Subscriu-te
,

S’inaugura l’Orgue Montserrat Torrent a l’església de Sant Felip Neri del Barri Gòtic de Barcelona

El divendres 3 de desembre (19 h) s’inaugurarà la primera fase del nou orgue de l’església de Sant Felip Neri del Barri Gòtic de Barcelona. D’acústica immillorable, és un instrument ideat per l’organista Montserrat Torrent ara fa seixanta anys i que finalment veu la llum mitjançant l’orguener Albert Blancafort seguint el disseny del seu pare, Gabriel, i sota l’impuls de la Fundació Montserrat Torrent.

L’acte constarà de la benedicció de l’orgue per l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, seguit d’un concert de la mateixa Montserrat Torrent, que oferirà un programa amb obres de Francisco Correa de Arauxo i Johann Sebastian Bach. Montserrat Torrent (Barcelona, 1926) és una de les intèrprets més importants del nostre país; la seva trajectòria de més de setanta anys la converteixen, probablement, en l’artista en actiu més longeva de l’Estat espanyol. Les seves actuacions a l’orgue han estat i continuen sent un referent del més alt nivell, tant pel rigor acadèmic com per la calidesa i musicalitat.

Aquesta inauguració és la primera fita de la Fundació Montserrat Torrent, constituïda el 16 d’octubre de 2020 a Barcelona amb la finalitat de promoure el llegat musical de la il·lustre organista, fomentar el coneixement i la interpretació de la música d’orgue i la formació pedagògica de noves generacions d’intèrprets d’aquest instrument. D’altra banda, la Fundació vetlla per la preservació del llegat de Montserrat Torrent, la catalogació del seu fons documental i la promoció de la seva figura (podeu veure’n aquí la notícia publicada en aquesta Revista).

El nou instrument, que pren el nom d’Orgue Montserrat Torrent, esdevindrà l’orgue idoni per a la interpretació de repertori barroc que fins ara faltava a la ciutat de Barcelona i permetrà desplegar un doble programa de caràcter docent i cultural: amb classes magistrals de Montserrat Torrent i altres professors i especialistes, l’ampliació dels actuals cicles d’audicions a càrrec de l’organista titular Bernat Bailbé i, fins i tot, la creació d’un concurs internacional d’orgue. Tot plegat vol contribuir a mantenir a Barcelona el lideratge de l’ensenyament de música d’orgue a l’Estat espanyol i resituar la ciutat com a capital dels orgues del sud d’Europa, tal com ho va ser a l’inici del segle XX.

El projecte iniciat l’any 1967 pels mestres orgueners Gabriel Blancafort i Georges Lhôte és de sonoritat barroca i transmissió mecànica, compta amb 50 registres, 3.481 tubs, distribuïts en 3 teclats manuals de 56 notes i un pedal de 32 notes. El 1967 es va dur a terme la construcció del cos de cadireta i les dues torres de pedal. L’acabament de la primera fase del nou orgue ha estat possible, parcialment, gràcies a un projecte de micromecenatge que continua obert (la finalització completa de l’orgue s’allargarà encara uns mesos) i al qual és possible efectuar donacions.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter