Subscriu-te

Xavier Benguerel rep avui el Premi SGAE de la Música Iberoamericana Tomás Luis de Victoria 2015

Xavier_Benguerel

Avui dimecres, 8 de juny, el compositor català Xavier Benguerel (Barcelona, 1931) rep el XIV Premi SGAE de la Música Iberoamericana Tomás Luis de Victoria, dotat amb 20.000 euros i que atorga la Fundació SGAE. L’acte tindrà lloc aquest vespre (19.30 h) a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid (carrer d’Alcalá, 13).

L’acte començarà amb la presentació del guardonat a càrrec de Manuel Aguilar, president de la Fundació SGAE, i tot seguit Xavier Benguerel rebrà el premi de mans de José Miguel Fernández Sastrón, president de l’SGAE. A continuació el compositor català pronunciarà unes paraules i després tindrà lloc un concert extraordinari monogràfic amb obra seva, a càrrec de l’Ensemble Iberoamericano. Dirigit per Joan Pagès Valls, la formació interpretarà Introspecció (2003), per a clarinet; Hexagrama (1997) i Fantasia dramàtica (2010), per a conjunt de cambra.

Han estat distingits amb aquest premi (per ordre cronològic) el cubà Harold Gramatges (1996), el català Xavier Montsalvatge (1998), el peruà Celso Garrido-Lecca (2000), el veneçolà Alfredo del Mònaco (2002), el català Joan Guinjoan (2004), el brasiler Marlos Nobre (2005), l’aragonès Antón García Abril (2006), l’argentí Gerardo Gandini (2008), el basc Luis de Pablo (2009), el cubà Leo Brouwer (2010), el català Josep Soler (2011), el mexicà Mario Lavista (2013) i l’argentí Alcides Lanza (2014).

El jurat d’aquesta XIV edició, que va emetre el veredicte el desembre de l’any passat (podeu llegir aquí la notícia publicada en aquesta mateixa pàgina web), ha estat integrat per Luis de Pablo (Espanya), compositor i Premi Tomás Luis de Victoria 2009, en qualitat de president; Juan Arturo Brennan (Mèxic), crític musical i membre del consell de redacció de la revista especialitzada «Pauta»; Valentina Granados (Espanya), directora executiva del Festival Internacional de Santander i vicepresidenta de Festclásica; Carlos Sandúa (Espanya), director de Radio Clásica de Radio Nacional de España, i María Elena Vinueza (Equador/Cuba), musicòloga i vicepresidenta de la Casa de las Américas. En la lectura de l’acta, el jurat atorga el premi al compositor català “en atenció a l’originalitat de la seva obra, la qual assimila els diferents corrents estètics i musicals del seu temps, transformant-los en un llenguatge propi, i com a reconeixement a la rellevància del seu treball, que ha transcendit les fronteres de l’àmbit iberoamericà”.

El XIV Premi SGAE de la Música Iberoamericana Tomás Luis de Victoria és el màxim reconeixement públic a un compositor viu per haver contribuït, de manera substancial, a l’enriquiment musical de l’àmbit iberoamericà mitjançant la seva obra creativa. El Premi SGAE Tomás Luis de Victoria fou instituït per la Fundació SGAE i la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) el 1996. L’elecció del guanyador, a càrrec d’un jurat internacional, es du a terme a partir d’una llista de candidats que presenten institucions musicals o culturals de prestigi que han d’avalar-ne els mèrits.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter