Subscriu-te

La 68a edició del Concurs Maria Canals aposta per la diversitat de repertori i la integració

Del 19 al 30 de març tindrà lloc al Palau de la Música la seixanta-vuitena edició del Concurs Maria Canals, en la qual 76 pianistes de 28 nacionalitats diferents competiran per endur-se més de 80.000 euros en premis.

Entre els premis principals i els especials, hi ha 25 recitals i concerts amb orquestra remunerats, un d’aquests al Palau de la Música. El primer premi, Premi Fundació Jesús Serra, està dotat amb 25.000 euros i l’ofereix la Fundació l’any que celebra vint-i-cinc anys; el segon és atorgat per la Fundació Carulla, amb un import de 10.000 euros, i el tercer és el Premi Maria Canals, amb 6.000 euros de dotació.

El Concurs 2023 consolida els canvis incorporats els darrers anys pel que fa al repertori i manté l’obligatorietat d’interpretar almenys una obra de compositor català. En una acció pionera, la competició també fa obligatòria la interpretació d’almenys una obra d’una dona compositora. Aquestes mesures faran que en aquesta edició es pugui gaudir de més de 80 obres de 25 compositores diferents, 7 de les quals  són espanyoles i n’hi haurà 5 de catalanes.

Els concursants també inclouran en els programes de les proves unes 180 obres escrites per més de 20 compositors espanyols diferents, dels quals 12 són catalans. Hi destaquen Enric Granados, Isaac Albéniz, Frederic Mompou, Elisenda Fábregas i Marcos Fernández-Barrero, entre d’altres.

A més, dins del repertori contemporani, entre les més de 100 obres escrites a partir del 1995, podrem gaudir d’interpretacions dels encàrrecs que el Concurs ha fet per a aquesta edició a Leonora Milà, amb Equitant, op. 42, i a Víctor Oller, amb International waters. En aquesta diversitat de repertori, però, no hi faltaran els grans èxits dels concursants i públic, com són Frédéric Chopin, Serguei Rakhmàninov i Franz Liszt.

Per incentivar la interpretació de compositors del país, el Concurs ofereix premis especials a les millors interpretacions de Mompou, Granados, Albéniz o Blancafort, i un enregistrament amb la discogràfica Naxos amb les Sonates del pare Antoni Soler.

En aquesta edició hi haurà 6 participants espanyols, dels quals 2 són catalans, i alguns intèrprets que repeteixen a la competició. Els països amb més concursants són Corea del Sud, la Xina i el Japó.

Pel que fa al jurat, que dirigeix Carlos Cebro, en formaran part la japonesa resident a Barcelona Yukiko Akagi –segon premi el 2005–, Vincenzo Balzani –Premi Liszt al Concurs del 1967– i Vestards Šimkus –primer premi el 2009. El completaran la catalana Alba Ventura, la polonesa Ewa Osinska, Pavel Nersessian, dels EUA i Rússia, la georgiana Nina Kereselidze i Hung-Kuan Chen de la Xina.

Totes les proves són obertes al públic i se celebraran al Palau de la Música: des de les eliminatòries (del 19 al 24 de març) fins a la semifinal (26 de març) i la final (29 de març), en què els tres finalistes estaran acompanyats per la Jove Orquestra Nacional de Catalunya i dirigits per Manel Valdivieso. L’endemà el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona acollirà el lliurament de premis.

L’OFF Concurs Maria Canals

Com cada any, l’OFF Concurs organitza de manera paral·lela nombroses activitats relacionades amb el piano, que enguany fan un èmfasi especial en la integració. Així, hi destaca l’impuls del Maria Canals Integra, a través del qual s’organitzaran diverses activitats que busquen la inclusió de persones amb diversitat funcional.

Així, l’organització posarà pianos de cua a diverses escoles d’educació especial, una setmana a cada centre, i organitzarà el “Concert per a mans i peus”, en què el pianista Jesús Sánchez, que va néixer sense braços i toca el piano amb els peus, i el professor Martín Caló faran una activitat que transmet els valors de l’esforç, la superació de reptes i la integració adreçada a joves estudiants de música. Un any més, també es portaran pianos a les presons i a vestíbuls d’hospitals.

No faltaran a l’OFF Concurs els pianos a la plaça Reial (17 de març), al passeig de Gràcia (18 de març) i en altres espais, com El Born CCM (19 de març), l’estació de Metro Diagonal o la de FGC de Gràcia.

Finalment, el concurs amateur Tu Hi Toques, on pianistes aficionats enregistraran un vídeo que, penjat a Youtube, serà avaluat per premiar aspectes com la motivació per tocar el piano, l’obtenció de més adhesions a les xarxes i l’edició de vídeo més acurada i suggeridora, oferirà l’oportunitat de tocar el piano de gran cua de la Sala de Concerts del Palau de la Música.

Imatge destacada: (c) Oliver Adell.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter