Subscriu-te

35è Festival Internacional de Música Pau Casals

Paul Lewis. Foto: Josep Molina
Paul Lewis. Foto: Josep Molina

El Vendrell, vila nativa d’un dels catalans més universals de tots els temps, centra un estiu més l’atenció en la música gràcies al Festival Internacional de Música Pau Casals, que enguany arriba a la 35a edició.

En total, setze propostes musicals diferents, quatre amb protagonisme del violoncel i alguns solistes excepcionals, com el pianista Paul Lewis, l’organista Michel Bouvard o el guitarrista Pepe Romero, ompliran l’Auditori Pau Casals del Vendrell de música de diferents formats i estils, des de la música barroca al jazz, passant per propostes eclèctiques com la de l’Orquestra Berg de Praga amb el guitarrista elèctric David Holy com a solista en un concert molt interessant, amb obres de Philip Glass, Peteris Vasks i Arvo Pärt, entre d’altres, en el que serà la clausura del Festival, el 22 d’agost.

Ko Iwasaki
Ko Iwasaki

La inauguració, l’11 de juliol, serà a càrrec del violoncel·lista japonès Ko Iwasaki, que va tenir Pau Casals entre els seus mestres, i que en format duo amb la pianista Shuku Iwasaki interpretaran obres de Cassadó, Bach, Beethoven, Schumann, Chopin i Mayuzumi.

Pablo Ferrández - foto por Kiril Bashkirov
Pablo Ferrández. Foto: Kiril Bashkirov

Dues formacions orquestrals de la demarcació de Tarragona assumiran tres programes de característiques diferenciades. El 15 de juliol l’Orquestra Camera Musicae interpretarà el seu programa “De Catalunya al món”, preludi de la seva gira europea, en la qual junt amb el pianista i compositor Albert Guinovart i la soprano Marta Mathéu interpretaran obres de Toldrà, Casals, Serra, Montsalvatge i Guinovart. L’Orquestra Camerata XXI oferirà dos programes, el primer íntegrament format per obres del segle XX, com la coneguda Appalachian Spring d’Aaron Copland, Tres preludis rurals del català Xavier Gols i l’Obertura sobre temes jueus de Serguei Prokófiev, amb Dani Espasa al piano i direcció, i el segon amb el protagonisme novament del violoncel, en què destaca un programa clàssic, amb obres de Salieri, Mozart i Haydn, el Concert núm. 1 per a violoncel, amb Pablo Ferrández, becat per la Fundació Pau Casals i un dels joves violoncel·listes més prometedors de la seva generació.

Antje Weithaas_copyright Giorgia Bertazzi
Antje Weithaas. Foto: Giorgia Bertazzi

A aquestes formacions de cambra, se n’hi afegeix una tercera, l’Orquestra Da Camera –projecte d’Ibercamera amb els millors solistes de corda d’Europa, membres del Quartet Casals i Gerhard, entre d’altres– i amb el lideratge de la violinista Antje Weithaas com a concertino. L’Orquestra Da Camera en formació d’ensemble oferirà un original programa amb el guitarrista Pepe Romero, que inclou el Quintet per a guitarra i quartet de corda núm. 4, “Fandango” de Boccherini, la Serenata per a cordes de Dohnányi i el Sextet de corda núm. 1, op. 18 de Brahms. Pocs dies després, en formació completa, l’Orquestra Da Camera interpretarà un Divertimento de Mozart, el Concert per a violí núm. 1 de Haydn –amb Antje Weithaas com a solista– i l’original Metamorfosis de Richard Strauss.

Altres formats, com el de la cobla, tindran convidats d’honor, com ho és la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, que sota la direcció de Marcel Sabaté interpretarà una selecció de sardanes i cançons populars catalanes, a les quals posarà veu la soprano Laia Frigolé, de compositors tan representatius com Joaquim Serra, Juli Garreta, Eduard Toldrà, Enric Morera –se’n commemora el 150è aniversari del naixement–, Xavier Montsalvatge i Amadeu Vives, i veus noves com les de Marc Timón. Hi sonaran sardanes tan representatives com És la moreneta i cançons en arranjament per a cobla com el Romanç de santa Llúcia, L’oreneta o Canción de cuna para dormir a un negrito. 

Cor Lieder Camera
Cor Lieder Camera

La veu tindrà també un paper preponderant en el Festival, amb el concert del Cor Lieder Càmera, que celebra el 25è aniversari i presentarà la Sanctus Missae (per a doble cor) del compositor Josep Vila i Casañas, fundador del cor i actualment director de l’Orfeó Català. Elisenda Carrasco, la directora actual del Lieder Càmera, ha ideat un programa en què destaquen obres sacres del segle XXI de compositors tan interessants com Lorenzo Donati, Javier Busto o Levente Györgyönsi. I en un altre format, l’Ensemble Meridien, que lidera la violinista Elisabeth Bataller, proposa una revisió original d’obres de compositors barrocs: Merula, Lully, Falconieri o Monteverdi, passats pel sedàs del jazz, en la veu de Gemma Abrié i amb la col·laboració del trompetista de jazz Matthew Simon.

Tornant al violoncel, instrument que dona raó de ser a aquest festival, cal destacar la participació del violoncel·lista Amit Peled en un programa de cambra amb el pianista Daniel del Pino, en què interpretaran obres de Händel, Bach, Beethoven, Fauré i Saint-Saëns, i la de Narek Hakhnazaryan, guanyador del Concurs Txaikovski 2011, que farà un concert en solitari amb la Suite núm. 1 de Bach i dues sonates de Khudoian i Kodály.

El Festival es completa amb el recital de piano de Paul Lewis, que interpretarà obres de Beethoven i Brahms, el concert d’orgue de Michel Bouvard i Yasuko Uyama-Bouvard a l’orgue de l’església parroquial del Vendrell amb obres de Widman, Dumont, Couperin, Charpentier i Mozart i el concert del Bushakevitz Duo (violí i piano) amb obres de Mozart, Lutoslawski, Debussy i Mozart. A més, per al públic familiar, el Festival programa Cordejant, en què els nens podran descobrir els instruments de corda fregada, pinçada i percudida a través del violí, el contrabaix, la guitarra o la mandolina.

Contemporàniament, els Jardins de la Vil·la Museu Pau Casals acolliran el Festival Jove Música als Jardins els dissabtes 18 i 25 de juliol i 1, 8, 15 i 22 d’agost.

Les entrades per al Festival ja són a la venda i s’ofereixen abonaments a tot el cicle (280 euros) o a 10 concerts (180 euros), a més d’una oferta 3+1, així com descomptes a col·lectius adscrits al Festival.

Més informació: www.auditoripaucasals.cat.

 

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter