Subscriu-te

Lleida s’amara de fado

Ana Pinhal. © Kim Ramalho
Ana Pinhal. © Kim Ramalho

Per Jordi Urpí

Tal vegada semblaria cosa de bojos connectar Lisboa, la ciutat que s’emmiralla en l’Atlàntic i més enllà, amb Lleida, terra seca i austera d’interior. Però el cert és que de dimarts 15, a dissabte, 19 d’octubre, diferents escenaris de la capital de la Terra Ferma acolliran la segona edició d’Interfado, el festival internacional de fado de Catalunya. La iniciativa, que va sorgir de l’Orfeó Lleidatà i té el suport de la Paeria, busca convertir la ciutat en el punt de trobada de la creixent cultura fadista del nostre país. I així, durant una setmana, Lleida serà la capital catalana de la música portuguesa més coneguda arreu del món.

Amb la direcció artística de la fadista lleidatana Carolina Blàvia, l’elecció del nom no és pas una casualitat. Interfado fa referència al moviment interdisciplinari i internacional que, amb aquesta denominació, es vertebra al voltant del fado i les seves diferents arts i comunitats d’expressió. Aquesta declaració d’intencions s’evidencia en les dues artistes programades, la portuguesa Ana Pinhal i l’argentina Karina Beorlegui, que representen els nous artistes emergents del món del fado, creadors que expressen noves maneres de “fer” i de “sentir” aquesta música per convertir-la en una expressió artística realment contemporània.

Ana Pinhal (divendres, 18 d’octubre, 22.30 h, Cafè del Teatre) arriba des de Porto per mostrar-nos una personalitat oberta i versàtil en un concert que tindrà dues parts ben diferenciades. La primera, en format de trio amb Filipe de Sousa (guitarra portuguesa) i Nuno Estevens (viola de fado), serà un recorregut pels fados tradicionals, mentre que durant la segona ens presentarà, acompanyada per Francisco Almeida (guitarra espanyola), la seva proposta de fado flamenco.

Karina Beorlegui. © Nicolás Foong
Karina Beorlegui. © Nicolás Foong

Per la seva banda, l’actuació de Karina Beorlegui (dissabte, 19 d’octubre, 22.30 h, Cafè del Teatre) ens aproximarà al fado tango, una nova sonoritat sorgida de la trobada de dues cultures (la lisboeta i la portenya) amb diversos elements en comú. El primer i principal, ser el bressol respectiu de dos estils musicals que, nascuts a l’empara de les noves societats urbanes del segle XIX, ja fa temps que van aconseguir l’estatus d’expressions tradicionals.

Però Interfado no és només música, sinó també gastronomia, art o cinema. Com en l’edició anterior, es manté el tast de productes portuguesos i la projecció d’una pel·lícula relacionada amb el fado (en aquest cas, el documental Fadografia, que ens mostra la concepció del fado que, a través de la imatge, tenen artistes d’arreu del món). Aquestes dues activitats tindran lloc en la prèvia dels dos concerts del Cafè del Teatre. La novetat d’enguany és un curs de cuina portuguesa, a càrrec del xef lleidatà Antoni Rúbies, que precisament obrirà el festival en dues sessions a la sala Sunka (dimarts 15 i dimecres 16).

Per a aquells que no tinguin la possibilitat de desplaçar-se a Lleida i vulguin arraulir-se al compàs de la remor atlàntica pròpia del fado, el festival “exporta” un dels seus concerts a Barcelona. Perquè Ana Pinhal i els seus músics repetiran actuació dissabte, 19 d’octubre, 21 h, a El Arco de la Virgen, un espai que a poc a poc guanya posicions entre els barcelonins entusiastes dels concerts en la curta distància. Sens dubte, Interfado és una proposta original, seriosa i arriscada, just el que necessiten aquests temps que ens toca viure. Més informació: www.orfeolleida.cat.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter