Subscriu-te

El director Juanjo Mena i el compositor Antoni Parera, premis nacionals de Música 2016 del Ministeri de Cultura espanyol

Juanjo Mena i Antoni Parera
Juanjo Mena i Antoni Parera

Juanjo Mena en la modalitat d’interpretació i Antoni Parera en la modalitat de composició han estat guardonats amb el Premio Nacional de Música corresponent al 2016, guardó que concedeix anualment el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport espanyol i que està dotat amb 30.000 euros en cada modalitat.

El jurat, presidit per la directora general de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), Montserrat Iglesias, i amb la vicepresidència del subdirector general de Música i Dansa, Antonio Garde, era integrat per Oriol Aguilà Vila, a proposta de l’Associació Espanyola de Festivals de Música Clàssica (Festclásica); Emilio Casares Rodicio; David del Puerto Jimeno; Antonio Moral Ros; Pilar Rius Fortea, a proposta de l’Asociación de Mujeres en la Música, i Ignacio Rodríguez Fernández, a proposta de l’Associació de Grupos Españoles de Música Antigua (GEMA).

El jurat ha concedit el premi a Juanjo Mena “per la seva trajectòria professional en l’última dècada als principals escenaris internacionals i al capdavant de les orquestres més prestigioses del món, com és el recent debut amb l’Orquestra Filharmònica de Berlín, les col·laboracions habituals amb la Filharmònica de Nova York i les simfòniques de Chicago i Boston, entre d’altres, i per la seva tasca com a director titular de l’Orquestra Filharmònica de la BBC de Manchester”. També n’ha destacat “el compromís amb la difusió de la música espanyola, tant clàssica com contemporània, a les sales de concerts i estudis de gravació”.

Quant al premi atorgat a Antoni Perera, el jurat l’hi ha concedit “pel singular compromís amb el gènere líric des de la creació actual, com testimonia la seva recent aportació a l’òpera contemporània amb l’estrena de María Moliner i els cicles de cançons interpretats per les més rellevants veus internacionals”.

Juan José Mena Ostériz (Vitòria, 1965) és actualment director associat de l’Orquesta Nacional de España i director titular de la BBC Philharmonic Orchestra, amb la qual ha viatjat per Alemanya, Àustria, la Xina, Corea del Sud, Hongria, Croàcia, Eslovènia i Espanya, a més de tenir una presència estable en el prestigiós cicle de concerts BBC Proms. Ha estat director artístic i titular de l’Orquestra Simfònica de Bilbao (BOS), primer director convidat del Teatre Carlo Felice de Gènova, i director convidat principal de l’Orquestra Filharmònica de Bergen del 2007 al 2013.

Antoni Parera Fons (Manacor, 1943) es va formar al Conservatori de Palma de Mallorca i als superiors de València i Barcelona. La seva obra abasta més de 250 títols registrats, molts dels quals cançons o cicles de cançons, amb textos signats per Jaime Gil de Biedma (La vida a veces), Manuel Vázquez Montalbán (Luces en tus manos, Tú tenías veinte años, Nana para un niño con suerte, etc.), Rafael Alberti (Siete nanas de Rafael Alberti), Pedro Salinas (No me fío de la rosa de papel), així com de Baltasar Porcel, M. Aurèlia Capmany, M. Antònia Oliver, Miquel Àngel Riera, Jaume Vidal Alcover, Guillem d’Efak, Josep M. Andreu, Miquel Mestre, Xavier Bru de Sala, Albert Mallofré i molts d’altres. El novembre del 2009 la Fundación para la Música Ibérica de Nova York li va dedicar un monogràfic basat en els seus treballs, en què es va oferir l’estrena absoluta de la seva obra Ànima de sucre, per a soprano i piano.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

La temporada 2021-22 serà la desena de l' @orquestraOCM al @palaumusicacat. Més informació, al nostre web! (Foto: Martí E. Berenguer) http://www.revistamusical.cat/lorquestra-simfonica-camera-musicae-presenta-la-seva-10a-temporada-2021-22-al-palau-de-la-musica-catalana/

L'@OrquestraOBC ofereix un concert extraordinari, gratuït i exclusiu pels seus abonats el proper 25 de juny a @auditoribcn. Hi participarà com a solista el violinista Sergei Dogadin i estarà dirigit per Juanjo Mena. El programa serà monogràfic amb obres de Txaikovski.

Fins a 17 concerts, deu d'ells d'artistes que debuten al festival, tindran lloc aquest estiu al @Fest_Torroella. Més informació, al nostre web! http://www.revistamusical.cat/el-festival-de-torroella-de-montgri-culmina-la-celebracio-del-seu-40e-aniversari-aquest-2021/

La soprano Carolyn Sampson i @JDELARUBIA van compartir escenari al @palaumusicacat. "Escoltar aquest Àlbum, pensat per ser ofert dins un àmbit domèstic, en una sala de concerts, ha estat un encert", diu Lluís Trullén a la crítica. Llegeix-la al web! http://www.revistamusical.cat/critica/de-lambit-domestic-a-la-sala-de-concerts/

Segueix-nos a Twitter