Subscriu-te

L’11a edició del Concurs Internacional de Direcció de l’Orquestra de Cadaqués, de l’11 al 19 de desembre

El director rus Guennadi Rozhdestvenski serà, una vegada més, el president del jurat d’aquesta edició del Concurs Internacional de Direcció de l’Orquestra de Cadaqués
El director rus Guennadi Rozhdestvenski serà, una vegada més, el president del jurat d’aquesta edició del Concurs Internacional de Direcció de l’Orquestra de Cadaqués

El Concurs Internacional de Direcció de l’Orquestra de Cadaqués, un dels més prestigiosos d’Europa en aquesta disciplina, tindrà lloc de l’11 al 19 de desembre a Cadaqués i a Barcelona.

Enguany, onzena edició del concurs, l’Auditori de Barcelona s’hi estrena com a coorganitzador i se suma així a les institucions musicals de Barcelona que actuen també com a seu i entitats organitzadores de concursos musicals. Si el Palau de la Música Catalana és la seu oficial del Concurs Maria Canals d’interpretació pianística i el Gran Teatre del Liceu ho és del Concurs Francesc Viñas de cant, L’Auditori serà a partir d’ara la seu oficial del Concurs de Direcció de l’Orquestra de Cadaqués. Un fet, en paraules del director de L’Auditori, Joaquim Garrigosa, coherent amb la línia estratègica de la institució, que també és seu de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.

El Concurs Internacional de Direcció de l’Orquestra de Cadaqués, que va néixer fa vint-i-un anys (però que es va començar a gestar en fa vint-i-tres) com a conseqüència de la necessitat de la formació de donar-se a conèixer entre el públic i els directors de prestigi i amb la voluntat d’oferir una plataforma als joves directors per poder exercir, s’ha consolidat amb els anys com un dels concursos més importants del panorama europeu, al costat d’altres competicions com el Donatella Flick de Londres –en associació amb la London Symphony Orchestra– o el Sir Georg Solti de Frankfurt –en associació amb l’Òpera de Frankfurt i la Hessischer  Rundfunk Sinfonieorchester. Gran part del prestigi que ha assolit el Concurs de Cadaqués en les deu edicions realitzades, és gràcies al nivell artístic dels guanyadors, contrastat amb els anys. Així, guanyadors d’edicions anteriors, com Alejandro Posadas (Colòmbia), Gianandrea Noseda (Itàlia), Vassili Petrenko (Rússia) o Pablo González (Espanya), realitzen actualment importants carreres arreu del món, amb titularitats de prestigi com Noseda (BBC Philharmonic), Vassili Petrenko (Royal Liverpool Philharmonic Orchestra) o Pablo González (Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya).

En aquesta onzena edició, el Concurs de Cadaqués ha tingut un rècord d’inscripcions: 292 (38 dones i 254 homes) de 48 nacionalitats, xifres que a poc a poc el situen entre els més importants d’Europa en nombre de participants. A partir de les sol·licituds rebudes, s’ha fet una selecció de 62 directors, que entraran directament a la primera fase, el 15 de desembre. D’altra banda, un altre grup de 61 directors faran la prova preliminar que té lloc abans del concurs, els dies 12 i 13 de desembre. Dels quals, només un màxim de 10 directors podran passar a la primera fase. D’aquesta manera, un total de 72 concursants competiran del 14 al 19 de desembre per aconseguir el premi final.

El guanyador obté la possibilitat de dirigir durant una temporada un total de 23 orquestres simfòniques diferents, entre les quals la BBC Philharmonic (Manchester), Gävle Symfoniorkester de Suècia, Royal Liverpool Philharmonic, Wiener Kammerorchester i les principals orquestres de l’Estat espanyol.

El jurat serà presidit, un any més, pel prestigiós director rus Guennadi Rozhdestvenski, i comptarà amb els directors d’orquestra Joji Hattori, Lutz Köhler i Jaime Martín, i els directors artístics i gerents d’orquestres Cristina Rocca (Orchestre National de France), Louwrens Langevoort (Kölner Philharmonie) i François Bou (OBC).

Com cada any, una de les proves a què s’han de sotmetre els finalistes és la defensa d’una partitura contemporània –obra encàrrec per al concurs– que els és lliurada el primer dia de concurs. Els directors finalistes han de dirigir en assaig i concert aquesta obra, i demostrar així la seva solvència davant la nova creació. Enguany, la partitura ha estat encarregada al compositor català Hèctor Parra i es titula L’absència. En edicions anteriors, compositors com Xavier Montsalvatge, José María Sánchez Verdú, David Del Puerto, Ramon Lazkano, Jesús Torres, Jesús Rueda, Lleonard Balada, Joan Guinjoan, Luis de Pablo i Cristóbal Halffter han compost obres expressament dedicades al concurs.

El concert de finalistes, en què es produirà l’estrena de l’obra d’Hèctor Parra, aplegarà els dos darrers directors escollits, que hauran de dirigir, a més, l’ària de Telemaco nell’isola Calipso “Misera me! Coraggio, oh Dio!” de Ferran Sor –que interpretarà la soprano Delia Agúndez– i les dues primeres simfonies de Ludwig van Beethoven. Aquest concert tindrà lloc el dijous 19 de desembre, a les 20 h, a la sala 2 de l’Auditori de Barcelona.

El Concurs de Direcció de l’Orquestra de Cadaqués té un pressupost de gairebé 300.000 euros, amb una aportació pública del 15% (Generalitat de Catalunya) i 5% (Ministeri d’Educació, Cultura i Esport), ingressos per patrocini i l’aportació de l’Auditori de Barcelona i de la mateixa Orquestra de Cadaqués.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter