Subscriu-te

L’OJIPC culminarà la seva 9a trobada amb dos concerts, a Ripoll i Prada de Conflent

Una sessió de treball de l’OJIPC amb Salvador Brotons (foto d’arxiu)
Una sessió de treball de l’OJIPC amb Salvador Brotons (foto d’arxiu)

L’Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans (OJIPC) celebrarà la seva novena trobada entre els dies 16 i 21 d’agost al municipi de Planoles (Ripollès). Enguany la plantilla estarà formada per 20 joves músics procedents de diversos territoris de parla catalana –dos de l’Alguer, un de la Franja de Ponent, dos del País Valencià, un de Mallorca i la resta del Principat– i serà dirigida novament pel seu titular, Salvador Brotons. L’OJIPC treballarà un programa amb obres de compositors com Enric Morera, Eduard Toldrà, Jaume Pahissa i Eduard López Chávarri, representatius dels diversos territoris de parla catalana. A més, se sumarà a les commemoracions del bicentenari del naixement de Richard Wagner –que té lloc aquest 2013– amb la interpretació de l’Idil·li de Siegfried. Per a la interpretació de les cançons d’Eduard Toldrà i Jaume Pahissa, l’orquestra comptarà amb la col·laboració de la soprano Rosa Mateu.

La trobada culminarà amb dos concerts, l’un el dimarts dia 20 d’agost (22 hores) al monestir de Santa Maria de Ripoll –en el marc del 34è Festival Internacional de Música de Ripoll– i l’altre l’endemà, dimecres 21 d’agost (20 hores), a l’església de Sant Pere de Prada de Conflent, a la Catalunya Nord –en el marc de la 45a edició de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), que té lloc del 16 al 22 d’agost.

Concretament, el programa del concert serà format per Anacreòntica i Cançó incerta d’Eduard Toldrà (obres procedents del Fons Conxita Badia de la Biblioteca de Catalunya); les cançons populars de Jaume Pahissa El cant dels aucells, El mestre (harmonització de Francesc Alió), El noi de la mare, La pastoreta (harmonització de Francesc Alió) i Mariagneta (harmonització de Joan Manén); Aquarel·les valencianes d’Eduard López Chávarri; L’Empordà d’Enric Morera, amb orquestració de Salvador Brotons, i l’Idil·li de Siegfried de Richard Wagner.

Presentació de la 9à trobada de l’OJIPC el passat 10 de juliol. D’esquerra a dreta: Salvador Brotons, Magdalena González Crespí, Carles Gumí i Joan Maluquer, gerent de la UCE
Presentació de la 9à trobada de l’OJIPC el passat 10 de juliol. D’esquerra a dreta: Salvador Brotons, Magdalena González Crespí, Carles Gumí i Joan Maluquer, gerent de la UCE

L’OJIPC va néixer a Mallorca l’any 2004 impulsada per l’entitat Forum MusicaeCentre de Dinamització dels Ensenyaments Musicals a les Balears –fundada i presidida per la pedagoga Magdalena González Crespí–, amb la intenció de consolidar-se com un agent cultural que aplegui joves entre 18 i 26 anys dels diversos àmbits territorials de la mateixa cultura (l’Alguer, Andorra, Catalunya, la Catalunya Nord, la Franja de Ponent, les Illes Balears i el País Valencià) i d’una mateixa llengua, amb la música i la llengua com a vincle d’unió per donar a conèixer al món aquest patrimoni cultural basat, sobretot, en la música, dins un marc tan enriquidor de pluralitat, diàleg i diversitat.

L’any 2009, amb motiu del cinquè aniversari de l’OJIPC, es van dur a terme dues iniciatives importants per a la història de l’orquestra: la fundació del Cor Jove dels Països Catalans –que, formant part del projecte de l’orquestra, ha esdevingut el Cor de l’OJIPC– i la creació del Concurs de Composició Matilde Salvador.

Així, una de les principals raons de l’existència de l’OJIPC i del Cor de l’OJIPC és la recuperació i la projecció del patrimoni musical d’àmbit català oblidat incomprensiblement. En aquest sentit –i sota la supervisió de musicòlegs especialistes dels diversos territoris, dirigits per Francesc Cortès (Universitat Autònoma de Barcelona), així com de Salvador Brotons, director titular de l’OJIPC, i d’Esteve Nabona, director del Cor de l’OJIPC–, els esforços se centren en la recuperació d’obres dels compositors d’àmbit català, dedicant sempre una part del programa a fer-ne l’estrena o, si s’escau, la reestrena.

La tasca de l’OJIPC ha estat reconeguda, entre d’altres, amb el Premi Jaume I (2006) de la Franja de Ponent, el Premi Caixa Sabadell i el Premi Josep Maria Llompart (2009) dins l’edició dels Premis 31 de Desembre atorgats per l’Obra Cultural Balear, així com el Premi Jaume II del Consell de Mallorca (2010) en el marc de la Diada Nacional de Mallorca. L’OJIPC i el Cor organitzen la seva plantilla seguint, en la mesura possible, criteris d’equilibri territorial, mitjançant proves d’accés anuals (març-abril) als diversos territoris, convocades oportunament a través del seu web.

La trobada d’enguany serà possible gràcies al compromís, l’esforç i la col·laboració totalment desinteressada de tots els participants: joves músics, professors i el director adjunt, Carles Gumí.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter