Subscriu-te

Xavier Pagès guanya el Premi de Composició Andrés Gaos de la Corunya

xavier_pages_corella_foto_wwwigorcat

El compositor i director català Xavier Pagès i Corella va resultar guanyador de la 10a edició del Premi de Composició Musical Andrés Gaos amb l’obra per a orquestra Des del fons del mirall; aquest premi és convocat per la Diputació de la Corunya. El jurat era format per Antón García Abril, Marisa Manchado, Diego García, Patricia Sánchez Cao i Xoan M. Carreira –a més del comissari, Andrés Lacasa Nikiforov– i va destacar l’obra de Xavier Pagès pel “seu gran domini de la tècnica” i per ser “molt exigent per a l’orquestra”; també va considerar que l’obra “té una escriptura molt precisa, mostra un gran virtuosisme i que necessita solistes en moltes de les parts de la representació de l’orquestra”.

Xavier Pagès (Sant Pere de Ribes, 1971) va alternar els estudis musicals al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona i al Conservatori Superior de Música del Liceu, tot estudiant piano, composició i direcció d’orquestra. L’any 2000 superà les proves d’admissió al Conservatori de Viena, on amplià els estudis de direcció i va participar en diversos cursos.

Actualment la seva activitat com a compositor i director és molt extensa i activa. Pel que fa a l’àmbit dels concursos, Xavier Pagès guanyà el Concurs Josep Mirabent i Magrans per a joves intèrprets l’any 1994, amb el qual estudià direcció i composició a la Dartington International Summer School, amb Diego Masson, Laszlo Heltay i Lou Harrison. També ha estat guardonat al Concurs Internacional de Composició de Tarragona (2010), al Memorial Fèlix Martínez Comín (2006), al Premi Ciutat de Reus (2002 i 2005), al Concurs Internacional de Composició per a Cordes convocat per l’Orquestra de Cordes d’Oare (Regne Unit, 2004), als Premis Catalunya de la Federació Catalana de Entitats Corals (2002) i al Memorial Francesc Basil (2000), entre d’altres.

L’any 2005 obtingué una menció especial del jurat de selecció en el Concurs Internacional de Joves Directors d’Orquestra de Besançon, i guanyà la plaça de director assistent de Salvador Mas i Manel Valdivieso a la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. Paral·lelament a la seva formació musical es graduà en enginyeria industrial, bo i obtenint el Premi de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya pel seu projecte sobre un mètode d’afinació de pianos assistida per ordinador.

Entre els guardonats amb el Premi de Composició Andrés Gaos, figuren Javier Martínez Campos, David Vayo, Antonio Ernest Sebastiá, José Luis Campana, José Oriol Graus, Andrés Valero, Fernando Severo, Octavio Vázquez i Xabier de Paz. La partitura de Xavier Pagès va competir amb 52 obres més de compositors procedents de l’Estat espanyol, Itàlia, els Estats Units, Holanda i França; xifra, d’altra banda, que ha estat un rècord de participació en la història de totes les edicions d’aquest concurs.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter