Subscriu-te
Batutem

L’Orquestra

Tal com ja vam presentar en el número anterior de la Revista Musical Catalana, tenim nova secció dedicada als més menuts i els no tan menuts que vulguin descobrir amb ulls d’infants la màgia de la gran música. Amb Batutem! anirem descobrint diferents instruments de la orquestra i oferirem, als més atrevits, dades per poder gaudir de la música en directe gràcies a la nombrosa programació musical adreçada a les famílies de què disposem a Catalunya.

En el número d’abril-maig de 2018 us presentem l’Orquestra: el conjunt d’instruments més gran que existeix. De grups de música n’hi ha de molts tipus: alguns només tenen dos o tres membres i d’altres en tenen vint o vint-i-cinc. Però l’orquestra és encara més gran: en una orquestra moderna hi poden batutar fins a cent músics! El més interessant d’una orquestra és que hi podem trobar instruments de tot tipus, de totes mides, de tots colors i de sons ben diferents.

El clàssic de Walt Disney, Fantasia, inclou un màgica recreació de la màgia que és capaç de produir una orquestra, amb una suggeridora i metafòrica explicació del que passa quan es subestima el poder de la màgia, així com la tasca del director d’orquestra, amb la música de L’Aprenent de bruixot, de Paul Dukas:

També us proposem una aproximació divertida al món de la orquestra simfònica, de la mà d’un animal ben especial: la Pantera… rosa!

El Batutem! d’enguany també inclou un capítol dedicat a la flauta travessera:

Es diu travessera perquè es toca “de través” i no pas cap endavant, com la flauta “de bec”. Actualment es construeix amb metall, però les més antigues són de fusta. Té una tessitura molt gran, pot batutar gairebé 40 notes, i la trobem a tot arreu: orquestres, bandes, grups de cambra, de jazz…

Mozart li va dedicar el Concert per a flauta núm. 1 KV313 i Debussy l’inici de l’obra Preludi a la migdiada d’un faune.

Però també podem escoltar la flauta travessera emetent sons tan curiosos com aquests:

Si voleu descobrir el Batutem! complert d’aquest número, us convidem a subscriure-us a la Revista Musical Catalana a través d’aquest enllaç.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter