Subscriu-te

WorkinGOpera presenta a Barcelona ‘Il ritorno d’Ulisse in patria’ de Claudio Monteverdi

Flyer WorkinGOpera

Il ritorno d’Ulisse in patria, òpera de Claudio Monteverdi estrenada a Venècia durant els carnavals de 1640, es presenta a Barcelona els dies 26 i 27 d’abril en una versió i adaptació musical d’Edwin García a càrrec de la companyia catalana de recent formació WorkinGOpera.

L’òpera descriu les aventures d’Ulisses, rei d’Ítaca, per trobar-se amb la seva estimada, la pacient Penèlope, després de 20 anys d’odissea. En aquesta història homèrica, els déus i els homes s’entrellacen contínuament amb relacions d’amor, amistat, enveja, odi i altres passions específicament humanes. Il ritorno d’Ulisse in patria és la primera òpera que Claudio Monteverdi va escriure amb finalitats merament comercials, fet que justifica el desig de representar personatges humans que estan a mercè de l’amor, del temps i de la fortuna, la utilització de fenòmens sobrenaturals i l’ús d’artificis vocals, específicament l’ús de la coloratura. Tot això probablement respon al gust del públic venecià i al context carnavalesc en què es van desenvolupar les representacions.

La jove companyia d’òpera barroca WorkinGOpera s’estrena amb aquesta obra del “pare” del gènere operístic, molt poc sovintejada als escenaris catalans. WorkinGOpera té com a objectius apropar al públic una òpera de temàtica actual malgrat la seva antiguitat, que conté emocions plenament vigents perquè són humanes i persisteixen al marge del temps i l’espai històric.

El projecte WorkinGOpera sorgeix de l’interès d’un grup de professors, graduats i estudiants de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) per formar una petita companyia dedicada a la interpretació d’òperes barroques en petit format. WorkinGOpera es va plantejar inicialment com un projecte participatiu i pedagògic únic, però gràcies a l’interès tant dels participants com de persones externes a la companyia, WorkinGOpera es perfila com una agrupació estable i de treball continuat, en què els participants, la majoria joves intèrprets dedicats professionalment a la música antiga, estan directament involucrats en el procés creatiu, de producció i de formació. WorkinGOpera se centra en la interpretació d’obres barroques amb criteris històrics a través de l’exigència i la qualitat en el treball i vol apropar els inicis de l’òpera al públic actual.

La companyia neix amb l’objectiu de crear el màxim amb el mínim imprescindible. Un projecte català codirigit musicalment per Mara Galassi i Mónica Pustilnik, expertes coneixedores del repertori barroc i amb una àmplia trajectòria internacional com a intèrprets. La posada en escena és a càrrec de l’actor i director teatral Miguel Cubero, com també de l’actriu Neus Martínez. Els membres de la companyia, instrumentistes i cantants, són joves professionals amb una dilatada experiència en el món de la música antiga. Tots ells han posat en comú l’energia i l’entusiasme per presentar un espectacle adaptat al públic actual, atractiu, estimulant i amb rigor.

Els membres de WorkinGOpera que formaran part en aquest primer projecte són els cantants César Polo (tenor), Anaïs Oliveras (soprano), Eulàlia Fantova (mezzosoprano), Aniol Botines (tenor) i Pablo Acosta (baríton). L’orquestra barroca estarà formada pels músics: Pavel Amilcar i Joan Cervera (violí), Lola Fernández (viola), Thor Jorgen (viola de gamba i violone), Belisana Ruiz (tiorba i guitarra barroca), Edwin García (tiorba), Sara Águeda (arpa doppia) i Deni Armonía Torres (clavicèmbal i orgue). 

Il ritorno d’Ulisse in patria es representarà a Barcelona en dues úniques funcions (d’una hora i 45 minuts) els dies 26 i 27 d’abril a les 19 h al Centre Cultural Teresa Pàmies. (Centre Cívic Urgell, c. Comte d’Urgell, 145). Les entrades es poden adquirir anticipadament (10 euros) a través del web www.workingopera.com o escrivint un correu a workingopera@yahoo.com, o també a taquilla (15 euros).

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter