Subscriu-te

L’Orquestra Simfònica del Liceu estrena cicle al Palau de la Música

 

Anne Schwanewilms. Foto: Javier del Real.
Anne Schwanewilms. Foto: Javier del Real.

L’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu i el seu director titular, Josep Pons, inauguren un nou cicle de concerts simfònics a Barcelona, titulat El Liceu al Palau. Aquesta iniciativa, sorgida del Gran Teatre del Liceu, és una idea original del nou titular de la formació orquestral del teatre, Josep Pons, per donar visibilitat als cossos centrals de la casa i treballar també per millorar-ne la qualitat.

Josep Pons va destacar, en la roda de premsa de presentació, la importància que un cicle d’aquestes característiques té en la millora de la salut de l’orquestra. D’una banda, perquè la música simfònica permet treballar la flexibilitat de la formació, tot combinant-ho amb l’òpera; de l’altra, perquè amb un cicle en què l’orquestra és protagonista es vol potenciar l’orgull i l’autoestima d’una formació que erròniament sovint ha estat considerada només com una orquestra per “acompanyar” les representacions operístiques del Gran Teatre del Liceu i que, tanmateix, és la primera orquestra professional de l’Estat espanyol.

Aquest cicle, a més, vincula dues institucions emblemàtiques i històriques de la ciutat, com són el Teatre del Liceu i el Palau de la Música, que col·laboren en aquest cicle que s’inaugura el proper dijous, 10 de gener, i que vol tenir, en paraules del director general del Gran Teatre del Liceu, Joan Francesc Marco, continuïtat al llarg de les properes temporades.

Josep Pons va puntualitzar que aquesta col·laboració i el fet que l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu surti del seu espai habitual per fer concerts d’un altre format en una sala diferent, ajuda a entendre millor quin significat té aquest cicle per a l’orquestra: emular els cicles simfònics d’orquestres de teatres d’òpera europeus amb una qualitat que és coneguda arreu del món. Un horitzó al qual Josep Pons, malgrat que sembli llunyà, no té por de mirar.

Aquest cicle de concerts té com a figura principal el compositor alemany Johannes Brahms, del qual s’interpretaran la primera, segona i quarta simfonies. A més, en cada programa dels quatre concerts que integren aquesta primera edició, s’hi podrà sentir una obra d’un compositor català. Enguany els escollits són Robert Gerhard (Alborada, interludi i dansa), Joan Guinjoan (“Trencadís”, de l’òpera Gaudí) i Joan Lamote de Grignon (Scherzo sobre un tema popular).

El concert inaugural, que tindrà lloc el dijous, 10 de gener, al Palau de la Música Catalana, havia de comptar amb la presència del prestigiós violinista Franz Peter Zimmermann, que havia estat convidat per interpretar el Concert per a violí “a la memòria d’un àngel” d’Alban Berg, però una sobtada malaltia l’ha obligat a cancel·lar l’actuació. Josep Pons va anunciar que aquesta obra –estrenada al Palau de la Música Catalana de forma absoluta– s’ha posposat per tornar-la a programar en una altra temporada amb el mateix intèrpret (especialista en aquest repertori). Per ocupar el seu lloc, s’interpretaran les Quatre últimes cançons d’Strauss, en l’extraordinària veu de la soprano Anne Schwanewilms, que s’escoltaran entre l’obra de Gerhard i la Primera Simfonia de Brahms.

Els altres concerts tindran lloc el 27 de gener –Julian Rachlin interpretarà el Concert per a violí en Re major de Brahms–, el 25 de febrer –Lars Vogt tocarà el Concert per a piano i orquestra núm. 5, “Emperador” de Beethoven–, mentre que el 18 de juny,  el darrer concert, serà exclusiu de la secció de vent de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu sota la direcció de Dale Clevenger, en què s’interpretaran obres de Gabrieli, Dukas, Purcell, Strauss, Mozart i Beethoven, entre d’altres.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter