Subscriu-te

Noves veus a la Schubertíada de Vilabertran

Measha_Brueggergosman
Measha Brueggergosman inaugurarà la Schubertiada a Vilabertran 2015

 

La Schubertíada de Vilabertran presenta aquest estiu un cartell excepcional en què, a primera vista, destaquen diversos noms de renom i un canvi substancial en el calendari: de tres setmanes a deu dies, en un intent de concentrar tota l’activitat de manera que la Schubertíada esdevingui un autèntic aparador internacional dels millors intèrprets de la música romàntica de cambra, del lied i, concretament, de Schubert.

A mode de resum, per Vilabertran passaran del 20 al 29 d’agost cantants com Measha Brueggergosman, Luca Pisaroni, Dorothea Röschmann, Sarah Connolly –aquests quatre debutants a Vilabertran–, Matthias Goerne, Oddur Jonsson i la terrassenca Elena Copons –que també debuta a Vilabertran.

Arnau Tomàs interpretarà les sis suites per a violoncel de Bach
Arnau Tomàs interpretarà les sis suites per a violoncel de Bach

I a més, el violoncel·lista barceloní i membre fundador del Quartet Casals, Arnau Tomàs, que oferirà la integral de les Suites per a violoncel de J. S. Bach, el violoncel·lista Fermín Villanueva, el Quartet Casals, el Quartet Gerhard i el Cuarteto Klimt, els pianistes Iván Martín i Ignasi Cambra i un ensemble de músics liderat per Josep Pons ompliran de música l’església de Santa Maria de Vilabertran en la recta final de les vacances estivals.

Sembla mentida que un nivell d’activitat com aquest es pugui dur a terme amb un pressupost de només 180.000 euros, però la clau d’això rau en la fidelitat, el respecte i l’admiració que tots els col·laboradors tenen envers el Dr. Jordi Roch, artífex des de fa vint-i-tres anys d’aquestes Schubertíades que busquen recuperar i transmetre l’esperit d’amistat i gust per l’art amb què el cercle social de Schubert es reunia al voltant del piano per escoltar les seves darreres creacions.

Fermin Villanueva
Fermin Villanueva

L’espai històric de la Canònica de Santa Maria de Vilabertran és el lloc ideal per crear l’ambient que aquestes trobades musicals suposaven en el seu dia, igual que ara: un lloc de concentració i obertura al lliurament dels músics, situats sempre en una gran proximitat. Però la Schubertíada de Vilabertran vol oferir més que el format tradicional del concert, i per això presenta noves propostes, com la fórmula Bach & Breakfast: format en què Arnau Tomàs oferirà la integral de les Suites per a violoncel de Bach –que ha enregistrat recentment. També la creació d’un jove artista resident –enguany el violoncel·lista Fermín Villanueva–, que interpretarà un concert en duo amb el pianista Stephan König i la sonata L’Arpeggione de Schubert, la Suite popular espanyola de Falla i l’estrena d’una obra de Jordi Cervelló, Heremia, i una d’Stephan König, Die Winde des Sommers, i que a més participarà en el concert del Quartet Gerhard interpretant el Quintet amb dos violoncels de Schubert. D’altra banda, hi haurà un concert familiar, Descordant Franz Schubert, en què els solistes de la Camerata 432 acostaran el món musical de Schubert als infants, i s’han programat un seguit de conferències per introduir algunes de les obres programades enguany.

Luca Pisaroni
Luca Pisaroni

Els recitals i concerts amb protagonisme de la veu permetran afrontar repertoris prou diferenciats, començant pels Wesendonck Lieder de Wagner i Shéhérazade de Ravel que interpretarà Measha Brueggergosman acompanyada al piano per Justus Zeyen. Luca Pisaroni, gendre del també baríton Thomas Hampson, interpretarà una selecció de lieder de Schubert escrits originalment per al registre de baix i acompanyat al piano per Wolfram Rieger.

Sarah Connolly
Sarah Connolly

La mezzosoprano anglesa Sarah Connolly interpretarà el cicle Frauenliebe und leben, op. 42 de Schumann i cançons de Roussel, Britten, Gurney i Turina, mentre que la soprano alemanya Dorothea Röschmann oferirà una selecció de Des Knaben Wunderhorn de Mahler, els Gedichte von Eduard Möricke d’Hugo Wolf i les cançons del Wilhelm Meister de Schubert. El baríton islandès Oddur Jonsson, premiat en el Concurs de Cant Francesc Viñas com a millor intèrpret de lied el 2014, es presenta a la Schubertíada acompanyat per la pianista hispanoalemanya Júlia Pujol tot interpretant el cicle Schwanengesang i la Gesänge des Harfners de Schubert. I el baríton alemany Matthias Goerne, fidel a la seva cita estival amb Vilabertran, oferirà en recital acompanyat per Alexander Schmalcz una selecció de lieder de Robert Schumann, entre els quals el Liederkreis, op. 39 i op. 24 i, un dia abans, al costat del tenor Charles Reid, La cançó de la terra de Gustav Mahler en la versió reduïda per Arnold Schönberg a formació de dotze instruments, sota la direcció de Josep Pons.

Elena Copons
Elena Copons

També la soprano Elena Copons intervindrà com a solista en el concert de clausura del festival junt amb el Cor de Cambra de la Diputació de Girona, sota la direcció de Pablo Larraz i amb l’acompanyament al piano de Francisco Poyato, en un programa Schubert.

Tres quartets oferiran sengles concerts en tres dies consecutius: el Quartet Casals amb obres de Haydn, Mozart i Schubert; el Quartet Gerhard tocarà Mozart i Kurtág i el Quintet per a cordes, D. 956 de Franz Schubert amb Fermín Villanueva al violoncel, mentre que el Cuarteto Klimt oferirà obres de Haydn, Webern i Schubert.

Completen l’oferta de concerts, el pianista canari Iván Martín amb un concert de tarda i obres de Schubert –que inclou la Wandererfantasie– i Beethoven, i el jove català Ignasi Cambra, que debuta en la Schubertíada amb un recital d’obres de Beethoven –que inclou la Sonata Clar de Lluna, Chopin i Schubert.

Les entrades es poden adquirir al web www.4tickets.cat o abans del concert a les taquilles de la Canònica de Vilabertran.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter