Subscriu-te
,

3r Festival Nits de Clàssica a Girona 2014, sota el segell de l’exclusivitat

Mischa Maisky. © Kasskara/DG
Mischa Maisky. © Kasskara/DG

El festival Nits de Clàssica que organitza l’Auditori de Girona es consolida en la tercera edició com una proposta amb un segell particular, centrat en la qualitat dels intèrprets i la curosa tria dels programes, molts dels quals exclusius a l’Estat. Amb deu programes en aquesta tercera edició, més tres del Festival Off, Nits de Clàssica 2014 convida noms tan destacats del panorama internacional com el violoncel·lista Mischa Maisky, el tenor Mark Padmore, l’orquestra Les Arts Florissants i el seu director William Christie o el violinista Fabio Biondi en duo amb el clavecinista Kenneth Weiss.

Tretze propostes en total, que ompliran de música la ciutat de Girona entre el 25 de juny i el 13 de juliol, tot destacant-hi la interacció entre història i patrimoni que es fusiona amb les propostes musicals per crear experiències úniques en entorns molt especials de la ciutat, com el claustre del monestir de Sant Daniel, obert al públic després de mil anys de restar tancat com a espai destinat a la clausura. Altres espais excepcionals que acolliran aquests concerts seran el claustre de la Catedral, l’Auditori de la Mercè, el claustre de Sant Domènec, als quals cal sumar el Teatre Principal i l’Auditori de Girona.

La interrelació entre diferents manifestacions artístiques s’arrodoneix amb la imatge del cartell de la tercera edició, una fotografia de l’alemany Thomas Ruff, i amb la tercera entrega de l’encàrrec del festival al compositor Hèctor Parra d’un àlbum de peces per a piano inspirades en diversos artistes. La peça d’enguany, que estrenarà el pianista Carles Marigó, està inspirada en l’obra de l’artista plàstic George Schneider.

Xavier Sabata. © Beetroot
Xavier Sabata. © Beetroot

El festival començarà el dimecres 25 de juny amb el recital de violoncel de Mischa Maisky, el qual, acompanyat al piano per Lily Maiksy, interpretarà un programa amb obres de Bach, Xostakóvitx, Sarasate, Falla i els catalans Granados, Albéniz i Cassadó, a petició del festival. Maisky és hereu de la gran tradició russa del violoncel i va ser deixeble de Piatigorski i Rostropóvitx i ha estat col·laborador habitual de grans artistes com Leonard Bernstein, Gidon Kremer i Martha Argerich. El violinista italià i fundador del grup de música antiga Europa Galante, Fabio Biondi, oferirà en duo amb el clavecinista novaiorquès Kenneth Weiss una primera sessió de les Sonates per a violí i clavecí de Johann Sebastian Bach, que continuarà amb la segona entrega a càrrec dels també reconeguts Isabelle Faust al violí i Kristian Bezuidenhout al clavecí. Kenneth Weiss actuarà doblement al festival, tot acompanyant el dia abans Xavier Sabata en un recital d’àries d’òperes barroques de Händel, Bononcini, Scarlatti, Ruggieri i D’Astorga.

Un altre dels plats forts serà l’actuació del grup barroc Les Arts Florissants –dirigit pel fundador, William Christie– en un programa en exclusiva a Catalunya amb airs i obres instrumentals de Couperin, Lully, Jacquet de la Guerre, Marais, Montéclair, Clérembault i Campra. També cal destacar el recital del tenor londinenc Mark Padmore, acompanyat al piano per Julius Drake, que oferirà un recital de lieder alemany i anglès, en què destaca la programació del cicle de Benjamin Britten Winter words; una música per a la qual la veu de Padmore esdevé plenament adequada.

Benjamin Grosvenor
Benjamin Grosvenor

Altres propostes d’interès són el recital pianístic del jove Benjamin Grosvenor, guanyador d’un Premi Gramophone i sovint comparat amb el jove Ievgueni Kissin, el debut a l’Estat en recital del guitarrista grec Milos Karadaglic, emparat pel segell Deutsche Grammophon –amb obres de Sor, Gerhard, Granados, Rodrigo, Falla i Bach– i l’actuació del grup vocal femení Anonymous 4, que oferirà un recorregut antològic des del cant gregorià medieval a les primeres polifonies.

La Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) tornarà a actuar al festival, dirigida enguany pel seu titular, Manel Valdivieso, en un programa d’homenatge a Richard Strauss, amb els poemes simfònics Mort i transfiguració i Les entremaliadures de Till Eulenspiegel. A més, l’orquestra estrenarà la revisió que Hèctor Parra ha realitzat de la seva obra InFALL, estrenada el 2010 per l’OBC.

Carles Marigó
Carles Marigó

De la programació del Festival Off destaca la participació de formacions catalanes, com el Quintet Arkhé, sorgit al Centre de Grau Superior del Liceu de Barcelona, que oferirà el Quintet núm. 3 en Sol menor de Mozart i el Quintet núm. 2 en Sol menor de Johannes Brahms; l’actuació del pianista de Blanes Carles Marigó, format a l’ESMUC, amb un recital que porta com a títol “Viatge al passat d’anada i tornada”, amb obres de Mompou, Liszt, Chopin, pare Soler, Cabezón, Parra i improvisacions sobre diversos temes, i per últim, l’actuació del Cor de la Diputació de Girona, que dirigeix Pablo Larraz, en el marc de les celebracions del seu desè aniversari, amb Valsos amorosos de Brahms i Cançons d’Eduard Toldrà.

El festival Nits de Clàssica de Girona té un pressupost global de 142.000 euros i posa a la venda 4.000 localitats, en el context de la marca “Girona, ciutat de festivals”, amb la intenció de fer de Girona un centre artístic on congregar públic de la ciutat i les comarques gironines i, fins i tot d’altres províncies, com Barcelona.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter