Subscriu-te

Cicle de piano en homenatge a Alícia de Larrocha a l’Acadèmia Marshall de Barcelona

Aquest nou cicle vol homenatjar la pianista Alícia de Larrocha a través d’alguns dels seus deixebles
Aquest nou cicle vol homenatjar la pianista Alícia de Larrocha a través d’alguns dels seus deixebles

L’Acadèmia Marshall, hereva de la tradició pianística inaugurada pel compositor català Enric Granados, organitza un cicle de concerts amb els millors deixebles de la seva tradició, a la seva seu a Barcelona, on pianistes de la categoria d’Alícia de Larrocha van cursar la seva carrera.

El Cicle Homenatge a Alícia de Larrocha (1923-2009) convoca els millors pianistes que van estudiar amb l’admirada pianista catalana i que avui dia són els transmissors de l’escola pianística inaugurada per Granados i continuada al llarg de més d’un segle a través de Frank Marshall, deixeble i amic del compositor, i posteriorment per Alícia de Larrocha fins a la seva mort. El cicle també és una preparació prèvia a l’Any Granados, que es desenvoluparà durant el 2016, en què es commemorarà el centenari de la seva tràgica mort al canal de la Mànega.

Pianistes del nivell d’Alba Ventura, Katia Michel, Luis Fernando Pérez, Mac McClure i Marta Zabaleta són algunes de les figures que protagonitzen un cicle de concerts íntims, que tindran lloc a la Sala Alícia de Larrocha de l’Acadèmia Marshall (carrer del Comte de Salvatierra, 10, pral., a Barcelona) i els beneficis dels quals seran destinats a continuar la tasca pedagògica que Alícia de Larrocha va encomanar-los en el context de l’Acadèmia Marshall, perquè les seves ensenyances (heretades del mestre Frank Marshall i d’Enric Granados) no s’oblidin mai.

La pianista japonesa Yoko Suzuki obre el cicle el 6 de novembre
La pianista japonesa Yoko Suzuki obre el cicle el 6 de novembre

El cicle arrenca aquest dijous, 6 de novembre, a les 20 h, amb el recital de piano de la japonesa Yoko Suzuki, que interpretarà, entre d’altres, l’Allegro de concierto de Granados, Cançons i danses de Mompou, la Sonatine pour Ivette de Montsalvatge i dues danses d’El sombrero de tres picos i El amor brujo de Manuel de Falla.

Un dels moments més emotius del cicle serà la presentació d’un recull de peces compostes per Alícia de Larrocha en la seva joventut, i que ens deixaran veure l’Alícia en una vessant fins ara desconeguda, que ella mai no va voler mostrar, ja que eren, com ella anomenava, els seus “pecados de juventud”. Podrem gaudir d’unes peces meravelloses, senzilles i delicades, i que són un petit afegit més a l’immens llegat musical que ens va deixar, a càrrec de l’actual directora de l’Acadèmia Marshall, la pianista basca Marta Zabaleta, que té previst enregistrar-les en disc properament.

Els propers concerts inclouen l’actuació de la pianista Katia Michel i el violoncel·lista Peter Schmidt el dijous 4 de desembre, artistes que interpretaran les Variacions sobre un tema de Händel de Ludwig van Beethoven, la seva Sonata per a piano i violoncel núm. 3 i, del mestre alemany Johannes Brahms, Sis lieders transcrits per a violoncel i piano i la Sonata per a clarinet i piano, op. 120 núm. 2 en transcripció per a piano i violoncel.

Ja al febrer de 2015, concretament el dijous 12 de febrer, serà el torn del duo format pels germans bessons Oliver i José Mª Curbelo, naturals de Las Palmas de Gran Canaria, que oferiran un recital a dos pianos amb obres de Brahms (Variacions sobre un tema de Haydn), Triana i Navarra d’Albéniz en transcripció de Granados, l’obra dedicada a tots dos de Carlota Garriga, directora d’estudis de l’Acadèmia Marshall durant més de trenta anys (Ensayo a dos), Scaramouche de Darius Milhaud i Lavapiés d’Albéniz, en transcripció per a dos pianos d’Alícia de Larrocha.

El 12 de març, la pianista japonesa Ayako Fujiki oferirà un recital pianístic amb obres de Mozart, Schumann, Mompou i dos fragments de les Goyescas de Granados: “Quejaso lamajayelruiseñor” i “Elamorylamuerte”.

El duo format per Raimon Garriga (piano) i Ramon Bassal (violoncel) tocaran la Sonata nello stile antico spagnuolo i la Serenade de Gaspar Cassadó, a més de l’Intermezzo de les Goyescas de Granados en un arranjament del mateix Cassadó, a més de la Sonata per a violoncel i piano en Sol menor de Serguei Rachmàninov en un concert que tindrà lloc el dijous 9 d’abril de 2015.

Alba Ventura interpretarà Beethoven el 7 de maig de 2015
Alba Ventura interpretarà Beethoven el 7 de maig de 2015

Altres cites ineludibles són les de la pianista catalana Alba Ventura, que oferirà tres de les més conegudes sonates de Beethoven: Clar de Lluna, La tempesta i l’Appassionata, en un recital pianístic que tindrà lloc el 7 de maig de 2015, o el concert del pianista madrileny Luis Fernando Pérez, que acaba de publicar en disc Noches en los jardines de España de Falla junt amb la Simfònica d’Euskadi, que interpretarà el proper 11 de juny de 2015 una selecció de fragments de les Goyescas de Granados, a més del recital de piano i veu protagonitzat per la mezzosoprano Marisa Martins i el pianista Mac McClure, amb obres de Massana, Turull, C. Garriga, Montsalvatge, Mompou, Gerhard, Debussy, Fauré i Poulenc, que clourà el cicle el 9 de juliol de 2015.

Les entrades als concerts tenen un preu de 15 euros (entrada lliure per als socis de l’Associació de l’Acadèmia de Música Granados-Marshall, amb preu especial reduït als alumnes de l’Acadèmia Marshall de 5 euros). Es poden reservar les entrades trucant al telèfon 93 218 77 23 o bé mitjançant correu electrònic: Acadèmia@granados-marshall.com.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter