Subscriu-te

Destacats i fins ara desconeguts concerts per a piano vinculats al patrimoni musical espanyol

Concerts per a piano de Narro, Martínez i Palomino

Orquesta Filarmonia Ibérica

Melani Mestre, piano

Natalia Borysiuk, violí

Hänssler Classics, 2021

El pianista i director Melani Mestre, després d’un intens treball musicològic, el 2016 va enregistrar aquests Concerts de Narro, Martínez i Palomino que l’any 2021 van ser finalment editats per Hännsler Classics. Són primers enregistraments mundials d’obres representatives del Classicisme espanyol, revistats i reconstruïts, com explica el propi Melani Mestre exhaustivament. El Concert del valencià Manuel Narro (1729-1776) va ser escrit l’any 1767. Procedent d’un manuscrit de la Col·legiata de Roncesvalls, respon a un estil galant i destaca pel lirisme; el propi Melani Mestre ha reconstruït la part del solista de l“Andante giusto” central.

La família de Mariana Martínez (Viena, 1744-1812) residia a la Marienplatz i tenia com a veïns il·lustres Metastasio, Porpora o Haydn, amb qui Mariana començaria a fer classes de música. Amb grans dots musicals, Mariana –que, com recorda Melani Mestre, va arribar tocar a quatre mans amb Mozart– rebria també lliçons de composició de Hasse i cant de Porpora. El seu Concert de piano en La major es conserva als arxius del Musikverein de Viena i respira les influències de Haydn i Mozart. Elegant en la musicalitat, bellíssim en les línies melòdiques, posseeix un lirisme que evoca la música de Johann Christian Bach.

Datat l’any 1785 i conservat a Lisboa (Biblioteca Nacional de Portugal), el Concert per a piano en Sol major del madrileny José Palomino té una clara influència mozartiana i manifesta una rítmica  d’aires espanyols al primer moviment. Obra de bellíssima orquestració i refinada en el pianisme, l’Orquesta Filarmonía Ibérica i Melani Mestre n’evoquen l’elegant classicisme. El Concert per a violí en Sol del propi Palomino, amb una eficient Natalia Borysiuk en el rol de solista, tanca aquest enregistrament interessant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter