenir viu el seu Concurs Internacional de Cant com a trampolí per a noves generacions de joves talents. Malauradament aquest camí es va veure interromput per la seva trista desaparició l’octubre del 2018. Amb la finalitat de fer realitat els seus desitjos, la seva família ha decidit crear la Fundació Privada Montserrat Caballé, per mantenir viu el record de la seva vida i l’obra i promoure, al mateix temps, tota la tasca docent que va desenvolupar.

La Fundació Privada Montserrat Caballé compta amb quatre objectius principals: ajudar joves talents mitjançant beques i estudis impartits per persones vinculades a la trajectòria artística de la soprano, així com ajudar a desenvolupar les seves carreres professionals; reprendre el Concurs Internacional de Cant Montserrat Caballé de manera itinerant, comptant amb jurats de reconegut prestigi internacional i dotacions econòmiques als guanyadors; organitzar sessions audiovisuals i exposicions itinerants per mantenir viu el record i la trajectòria artística de la cantant i crear un espai per dedicar-li un museu, i, així mateix, organitzar esdeveniments i concerts per promoure la Fundació i recaptar fons.

Concurs Internacional de Cant

El Concurs Internacional de Cant Montserrat Caballé és una marca registrada de prestigi nacional i internacional fruit del treball altruista de la soprano barcelonina. Des de la seva creació, Caballé va decidir que aquest Concurs fos itinerant. Les seus havien estat l’Auditori de Sant Julià de Lòria, al Principat d’Andorra, i la Seu d’Urgell; les darreres edicions es van dur a terme a l’Auditori de Saragossa. La represa del Concurs tindrà lloc al Gran Teatre del Liceu en la setzena edició; s’iniciarà el 6 d’octubre de 2020, data en què es commemoraran dos anys de la pèrdua de Montserrat Caballé. Mentre que la dissetena edició s’esdevindrà a partir del 7 d’octubre de 2021 al Teatro Real de Madrid.

En les quinze edicions anteriors hi han participat més de sis mil joves cantants arribats dels cinc continents. Els guanyadors, entre els quals Pretty Yende, Nadine Sierra, Levy Sekgapane o Pene Pati, han debutat amb èxit de crítica i públic als teatres d’òpera més prestigiosos del món.

Quant al jurat, el Concurs ha comptat amb membres de reconegut prestigi internacional. Hi han pres part els directors artístics dels principals teatres d’òpera del món, grans cantants, com Giulietta Simionato, Elena Obraztsova, Manuel Ausensi, Francisco Araiza, Joan Pons, Justino Diaz, Dennis O’Neill o Cheryl Studer, directors d’empreses multinacionals relacionades amb la música i crítics musicals i agents de renom igualment internacional.

Els premis del Concurs consistiran en dotacions econòmiques de 15.000 euros (primer premi), 6.000 euros (segon premi) i 3.000 euros (tercer premi). La Fundació també vol afegir-hi el compromís amb teatres d’òpera i festivals per donar als guanyadors actuacions dins les seves programacions. La durada del Concurs serà d’una setmana, amb quatre dies d’eliminatòries, una semifinal amb una trentena de participants com a màxim i la final amb dotze o catorze participants.

Ajudar joves talents

La Fundació recull la voluntat de Montserrat Caballé de donar suport a joves promeses de la lírica que ho necessitin per desenvolupar-se artísticament. Aquesta tasca continuarà en diferents vessants: mitjançant beques a joves talents sense mitjans econòmics per estudiar en diferents conservatoris escollits sempre pel Patronat de la Fundació; organitzant i fent-se càrrec de les classes amb mestres, pianistes, directors d’orquestra, directors d’escena, especialistes en repertori i persones que han estat vinculades amb Montserrat Caballé per continuar la seva escola; organitzant classes magistrals amb grans noms del món de la lírica que puguin aportar un grau més de perfeccionament als joves talents, i ajudant a desenvolupar les seves carreres professionals.

Montserrat Caballé ha estat un referent universal al món de l’òpera i continuarà com a llegenda en la seva història. Als seus durs inicis va tenir la immensa sort de comptar amb el suport tant econòmic com personal de la família Bertrand per poder estudiar i iniciar la seva carrera artística. Mai no va oblidar aquells inicis, va tenir-ho present durant tota la seva vida, i això la va dur a ajudar joves talents des dels seus inicis com a estudiants fins a fer-los debutar al seu costat en moltes actuacions.

Imatge destacada: © Antoni Bofill

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter