Subscriu-te

Benet Casablancas, Premio Nacional de Música 2013

El compositor sabadellenc Benet Casablancas
El compositor sabadellenc Benet Casablancas

El Premio Nacional de Música 2013, en la modalitat d’interpretació, ha estat atorgat al Trío Arbós.

El compositor Benet Casablancas ha estat guardonat amb el Premio Nacional de Música 2013, en la modalitat de composició, que atorga el Ministeri de Cultura espanyol, el qual ha destacat “la maduresa i la mestria assolides en la seva música, recognoscibles en l’aportació als diversos gèneres que integren el seu catàleg”; també es reconeix “la seva àmplia difusió internacional”, culminada el 2012 amb l’estrena a Barcelona de Darkness Visible per la London Philharmonic Orchestra, dirigida per Vladimir Jurowski. D’altra banda, el Premio Nacional de Música 2013, en la modalitat d’interpretació, ha estat atorgat al Trío Arbós. Ambdues modalitats estan dotades amb 30.000 euros. Entre els membres del jurat, presidit per Miguel Ángel Recio, director de l’INAEM (Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música), hi figuren Remedios Navarro, Alicia Lázaro, Beatriz Arzamendi, Cristina Bordas, Luis Suñén, José Luis Turina i Jesús Torres.

El compositor i musicòleg Benet Casablancas (Sabadell, 1956) és àmpliament reconegut com un dels compositors espanyols més destacats de la seva generació. Format musicalment a Barcelona (piano i composició al Conservatori de Barcelona) i Viena (direcció a la Hochschule für Musik, on va estudiar amb Friedrich Cerha i Karl Heinz Füssl), és llicenciat en filosofia i lletres per la Universitat Autònoma Barcelona i doctor en història i ciències de la música per la mateixa universitat; va completar la seva formació, entre d’altres, amb Antoni Ros Marbà i Otmar Suitner, Oriol Martorell, Josep Soler, Carmelo Bernaola i György Ligeti. Actualment és el director acadèmic del Conservatori Superior de Música del Liceu.

La seva àmplia producció, que abraça els gèneres i formats més diversos, amb una atenció particular a la música simfònica, és presidida per la recerca d’una radical independència personal i estètica. La seva música, fermament arrelada en la gran tradició de la modernitat musical, es distingeix per la seva gran individualitat, complexitat estructural i riquesa extraordinària de detall en les textures. A partir dels anys noranta, Casablancas centrà l’atenció d’una manera creixent en la vessant harmònica i la sensualitat del so, la diferenciació tímbrica i el virtuosisme de l’escriptura instrumental. La seva música gaudeix d’una projecció internacional important i un ampli reconeixement, tant del públic com de la crítica; les seves obres es programen regularment a sales emblemàtiques de tot Europa, el Canadà, els Estats Units, el Japó i Llatinoamèrica, i en festivals d’arreu del món, interpretades per formacions, solistes i directors de gran prestigi. L’any 2008 va debutar amb la BBC Symphony Orchestra amb les Set escenes de Hamlet i els seus New Epigrams van representar Espanya als World Music Days de la SIMC, celebrats a Vílnius.

A banda de compaginar la composició amb la docència, Benet Casablancas treballa actualment en encàrrecs per a l’Arditti Quartet, el Grup Modus Novus i el Cor de Cambra del Palau de la Música, així com en una nova obra per a orquestra. Recentment ha estat nomenat compositor en residència de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya per a les temporades 2013-14 i 2014-15. El 2011, el Gran Teatre del Liceu li va encarregar la seva primera òpera, L´enigma di Lea, basada en una idea original i text de Rafael Argullol, que s’estrenarà durant la temporada 2016-17. Com a compositor ha rebut diversos premis, entre d’altres el Premio Nacional del Disco 1988 del Ministeri de Cultura, el Premi Ciutat de Barcelona 1992 de composició musical i el Premi Nacional de Música de la Generalitat de Catalunya el 2007. És assessor de diferents institucions i patró de diverses fundacions, i ha publicat nombrosos articles històrics i analítics.

El Trío Arbós. © Xavi Miró
El Trío Arbós. © Xavi Miró

Per la seva banda, el grup madrileny Trío Arbós –fundat l’any 1996, que pren el nom del director, violinista i compositor espanyol Enrique Fernández Arbós, i que és format per Miguel Borrego (violí), José Miguel Gómez (violoncel) i Juan Carlos Garvayo (piano)– ha estat premiat, també per majoria, per la seva “excel·lència” com a formació de cambra, “posada de manifest de manera especial en la seva constant dedicació a l’estrena, difusió i també recuperació de la creació musical espanyola contemporània”, i pel seu projecte iniciat el 2012 d’encàrrec i estrena d’obres dels compositors internacionals més rellevants. A més, el Premio Nacional de las Músicas Actuales 2013 ha estat atorgat a la cantat gallega Luz Casal.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter