Subscriu-te

Peralada presenta per primera vegada ‘Don Giovanni’ de Mozart

Carlos Álvarez serà Don Joan a Peralada © Shooting Serveis Fotogràfics

El Festival de Peralada acull els propers 3 i 5 d’agost l’estrena a l’Estat espanyol de la producció de l’òpera Don Giovanni de Mozart de la Deutsche Oper Berlin, amb la direcció artística de Roland Schwab. Per a aquesta ocasió, que suposa la primera representació a Peralada, el baríton Carlos Álvarez es posa en el paper de Don Giovanni, en la que significa la seva setena participació en el Festival. El repartiment, que per diversos motius ha patit tres canvis des de la presentació oficial del Festival, es completa amb Robert Gleadow, Philippe Talbot, Marko Mimica, Rafael Siwek, Patrizia Ciofi, Ana María Martínez i Jana Kuruçová, a més de la direcció musical de Guillermo García Calvo al capdavant de l’Orquestra de la Deutsche Oper de Berlín i la participació del Cor de Cambra del Palau de la Música dirigit per Josep Vila i Casañas.

Carlos Álvarez, posseïdor d’una de les grans carreres internacionals d’òpera dels últims temps, assumeix el paper protagonista després de recuperar-se de diverses operacions vocals i una retirada dels escenaris durant uns anys. Així, en la seva tornada a Peralada ha volgut agrair l’estreta relació amb el Festival: “Davant d’un període d’incertesa, la tornada al treball ha suposat l’asseveració de la meva curació. I treballar aquest estiu amb l’equip de Peralada ha estat un regal per a mi.” A més, Álvarez ha qualificat la seva intervenció en la producció de la Deutsche Oper Berlin com un repte: “El públic ha de estar molt atent al final de l’òpera, perquè més que una resolució temporal, és una reflexió sobre la persona de Don Giovanni, basada en la repetició com a cerca constant sense solució final. És un repte perquè obliga cada intèrpret a fer introspecció, per deixar damunt l’escenari fragments de la nostra experiència vital. El considero un desafiament, m’encanta, i agafaré el personatge amb responsabilitat i la intenció de que el Don Giovanni que la Deutsch Oper Berlin va proposar, el puguin percebre els assistents a Peralada.”

Aquest Don Giovanni dirigit per Roland Schwab disposa d’una gran producció, en la qual la Deutsche Oper ha dut 160 treballadors a Peralada, als quals s’afegiran els membres del Cor de Cambra del Palau. Una part important d’aquest equip són els membres de la figuració, 25 actors de vital importància que remarcaran aquesta intenció del procés psicològic de Don Giovanni com a cerca d’un càstig repetitiu sense sortida, tal com Schwab entén l’obra de Da Ponte i Mozart: “La pregunta que m’he formulat és entorn el destí de Don Giovanni. És un personatge que sempre traspassa totes les línies establertes i és una víctima de si mateix, en un pas constant més enllà d’aquesta mena de sadisme que el defineix. Amb la meva escenificació vull explorar aquesta dimensió de l’home, més enllà de l’eròtica masculina habitualment més explícita. La producció crea un sistema amb una maquinària masculina que engoleix el seu entorn; el cap d’aquesta maquinària a Peralada és Carlos Álvarez i estic molt orgullós del Don Giovanni que ens porta.” Així, Peralada oferirà aquesta visió d’un Don Giovanni místic, “un personatge apocalíptic amb l’esperança de sortida cap endavant. Busca fer el mal, però amb la intenció de trobar la seva pròpia connexió amb Déu”, assegura Schwab.

D’altra banda, Carlos Álvarez ha volgut mostrar la seva opinió sobre la recent notícia de l’increment de l’IVA, que en la indústria cultural ha estat d’un 13%: “No crec que la millor manera de cuidar la cultura d’aquest país sigui la pujada indiscriminada d’impostos. Els ciutadans haurem d’enfrontar-nos a un esforç per cuidar aquesta activitat fonamental que és la cultura i això s’ha de veure recompensat amb el treball de les institucions públiques. Si mirem la política d’impostos del nostre entorn europeu, és impossible competir amb la pujada de preus que suposa l’IVA cultural. És necessari arribar a un punt de trobada amb la indústria cultural i ser capaços de mantenir aquesta iniciativa en favor del creixement cívic del nostre país, en comptes de crear una molt difícil situació per a la nostra cultura actual.”

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter