Subscriu-te
,

Onze joves músics debutaran al Palau de la Música Catalana en la 26a edició del cicle El Primer Palau

El proper dilluns, 27 de setembre (18 h), comença la 26a edició del cicle El Primer Palau, que donarà l’oportunitat de debutar a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana a onze joves intèrprets de música clàssica. Impulsat per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, el cicle gaudeix per vint-i-unè any consecutiu del patrocini exclusiu de Mitsubishi Electric.

El Primer Palau s’ha consolidat com una de les plataformes més sòlides que els joves músics poden trobar per gaudir de les primeres experiències de concert amb les màximes condicions de rigor i professionalitat, alhora que esdevé un aparador de l’excel·lència musical de les generacions emergents de joves intèrprets.

Trio Orion. ©Tihms &Van Velden

Enguany debutaran al Palau el violagambista aragonès Miguel Bonal, primer premi del 98è Concurso Juventudes Musicales de España (2021), en la modalitat de música antiga, i la violinista lituana Rolanda Ginkute –acompanyada pel pianista Vadim Gladkov– (27.09.21); la pianista francesa Laure Cholé i el duo de pianos format pel rus Anton Dolgov Vikulov i la pamplonesa Maite León Ruiz (04.10.21); la soprano catalana Sara Bañeras –acompanyada al piano per José Ramón Martín– i el pianista català Eudald Buch (14.10.21); el clarinetista portuguès Sergio Pires –acompanyat al piano per Raúl da Costa– i el Trio Orion(18.10.21), procedent d’Hongria, format per Róza Lachegyi (violí), Ágnes Furka-Márkus (violoncel) i Gergely Kovacs (piano). Sergio Pires i el Trio Orion, seleccionats l’any passat, han estat inclosos en aquesta nova edició d’El Primer Palau, donat que no van poder actuar al Palau arran de les restriccions en la mobilitat internacional motivades per la pandèmia. El Primer Palau es va obrir la passada edició per primera vegada a músics de la Unió Europea, amb el suport del programa Classical Futures Europe, promogut per la plataforma ECHO per recolzar la difusió i promoció dels joves talents membres de la Unió Europea.

La violista madrilenya Cristina Cordero, guanyadora del Premi El Primer Palau 2020

Com és habitual, el cicle s’articula en quatre concerts i un de cloenda, que tindrà lloc el dijous 18 de novembre (20 h) i en què es repartiran els premis als guanyadors i hi actuarà la violista madrilenya Cristina Cordero, guanyadora del Premi El Primer Palau 2020. Acompanyada pel pianista Juan Barahona, Cordero interpretarà Dotze peces del ballet ‘Romeu i Julieta’ de Prokófiev, amb arranjament de Vadim Borisovsky. Tots els concerts del cicle tenen un preu únic de 15 euros. Podeu consultar aquí els concerts del cicle El Primer Palau 2021.

Celebració del 25è aniversari del cicle

El 2020 va fer vint-i-cinc anys del naixement del cicle i concurs El Primer Palau, que durant aquests anys ha donat l’oportunitat de debutar a la Sala de Concerts modernista a un total de289 joves músics que tot just iniciaven el difícil i competitiu camí de la carrera professional. Per celebrar aquest vint-i-cinquè aniversari, el 3 de febrer de 2022 tindrà lloc al Petit Palau el concert commemoratiu amb alguns dels intèrprets que hi han participat en la seva història, concert previst per al 17 de maig passat que es va haver de posposar. En aquest concert commemoratiu intervindran Elisabeth Franch, Ona Cardona, Esther Pinyol, Ferran Carceller, Marta Puig, Joaquín Arrabal i el Quartet Gerhard, amb un programa integrat majoritàriament per obres de Marc Timón, compositor convidat de la temporada del Palau. Cal destacar que molts dels músics que al llarg d’aquests anys han pogut debutar al Palau mitjançant aquesta plataforma formen part habitualment de les programacions dels millors auditoris i sales de concerts internacionals, entre els quals el Palau de la Música Catalana.

Premis

A més del debut a la sala modernista en condicions professionals, el cicle ofereix l’incentiu del Premi El Primer Palau, dotat amb 5.000 euros. A més, hi ha un segon premi de 2.500 euros o dos accèssits de 1.250 euros cadascun. I entre els intèrprets guardonats en aquesta edició, Catalunya Música atorgarà un premi que consistirà en l’enregistrament d’una maqueta professional amb un repertori que triarà l’artista i en la promoció nacional i internacional del guanyador a través dels seus canals (emissores de ràdio i xarxa de la Unió Europea de Radiodifusió). També la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya atorgarà el Premi Joventuts Musicals de Catalunya al millor intèrpret d’obra d’autor català, que consistirà en la participació al circuit Xarxa de Músiques a Catalunya, així com la Confederación de Juventudes Musicales de España atorgarà el Premi Juventudes Musicales de España a un premiat, consistent en la inclusió dins la Red de Músicas que JM España organitza a diverses localitats de l’Estat espanyol durant la temporada 2022-23. Finalment, un jurat format per una representació de la crítica musical de Barcelona atorgarà el Premi de la Crítica, dotat amb 1.000 euros, destinats a comprar material musical. La proclamació oficial del veredicte tindrà lloc en el concert extraordinari de clausura del cicle.

Convocatòria d’El Primer Palau 2022

Ja està oberta la convocatòria d’El Primer Palau 2022, corresponent a la vint-i-setena edició del cicle. Els participants poden ser instrumentistes de corda, teclat, vent o percussió, cantants, duos amb piano i grups de música de cambra constituïts, de nivell superior o graduats. Els sol·licitants hauran de ser ciutadans o residents d’estats membres de la Unió Europea, nascuts a partir de l’any 1995 en el cas dels instrumentistes, o a partir de l’any 1992 en el cas dels cantants. Els candidats hauran d’enviar la seva sol·licitud de participació abans del dia 24 de gener de 2022. Podeu consultar aquí les bases.

Imatge destacada: concert de cloenda d’El Primer Palau 2020, amb el guitarrista canari Luis Alejandro García Pérez, guanyador del Premi El Primer Palau 2019, i l’Orquestra Simfònica del Vallès, dirigida per Xavier Puig, amb el Concierto de Aranjuez de Joaquín Rodrigo. ©Antoni Bofill

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter