Subscriu-te

Tercera temporada del cicle Misses Polifòniques a Barcelona

missa_polifonica_general

La tercera edició –aquesta temporada 2014-15– del cicle Misses Polifòniques a Barcelona (misses cantades a diferents esglésies de la ciutat en diumenge) ofereix un total de cinc celebracions, la primera de les quals ja va tenir lloc el diumenge 26 d’octubre a l’església del monestir de Pedralbes i va ser dedicada a la memòria de l’editor Jaume Vallcorba, un dels fundadors del projecte i recentment traspassat. En aquesta ocasió, el cor oficial del cicle, Barcelona Ars Nova, dirigit per Mireia Barrera, va interpretar la Missa Pro Defunctis de Johannes Ockeghem.

El calendari de la temporada presenta com a novetats la celebració de dos oficis el diumenge a la tarda a la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor (unes vespres de la Mare de Déu pels volts de Nadal i un ofici de Setmana Santa el Diumenge de Rams) i la programació d’una visió de les misses musicals molt més recent però igualment fascinant, com serà el cas de la Missa que Igor Stravinsky va escriure als anys quaranta del segle passat. Aquesta obra serà interpretada conjuntament amb un grup instrumental de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), institució amb què l’any passat es va iniciar la col·laboració.

Concretament, doncs, les quatre següents celebracions que integren la temporada 2014-15 seran el dia 14 de desembre a la basílica dels Sants Just i Pastor (19 h), amb obres de Palestrina, Victoria i Monteverdi (vespres de la Mare de Déu); el 22 de febrer al monestir de Pedralbes (12 h), amb la missa Aspice Domine de Cristóbal de Morales; el 29 de març novament a la basílica dels Sants Just i Pastor (19 h), amb la Passio secundun Joannem i motets de Tomas Luis de Victoria (ofici de Setmana Santa), i, finalment, el 14 de juny al monestir de Pedralbes (12 h), amb la Missa d’Igor Stravinsky.

Aquest cicle és organitzat per l’Associació Amics de les Misses Polifòniques , entitat que ha volgut recuperar una tradició que es remunta a l’edat mitjana i que denota la forta vinculació existent entre música i litúrgia fins a la primera meitat del segle XX; va ser iniciativa d’un grup d’intel·lectuals catalans liderats per músics com Josep Pons i Mireia Barrera, juntament amb Mn. Armand Puig –degà de la Facultat de Teologia de Barcelona i rector de l’església dels Sants Just i Pastor–, Santiago Bueno i el pare Jordi-Agustí Piqué OSB, monjo de Montserrat. El cicle de misses polifòniques té com a premissa imprescindible la qualitat de les interpretacions.

L’any passat es van poder sentir obres de Johannes Ockeghem (Missa “Mi-Mi” o Missa Quarti Toni), Orlando di Lasso (Missa Tous les Regretz), Joan Cererols (Missa en primer to a 4 veus), Victoria (Missa O magnum Mysterium) i Bach (Missa Brevis, en Fa major, BWV 233), misses que s’integren en la litúrgia habitual de l’ofici de diumenge.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter