Subscriu-te

A punt la 58a edició del Concurs Maria Canals

Denis Zhdanov, guanyador del primer premi de l’any 2010, ofereix el concert inaugural del Concurs Canals 2012

Del 9 al 23 de març té lloc a Barcelona la 58a edició del Concurs Internacional de Música Maria Canals, cita farcida d’activitats paral·leles en l’OFF Concurs que fa que esdevingui més que un concurs i que Barcelona es converteixi en la capital mundial del piano durant uns dies.

Enguany hi concursen 89 pianistes (d’un total de 140 inscrits), procedents de 23 països. Els tres premis principals estan dotats amb 20.000, 10.000 i 6.000 euros, a més d’altres premis especials; els tres guanyadors també intervindran en més de trenta concerts remunerats arreu del món. El jurat, presidit per Carlos Cebro, està format per Bruno Canino, Akiko Ebi, Klaus Kaufmann, Olga Kiun, Pascal Le Corre, Raquel Millàs, Andrzej Pikul, Eulàlia Solé, Erik T. Tawaststjerna i Dina Yoffe. 

Com a novetat, enguany el Maria Canals ofereix conjuntament amb Invest for Children un concert inaugural del guanyador del primer premi de l’any 2010, Denis Zhdanov. Serà el dia 9 de març al Petit Palau. Aquesta fundació treballa per millorar les condicions de vida dels discapacitats intel·lectuals. També aquest mateix dia tindrà lloc una marató pianística a la plaça Reial (d’11 a 21 h ininterrompudament) en la qual intervindran professionals, estudiants i pianistes amateurs, entre els quals persones conegudes de l’àmbit cultural, social i esportiu que tenen com a afició el piano.

El dia 21 de març tindrà lloc la prova final a la sala de concerts del Palau de la Música Catalana (20.30 h), amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, dirigida per Rubén Gimeno, mentre que el lliurament de premis serà l’endemà al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona (19 h). El dia 23 l’auditori del Conservatori del Liceu acollirà el concert de guanyadors, concert que compartirà el projecte d’intercanvi social amb l’entitat Amics de la Gent Gran.

Enguany les activitats paral·leles al Concurs s’amplien i l’OFF Concurs Maria Canals presenta nombroses novetats interessants.

Durant cinc dies un piano itinerant farà cap a places i carrers amb nom de músics: plaça de Narcisa Freixas, carrer d’Enric Granados, avinguda de Pau Casals, carrer de Malats (plaça de l’Orfila), carrer de Manén-carrer de Pedrell i a la placeta del Palau de la Música (plaça de Lluís Millet-carrer d’Amadeu Vives). Tant professionals com estudiants hi oferiran recitals de piano amb obres dels compositors als quals és dedicat el carrer o la plaça i s’hi faran xerrades divulgatives sobre la vida i obra d’aquests músics per tal que el veïnat els conegui.

Ja com a projectes més socials i pedagògics, enguany s’engeguen les activitats “Escolta amb el Maria Canals” i “Piano, piano si va lontano”. La primera es tracta d’una sèrie de 60 actuacions de caràcter didàctic i interactiu, amb diversos instruments, adreçades a estudiants de primària, concretament de dues escoles públiques: Orlandai i Escola del Mar. La segona s’adreça a persones de la coneguda com tercera edat, i té caràcter divulgatiu i també didàctic. Seran quinze actuacions, audicions comentades o tertúlies musicals que tindran lloc en seus de diferents centres i associacions.

I una altra novetat és el concurs de vídeos per a pianistes amateurs “Tu hi toques?”. Qualsevol estudiant de piano o pianista aficionat podrà enviar el seu vídeo casolà al Facebook del Concurs (facebook.com/mariacanalsbarcelona) fins al dia 18 de març; el guanyador serà convidat a tocar en el concert de guanyadors.

Per tercer any consecutiu, es desenvolupa l’activitat “El Maria Canals porta cua”. Un piano de cua (cedit per Yamaha) viatjarà per diferents llocs dels 10 districtes de la ciutat –començant per la plaça de Catalunya– i estarà a disposició de tothom que el vulgui tocar. També el dia 15 de març s’instal·larà un piano de cua a l’intercanviador de metro de les línies 3 i 5 (estació de Diagonal).

El Concurs Maria Canals rep el suport especial de l’Ajuntament de Barcelona i el mecenatge de la Fundació Banc Sabadell i de la Fundació Lluís Carulla; a més de nombrosos suports, col·laboracions i donacions de diferents institucions, entitats i particulars.

La presidenta del Concurs, la senyora Mariona Carulla i Font, va manifestar la seva satisfacció general per com es presenta aquesta edició i va destacar la voluntat d’apropar la música, i el piano en particular, als ciutadans de Barcelona. També, per la seva banda, el gerent del Concurs, Jordi Vivancos, va destacar la doble faceta musical de l’esdeveniment: l’excel·lència general que ofereix el Concurs i la tasca divulgativa i participativa de l’OFF Concurs.

Més informació i informació actualitzada sobre els guanyadors a: www.mariacanals.cat i www.revistamusical.cat.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter