Subscriu-te

New Catalan Music, nou portal web d’abast internacional sobre els creadors musicals catalans

new catalan music web

L’Institut Ramon Llull acaba de presentar una nova eina en forma de portal d’internet per facilitar l’accés a l’obra dels compositors que viuen i treballen a Catalunya. D’aquesta manera es vol ajudar la música contemporània catalana a ser present en el circuit internacional, tot afavorint-ne la difusió i que s’incorpori de manera estable a les programacions de prestigi i al repertori de les principals formacions internacionals.

Aquesta nova eina http://newcatalanmusic.llull.cat/catala/ centra la catalogació en els compositors vius i en actiu que són representatius de la vida musical i creativa a Catalunya. En total, 70 són els compositors escollits que formen el cànon del patrimoni musical català contemporani representatius de la varietat d’estils i corrents creatius que conviuen activament a hores d’ara.

És per això que a la portada de la pàgina web apareix una selecció de dotze noms que representen la riquesa estilística i formal del moment: Joan Albert Amargós, Lleonard Balada, Xavier Benguerel, Benet Casablancas, Agustí Charles, Alberto García Demestres, Joan Guinjoan, Albert Guinovart, Ramon Humet, Antoni Parera Fons, Hèctor Parra i Carles Santos, si bé la llista exhaustiva inclou altres noms referencials, com Josep Soler, Miquel Ortega, Mariona Vila, Joan Vives, Bernat Vivancos, Octavi Rumbau, Raquel García Tomàs i un llarg etcètera.

El portal inclou informació exhaustiva sobre els compositors, des d’una extensa biografia, discografia i bibliografia, informació sobre l’editorial que publica les seves obres, pàgina web, enllaços d’interès i dades de contacte i de moment està disponible en català i anglès.

El projecte, dirigit per l’Institut Ramon Llull amb Ana Maria Dávila i Javier Pérez Senz com a coordinadors, va tenir un germen en la publicació el 2007, sota l’impuls de la Fundació Caixa Catalunya, del recull Compositors d’avui, guia de la música contemporània a Catalunya.

L’Institut Ramon Llull dóna suport a la participació d’Hèctor Parra al Festival de Huddersfied

Hèctor Parra serà compositor resident al Festival de Música Contemporània de Huddersfield. © Eva Guillamet/Layetana Office
Hèctor Parra serà compositor resident al Festival de Música Contemporània de Huddersfield. © Eva Guillamet/Layetana Office

Paral·lelament, l’Institut Ramon Llull ha presentat la participació catalana en el Festival de Música Contemporània de Huddersfield (Anglaterra) amb el compositor Hèctor Parra com a resident en l’actual edició. L’Institut Ramon Llull aporta 45.000 euros per a la consecució dels concerts amb participació catalana, que suposa un terç de cost global dels concerts amb presència catalana.

El Huddersfield Contemporary Music Festival és un dels festivals de música contemporània i experimental amb més força actualment, amb un bagatge de 37 edicions a l’esquena. Es du a terme a la localitat de West Yorkshire, Huddersfield, durant deu dies del mes de novembre i presenta un total de 50 esdeveniments artístics, amb un total de 12.000 persones de públic. Fruit de la tasca de l’Institut Ramon Llull per difondre la música catalana contemporània a l’estranger, el Festival de Huddersfield 2014 tindrà una petita rèplica a Barcelona amb un concert a l’Auditori de Barcelona.

La participació d’Hèctor Parra com a compositor resident en aquesta edició, que tindrà lloc entre el 15 i el 24 de novembre, implica per al compositor barceloní la presència de 8 obres seves en 5 dels programes del Festival, a més de l’estrena d’una obra encarregada, que porta per títol FREC i que serà interpretada pel pianista Agustí Fernández, amb qui el compositor ha treballat intensament durant el procés creatiu. Les altres obres incloses són totes estrenes al Regne Unit: Leaves of Reality i Fragments on Fragility a càrrec del Quartet Arditti; Tentatives de réalité a càrrec de la violoncel·lista Séverine Ballon; Cos de matèria – Antoni Tàpies in memoriam i Piano Sonata a càrrec de Nicolas Hodges i Moins qu’un souffle, à peine un mouvement de l’air i Caressant l’horizon a càrrec del grup instrumental BCN 216 sota la direcció de Clement Power. La presència catalana es completa amb la interpretació de dues obres de dos compositors de la generació més actual: Specchio infedele de Joan Magrané i Horror vacui de Joan Arnau Pàmies.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter