Subscriu-te

Cessió d’un fons documental de Joaquim Renart a l’Orfeó Català

Dibuix de Joaquim Renart, part del llegat. Assaig general de la ‘Missa Solemnis’ de Beethoven, sota la direcció del Mestre Millet, el violinista i mestre Eduard Toldrà i la mezzosoprano Concepció Callao. Palau de la Música Catalana, 23 de maig de 1935. © Biblioteca Arxiu Orfeó Català

Per Jaume Comellas

El passat dia 12 de juny va tenir lloc a la Sala d’Assaig de l’Orfeó Català, al Palau de la Música Catalana, l’acte de lliurament a la Fundació Orfeó Català d’un fons documental de Joaquim Renart, que va ser president de l’Orfeó Català entre 1939 i 1950.

Aquest fons consta d’un centenar de dibuixos referits a la vida quotidiana de l’Orfeó Català realitzats per Joaquim Renart, que era un artista plàstic excel·lent. Majoritàriament dibuixos presos al natural; així mateix hi figura un retrat a l’oli del violinista Francesc Costa.

L’acte va ser presidit per la presidenta de l’Orfeó Català, senyora Mariona Carulla, que va agrair al nét de Joaquim Renart, senyor Joan Proubasta Renart, la donació d’aquestes obres; donació que en principi té forma de cessió durant tres anys i ànim de lliurament definitiu. Així mateix, es va fer esment de la voluntat que aquest material sigui exhibit en públic.

El senyor Proubasta en el seu parlament glossà la figura del seu avi, que va presidir l’Orfeó amb una gran dignitat, fermesa i tacte en els temps tan complicats i difícils de la immediata postguerra civil; temps en els quals, per no vinclar-se a les exigències imposades per les autoritats, de sotmetiment als seus imperatius designis, tan oposats a l’ideari i la trajectòria de l’entitat, l’Orfeó va romandre sis anys inactiu.

Finalment, Antoni Sàbat va completar la rememoració de la figura del president Renart alhora que comentava les imatges de les seves obres que es projectaven en una pantalla, obres que en gran manera tenen el valor de servir d’historiadors plàstics de moments de la vida de l’Orfeó, amb el protagonisme destacat de Lluís Millet, però també amb la presència d’altres figures, com Manuel de Falla, Wanda Landowska, Pau Casals, Emili Vendrell, etc.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter