Subscriu-te

Zubin Mehta encapçala la proposta del V Festival del Mediterrani de València

Presentació del V Festival del Mediterrani de València. D’esquerra a dreta: Gerardo Verda, director d’escena d’Il trovatore i Medea; Lola Johnson, consellera de Turisme, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana; Helga Schmidt, intendent i directora artística del Palau de les Arts; i Zubin Mehta, president del Festival del Mediterrani. © Tato Baeza-Palau de les Arts Reina Sofía

El Palau de les Arts Reina Sofía de València inaugura el 26 de maig el V Festival del Mediterrani, que aquest any es presenta amb l’eix vertebrador “Focs i verins”. L’edició d’enguany està presidida pel seu director i fundador Zubin Mehta, que protagonitzarà l’aposta lírica del Festival, amb les noves produccions d’Il trovatore de Giuseppe Verdi i de Medea de Luigi Cherubini, a més de la versió en concert de Tristan und Isolde de Richard Wagner. El cartell es completa amb tres funcions del Ballet Nacional de España, la interpretació integral de l’obra per a piano de Debussy i tot un seguit d’activitats paral·leles. “Un festival que proposa la més alta qualitat unida a la innovació artística, quelcom especialment valuós en temps difícils com els que vivim”, ha destacat Lola Johnson, consellera de Turisme, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana.  

L’aposta lírica és molt important en aquest festival, sobre la qual ha dit Mehta: “Tres òperes amb les millors veus que podem trobar en aquest moment. Una aposta singular, molt diferent de la programació de la temporada, amb la més alta qualitat com a carta de presentació.” L’estrena d’Il trovatore el 26 de maig marca l’inici del V Festival del Mediterrani amb una innovadora proposta a càrrec de l’escenògraf Gerardo Vera, que ha dissenyat un espai escènic polivalent en el qual es representaran les dues òperes de l’edició d’enguany. Zubin Mehta assumeix la direcció musical d’Il trovatore, el seu primer Verdi al Palau de les Arts i una de les peces clau de la seva discografia. Damunt l’escenari, el Centre de les Arts Reina Sofía ha reunit figures emergents del panorama operístic actual. La soprano Maria Agresta interpreta el rol de Leonora, amb què va començar la seva carrera ascendent després de debutar el 2007 a Spoleto, i al seu costat el tinerfeny Jorge de León afronta el seu primer Manrico en un nou repte al Palau de les Arts. La mezzosoprano russa Ekaterina Sementxuk, que va cantar a València en Iolanta amb direcció de Teodor Currentzis, encarna l’Azucena. El quartet protagonista es completa amb Sebastian Catana, un dels nous barítons verdians, en el paper del comte de Luna. El Palau de les Arts ha programat sis funcions d’Il trovatore, els dies 26 de maig i 4, 10, 16, 19 i 22 de juny.

Verdi comparteix cartell amb Cherubini i la seva òpera Medea. L’estrena de l’obra suposa el debut de Zubin Mehta i la soprano Violeta Urmana en aquest títol de Cherubini. Com ha explicat el mestre, la presència de l’estrella lituana va ser la raó per acceptar el títol, perquè “ningú no ha tingut mai el valor de succeir la Callas com a Medea”. L’acompanyen en aquesta nova producció dues estrelles de la lírica nacional: la mezzosoprano madrilenya María José Montiel com a Neris i la soprano valenciana Ofèlia Sala com a Glauce. Dmitri Beloselski, Serguei Skorojodov, Leonard Bernad, Brigitta Simon i Hagar Sharvit completen el repartiment de Medea, que es representarà els dies 12, 17, 21 i 24 de juny.

Després del reconeixement mundial per la seva versió de Der Ring des Nibelungen, l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, amb Zubin Mehta a la batuta, interpretarà els dies 23 i 28 de juny, com a cloenda de l’oferta lírica, una altra de les grans obres del repertori wagnerià, Tristan und Isolde. El tenor Jay Hunter Morris, reconegut pel seu recent Siegfried al Metropolitan de Nova York, i Jennifer Wilson, aclamada per la crítica per la seva Brünnhilde al Palau valencià encapçalen el repartiment, en què també apareixen Ekaterina Gubanova, Liang Li, Eike Wilm Schulte, Karl-Michael Ebner, Jesús Álvarez i Mario Cerdá. Per la seva part, l’obra de Johannes Brahms protagonitzarà el concert simfònic del mestre Mehta, programat per al 26 de juny, amb la seva Segona Simfonia i el Doble concert per a violí, violoncel i orquestra. En la cita participen com a solistes el concertino Serguei Ostrovski i el violoncel·lista Guiorgui Anitxenko, membres de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana.

La dansa completa el cartell d’aquesta edició amb la participació del Ballet Nacional de España amb un programa doble: Ángeles caídos i Suite Sevilla, amb funcions els dies 13, 14 i 15 de juny. El V Festival del Mediterrani inclou també la iniciativa “Dimecres amb Debussy” al Teatre Martín i Soler, que homenatja el compositor francès amb la interpretació íntegra de la seva obra pianística els dies 6, 13, 20 i 27 de juny, a càrrec de joves valors de la Comunitat Valenciana. A més, el Festival ofereix, com en les edicions anteriors, activitats d’accés lliure, amb la intenció d’apropar les activitats del Palau de les Arts a tots els públics, com un cicle cinematogràfic, dues edicions de Nit a Les Arts i la reposició de Detectives de ópera, a més de conferències i trobades.

Es pot consultar informació més detallada dels espectacles i adquirir les entrades al web del Palau de les Arts Reina Sofía, www.lesarts.com.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter