Subscriu-te

Música de cambra de Lleonard Balada

Leonardo Balada
Ensemble Col Legno
Luis Fernández-Castelló, clarinet; Joan Sureda, piano; Pere Joan Carrascosa, violoncel; Òscar Oliver, piano; Marcos Sanjuan, violí
Dir.: Robert Ferrer
Obres de Lleonard Balada
Naxos, 2018

Lleonard Balada és la imatge d’una trajectòria força insòlita en el panorama musical català. Amb formació inicial a Barcelona, el seu trasllat de ben jove als Estats Units i la permanència professional a Nova York des d’aleshores l’han convertit en un dels nostres compositors de més projecció internacional i un pedagog prestigiós i alhora en un gran desconegut a Catalunya. I encara sort de l’estrena de l’òpera Cristóbal Colón a mitjan dels anys noranta al Gran Teatre del Liceu.

Ara arriba aquest CD de manera inesperada, una selecció de música de cambra de formats diversos que abasten més de mig segle de producció. La música de Balada es correspon a l’estètica avantguardista, per entendre’ns la que projectà els cursos d’estiu que se celebraven a Darmstadt a partir de la segona meitat de la dècada dels quaranta i durant la següent; com és ben sabut, una mena d’Eldorado de l’experimentació més radical, de la ruptura amb la tonalitat, de l’agosarament formal més imaginatiu, desbordat i anticonvencional. Era, per tant, música absent de preocupació emocional i, per tant, s’ha mogut sempre en circuits específics, especialitzats i exclusius al marge del món del business musical dominant.

En aquest CD tanmateix hom observa quelcom que ha estat fins a cert punt recurrent en alguns d’aquests creadors; una certa deriva cap a un melodisme en part transcendidor d’aquella radicalitat que ja ho havia donat tot. En aquest sentit, resulta indicatiu la composició Spiritual, per a violoncel i piano, que s’ha de considerar bella en un sentit estricte, datada quaranta anys més tard que Ballet City, la primera composició cronològica i del CD, sense que això suposi trencar la línia del conjunt del que s’ofereix.

Són composicions de gran dificultat interpretativa, de superació de problemes tècnics envitricollats, que en aquest cas resolen un conjunt especialitzat com és el valencià Col Legno que dirigeix Robert Ferrer, així com un quintet de solistes que es reparteixen algunes de les tretze composicions de què és format aquest CD de característiques tan poc habituals al mercat discogràfic.

Imatge destacada: Lleonard Balada

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter