Subscriu-te
,

La Mercè 2013. Barcelona és bona quan la música sona

La cantant maliana Fatoumata Diawara
La cantant maliana Fatoumata Diawara

Per Jordi Urpí

Ja les tenim aquí. Tot just hem començat la nova temporada i ensopeguem, de cap, amb quatre dies bojos, farcits d’activitats, que fan de Barcelona un enorme escenari a l’aire lliure. Esperades amb delit per una part de la població i amb una mica de por per una altra, les festes de la Mercè (enteses com un conjunt que inclou també el BAM, el Castell del Circ o, aquest any, la Barcelona del Tricentenari) esdevenen un festival de dimensions gairebé úniques, tant pel que fa al nombre d’activitats (supera les sis-centes) com per la diversitat de propostes que presenta (música, circ, activitats esportives, actes tradicionals…).

Si ens centrem en les músiques del món, que és el negociat que aquí ens pertany, la figura internacional més destacada d’aquest edició serà, sens dubte, la maliana Fatoumata Diawara (plaça de la Catedral, divendres, 20, a les 22.30 h). Connectada per via familiar a la tradició del Wassoulou, regió del sud del país, i amb una sorprenent habilitat per jugar amb elements del jazz, el pop o el folk, el seu disc Fatou (World Circuit, 2011) ha estat una de les novetats més interessants dels darrers anys. Diawara va liderar fa uns mesos la reacció del col·lectiu de músics davant el conflicte que va viure Mali i que va tenir una fita important en l’enregistrament del tema Mali-ko.

Un altre moment de la Mercè que mereix la nostra atenció és el que protagonitzaran, també a la plaça de la Catedral, però dissabte, 21, a les 22.30 h, el guitarrista flamenc Niño Josele i la sempre excitant Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, que faran la presentació oficial del disc enregistrat durant la passada edició de la Fira Mediterrània de Manresa. Live at the Kursaal Theater (Discmedi, 2013) ha de suposar el punt d’inflexió d’un ambiciós projecte que va ser presentat el febrer de 2012 i que encara ens ha d’oferir moltes alegries i moltes emocions. Perquè, manllevant a la gent del tango una dita clàssica sobre Gardel, la Cobla cada dia toca millor (i amb més trempera, hi afegirem), mentre que el so precís i natural de Niño Josele és tota una garantia de qualitat i bon gust.

El grup tortosí Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries
El grup tortosí Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries

No podem oblidar el Festival Àsia, que des de fa algunes edicions integra la seva programació dins de la Mercè. Aquest any presenta com a novetat espectacles d’arts escèniques i ens oferirà l’oportunitat de conèixer el k-pop coreà, el grunge mongol o el jazz neozelandès, entre altres opcions. De la descoberta asiàtica podrem passar, sense gaire esforç, a dues músiques ben nostres: la rumba catalana i la jota. Divendres, 20, a partir de les 21.30 h, la plaça de Catalunya acollirà els concerts de Peret i Los Manolos, una combinació que promet un reguitzell de clàssics incombustibles que ja fa temps que viuen en el nostre interior. Dilluns, 23, a les 23.00 h, serà el torn del grup tortosí Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que omplirà la plaça de Sant Jaume amb tot el sabor de les Terres de l’Ebre. Aquesta actuació serveix, també, per presentar 20 anys (Discmedi, 2013), disc amb què el conjunt celebra el vintè aniversari.

La Cobla Catalana dels Sons Essencials. © www.facebook.com/LCSSE
La Cobla Catalana dels Sons Essencials. © www.facebook.com/LCSSE

Entre aquests quatre punts cardinals, podem farcir encara més l’agenda amb els concerts de la parella Sanjosex & Chicuelo (plaça de la Catedral, divendres, 20, a les 00.30 h), del projecte Cobla Catalana dels Sons Essencials (plaça de Sant Jaume, dissabte, 21, a les 23.30 h) o de l’inclassificable Pedro Burruezo i la seva Bohèmia Camerata (plaça de la Catedral, diumenge, 22, a les 22.30 h). Tot i que el veritable tour de force arribarà dilluns, 23, quan coincidiran les noves visions del folk ibèric que ofereixen Los Hermanos Cubero (plaça Reial, 21.30 h) i Le Parody (plaça de Joan Coromines, 20.30 h), la revisió del kuduro angoleny de Batida i la cúmbia digital de la formació colombiana Systema Solar (plaça dels Àngels, 21.15 i 22.45 h) i el tropical bass del discjòquei barceloní Timberism i del col·lectiu danès Copia Doble Systema (plaça de Joan Coromines, 22.00 i 23.30 h). Si teniu forces per fer tot el seguici, en un concert o altre ens trobarem.

En l’àmbit de la música clàssica, la Mercè acull també els concerts de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) amb música de valsos vienesos sota la direcció d’Andrés Salado (Avinguda de la Catedral, 23 de setembre a les 22h), el concert de l’Orquestra Camera Musicae i el director Xavier Pagès en l’espectacle “Veniu tots a ballar!” que aplegarà ballarins de l’escola de l’Òpera de Viena i estudiants dels últims cursos del Conservatori Professional de Dansa de l’Institut del Teatre, a més de ballarins del Centre de Dansa de Catalunya, l’Esbart de Sant Martí, la Tanzschule Schwebach de Viena i ballarins de balls de saló de diverses escoles barcelonines (Parc de la Ciutadella, 23 de setembre a les 20:45) i el Concert de la Banda Municipal de Barcelona que, sota la direcció de Salvador Brotons, interpretarà obres de Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni i Richard Wagner a la primera part, i de compositors catalans com Joaquim Serra, Antoni Nicolau, Josep M. Ruera, Ricard Lamote de Grignon i Manuel Oltra a la segona. (L’Auditori, 22 de setembre a les 19h).

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter