Subscriu-te

El Festival Castell de Peralada homenatja Verdi i Wagner amb grans veus

La soprano Sondra Radvanovsky. © Pavel Antonov
La soprano Sondra Radvanovsky. © Pavel Antonov

Un any més el Festival Castell de Peralada posa l’accent sobre la lírica, aquest cop per sumar-se a les celebracions del bicentenari del naixement de dos compositors operístics cabdals: l’italià Giuseppe Verdi i l’alemany Richard Wagner.

El Festival s’inaugura, doncs, el dissabte 13 de juliol amb un nou Requiem de Verdi –es va poder sentir quatre edicions enrere– amb l’orquestra i el cor del Gran Teatre del Liceu i la direcció del seu titular, Josep Pons. Entre els solistes, veus destacades com la de Luciana D’Intino, Michele Pertusi o la d’Eva-Maria Westbroek –cantant assídua a Bayreuth actualment–, que serà també protagonista d’un “Concert Wagner” el dia 2 d’agost, al costat de solistes i orquestra del Teatre Mariinski de Sant Petersburg sota la direcció del seu titular, Valeri Gergiev, que fa 23 anys que no acudeix al festival d’estiu, on l’últim cop va dirigir Otello de Verdi amb Plácido Domingo com a protagonista.

No seran les úniques aparicions d’aquests compositors, perquè el 19 de juliol, Angela Meade –esplèndida Leonora d’Il trovatore de Verdi la passada edició– torna en recital a l’església del Carme amb obres de Verdi i Bellini, entre d’altres, acompanyada al piano per Danielle Orlando. Possiblement, Verdi també formarà part del repertori del recital líric que oferirà Piotr Beczala –preuat tenor líric en l’escena internacional que es presentà a Barcelona com a Faust la passada temporada– a l’església del Carme el dilluns 5 d’agost.

En escena, tres títols operístics de característiques ben diferents. La joia de la corona serà probablement la Norma de Bellini que interpretarà la soprano Sondra Radvanovsky –solista indiscutible a la Metropolitan Opera House de Nova York i molt aplaudida com a Aida al Liceu–, al costat d’Ekaterina Gubanova com a Adalgisa i amb el sorprenent Pollione de Josep Bros, que debuta en el paper. Carlo Colombara serà Oroveso en una òpera que comptarà amb la col·laboració del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya sota la direcció de Carlo Montanaro. Norma es presenta a l’Auditori Parc del Castell amb la producció de l’Òpera d’Oviedo i direcció escènica de Susana Gómez.

Richard Wagner torna a ser protagonista amb l’estrena a l’Estat espanyol de la segona òpera del seu catàleg, la primerenca Das Liebesverbot (La prohibició d’estimar) que s’oferirà en dues sessions a l’església del Carme en una producció del Festival de Peralada amb direcció escènica de Georgios Kapoglou i direcció musical de Fausto Nardi. La versió que s’oferirà és una versió musical reduïda de Frank Böhme, provinent del Festival de Bayreuth, i s’interpretarà amb l’Ensemble de l’Orquestra de Cadaqués, el Cor de Cambra del Palau de la Música i un conjunt de solistes catalans entre els quals cal destacar David Alegret, Enric Martínez-Castignani i Àlex Sanmartí, entre d’altres.

El tenor Joan Martín-Royo, caracteritzat com a Walt Whitman, i el compositor Alberto García Demestres. © May Zircus
El tenor Joan Martín-Royo, caracteritzat com a Walt Whitman, i el compositor Alberto García Demestres. © May Zircus

La tercera òpera que completa el cartell líric és una estrena absoluta del compositor català Alberto García Demestres. WOW! és una òpera de cambra en un acte amb pròleg i quatre escenes –somni, mort, ascensió, immortalitat– inspirada en textos de Walt Whitman i Oscar Wilde que es representarà al claustre del Carme el dimecres 14 d’agost. Alberto García Demestres és autor de la música i el llibret, i compta amb la col·laboració estreta del músic, actor i director teatral Xavier Albertí, que n’assumirà la direcció escènica i es farà càrrec també de l’escenografia i la il·luminació. L’obra tindrà la participació, a nivell musical, dels cantants Joan Martín-Royo (Whitman), Antoni Comas (Wilde) i Elisenda Pujals (Woman), i un seguit d’instrumentistes encapçalats pel pianista Josep Buforn.

El tenor David Alegret
El tenor David Alegret

El cicle Paral·lels inclou diverses propostes musicals, entre les quals cal destacar el recital protagonitzat pel tenor català David Alegret, al voltant de l’obra de Benjamin Britten, amb motiu del centenari del seu naixement. El recital tindrà lloc el dijous 15 d’agost a l’església del Carme i serà acompanyat al piano per Iain Burnside i a la guitarra per Àlex Garrobé. El programa inclou obres tan atractives com les Songs from the Chinese, Three songs of John Dowland i els Seven Sonnets of Michelangelo.

L’àmbit de dansa presenta els Ballets de Montecarlo amb un espectacle de Jean-Christophe Maillot titulat Lac, que es basa en el Llac dels cignes de Txaikovski, i una gala de grans estrelles de les companyies de dansa clàssica del Bolxoi, Mariinski, Eifmann i Mikhaïlovski, amb Ángel Corella com a convidat especial.

L’àmbit del jazz, flamenc i/o pop, l’ocupen Miguel Bosé, Jamie Cullum, Alejandro Sanz, Gloria Gaynor, Paco de Lucía i La Locomotora Negra & Andrea Motis & Joan Chamorro group.

Altres espectacles que cal tenir en compte són el recital de la guanyadora del Concurs Francesc Viñas 2013, Katerina Tretiakova, acompanyada pel pianista Ricardo Estrada, a l’església del Carme, amb entrada lliure el dissabte 17 d’agost; el concert del grup de pop català Manel, i l’espectacle familiar de Comediants ideat per commemorar el bicentenari de Verdi i Wagner. Tres espectacles que serviran per celebrar la tradicional festa de la música de la vila de Peralada.

A més, com ja comença a ser habitual, el Festival presenta diverses exposicions, entre les quals destaquen la de fotografies d’Eddy Kelele sobre el Festival de Peralada 2012 –encàrrec exprés del Festival per confegir un llibre il·lustrat–; l’homenatge visual a Dalí i Wagner organitzat conjuntament pel Festival i la Fundació Gala-Salvador Dalí; les “Visions sobre la valquíria”, recull dels quadres de diversos artistes que, per encàrrec del seu col·leccionista, Manuel Bertrand, s’han inspirat en diverses escenes de l’òpera de Wagner La valquíria, i, en darrer lloc, l’exposició “Viatges i viatgers, de Colon a los Condes de Peralada”, que es podrà visitar a la Biblioteca del Castell de Peralada.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter