Subscriu-te

Tornen els concerts de carilló amb el 27è Festival Internacional de Carilló de Barcelona

Els dies 19 (diumenge), 25 (dissabte) i 26 (diumenge) de juliol, a les 21 h, tindrà lloc el XXVII Festival Internacional de Carilló de Barcelona amb el carilló del Palau de la Generalitat de Catalunya.

Hi prendran part, respectivament, dos representants provinents del bressol del carilló a Europa: el jove Bob van der Linde –destacat intèrpret de la nova generació neerlandesa, amb obres de Mozart, Poulenc, Rodgers i Fauré– i Marc Van Bets –incansable i vibrant promotor flamenc, amb obres de Baustetter, Bach, Haydn, Beethoven i Elgar, entre d’altres–, i en darrer lloc la catalana Anna Maria Reverté –carillonista del Palau de la Generalitat, amb Les quatre estacions de Vivaldi.

Bob van der Linde és organista i mestre de capella de la Gran Església Martinikerk de Sneek i de l’església anglicana de Zwolle, la seva ciutat, als Països Baixos. Des del gener del 2018 és el carillonista municipal de la ciutat neerlandesa d’Arnhem, des d’on ofereix recitals setmanals cada dissabte. També ha ofert concerts amb altres carillons dels Països Baixos, així com també a Bèlgica, Alemanya, França, Suïssa i Lituània, i ha fet dues gires pels Estats Units.

Format en guitarra clàssica i cant coral, Marc Van Bets es va sentir seduït pel carilló de la catedral de Sant Rumold de Malines (Bèlgica) i es va inscriure a l’Escola Reial de Carilló Jef Denyn d’aquesta ciutat, on va obtenir el diploma de carillonista. Des de llavors és convidat a oferir nombrosos concerts, tant a Bèlgica com a l’estranger. L’any 2007 va ser nomenat carillonista d’església de la catedral de Malines.

Anna Maria Reverté va obtenir els títols de professora de piano i professora de solfeig pel Conservatori Superior de Música de Barcelona, on també va fer estudis superiors d’harmonia, contrapunt i fuga. Estudià el carilló amb M. Dolors Coll i Leen’t Hart i perfeccionà coneixements a les escoles de carilló dels Països Baixos i Dinamarca. Ha enregistrat per a Catalunya Música, té diversos CD i ha signat peces per a carilló solista i en combinació amb altres instruments. També és autora de prop de sis-cents arranjaments per a carilló, una bona part dels quals estan dedicats a la música catalana. Des del 1988 és carillonista del Palau de la Generalitat de Catalunya i responsable de fer-ne promoció i divulgació, alhora que promou la música de casa nostra en diferents certàmens internacionals.

L’audició òptima dels concerts és a l’interior del Palau de la Generalitat: des del Pati dels Tarongers i la Galeria Gòtica, amb circuit tancat de televisió que permet visualitzar els teclats de l’instrument, i en cas de pluja des del Pati de Carruatges. L’entrada és lliure però cal inscripció prèvia o bé trucant al 012; el dijous abans de cada concert és l’últim dia per inscriure-s’hi, o bé quan s’hagi omplert l’aforament. També és possible seguir els concerts des dels carrers del Barri Gòtic.

El carilló del Palau de la Generalitat va ser inaugurat el desembre del 1976, sota l’impuls de la carillonista M. Dolors Coll, que va fer substituir el “petit carilló” de l’any 1927. Compost de 49 campanes (4.898 quilos de bronze; bordó: Fa, 905 quilos, de nom Catalunya; teclat i pedaler manuals), va ser construït als Països Baixos per Petit & Fritsen i Eijsbouts i va ser restaurat els anys1991 i 2015.

Amb el XXVII Festival Internacional de Carilló de Barcelona es tanca la temporada 2019-20 del carilló del Palau de la Generalitat. El primer concert de la temporada 2020-21 serà el concert extraordinari de les Festes de la Mercè, el dissabte 26 de setembre (21 h).

Nota: Malauradament, el dia 17 de juliol es va anunciar que els concerts dels dies 19, 25 i 26 de juliol, que integraven el XXVII Festival Internacional de Carilló de Barcelona, es cancel·laven amb motiu de la situació d’excepció provocada per la Covid-19.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter