Subscriu-te

Solistes de l’Empordà interpreta una obra oblidada d’Àurea Rosa Clavé

La compositora Àurea Rosa Clavé (1882). © Arxiu Federació Cors de Clavé
La compositora Àurea Rosa Clavé (1882). © Arxiu Federació Cors de Clavé

L’orquestra Solistes de l’Empordà oferirà un concert el proper diumenge, 16 de febrer, en el qual interpretarà l’obra L’Agrahiment de la compositora Àurea Rosa Clavé –filla de Josep Anselm Clavé–, peça que ha passat desapercebuda durant més d’un segle. L’obra d’Àurea Clavé és una cantata dedicada a Barcelona, amb lletra de Frederic Soler “Pitarra”, per a tres veus solistes masculines, que homenatja Josep Anselm Clavé i que probablement va ser composta abans del 1887; l’orquestra estarà acompanyada per una coral dirigida per Dani Mancebo.

Àurea Rosa Clavé va néixer a Barcelona el 29 de setembre de 1856; va ser compositora, professora de piano, directora coral i dinamitzadora cultural en actiu fins a la seva mort, l’any 1940.

La partitura de L’Agrahiment es va retrobar l’any 2008 a l’arxiu musical de la Societat Coral Erato de Figueres quan es va classificar i ordenar per a l’inici del projecte Erato Partitura Digital –a càrrec del president de la Societat, Rodolfo Márquez, i Núria Bassagañas–, destinat a recuperar aquest arxiu (de més de 400 obres, iniciat l’any 1862) i fer-lo consultable per  la xarxa. L’exemplar de la partitura de L’Agrahiment d’Erato és l’únic que es conserva en un arxiu consultable en línia; altres obres d’Àurea Clavé estan documentades, però només unes poques estan catalogades en alguns arxius i biblioteques catalans. Per exemple, a l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols estan localitzades l’Himne a França i La Font del Roure, inventariades en el fons de la Societat Coral Nova Gesòria; altres títols, com A la lluna, Íntimes, Cena novísima, Mar solemne, La primavera, O vos omnes i A la Verge, encara es troben amagats.

L’Orquestra Solistes de l’Empordà
L’Orquestra Solistes de l’Empordà

L’orquestra Solistes de l’Empordà és una formació de cambra professional formada per tretze músics internacionals i un actor, amb seu a la comarca, nascuda amb l’objectiu principal de donar a conèixer l’arxiu musical d’Erato i la música de joves compositors; la formació es presentà el novembre passat a Figueres.

El concert porta com a títol “1714. La música de la nostra història”, és un espectacle de música i paraules amb obres de Boccherini, Lamote de Grignon, Elgar i Fauré, i tindrà lloc el proper diumenge, 16 de febrer, al Teatre El Jardí de Figueres (18 h). També hi assistiran representants de la Federació Cors de Clavé, els quals lliuraran la seva medalla d’or a la centenària Societat Coral Erato. Les entrades, a un preu de 10 euros, es poden adquirir a les taquilles del teatre. Més informació al bloc http://sonabe.wordpress.com/2014/02/10/aurea-clave-un-viatge-al-passat-des-de-figueres/

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter