Subscriu-te

Viatge marítim al Renaixement

Carles Blanch & Marc Clos

Viola de mar

Autoedició, 2023

La viola de mà és un instrument renaixentista que es podria considerar com un precedent de la guitarra. Carles Blanch la toca, i se n’ha fet construir una que fins i tot té nom, La Aldonza. L’hi ha fet el lutier Carlos González inspirant-se en unes restes trobades en un naufragi. I aquí comença l’aventura marítima d’un disc que navega entre moltes aigües.

Efectivament, Viola de mar és un treball fet a quatre mans, les del sonador de viola de mà Carles Blanch i el percussionista tot terreny Marc Clos, que han coincidit en diversos projectes vinculats a la música antiga i que ara han decidit nedar solcant els mars del Renaixement en un viatge arriscat, ja que a priori es diria que amb aquesta formació tan limitada no es pot arribar gaire lluny, però a posteriori es comprova que amb una instrumentació tan minsa, complementada per les veus dels dos protagonistes, es poden assolir metes inimaginables.

Amb la intenció de reivindicar la corda polsada renaixentista i de recrear –és a dir, crear a partir d’una partitura ja existent– unes obres que es resisteixen a ser oblidades, aquesta parella ha suposat un llibre imaginari trobat a alta mar i ha confeccionat un repertori que recala en diversos ports històricament i musicalment lligats al segle XVI, cadascun amb el seu color i la seva personalitat particular. Així, han recuperat peces de compositors com, entre d’altres, Joan Ambrosio Dalza, Adrian Le Roi, Josquin Després i Luis de Narváez, i les han agrupat en cinc capítols.

El viatge s’obre amb un tema anònim força popular, probablement de procedència musulmana, “Tres morillas m’enamoran”, i es tanca amb una cançó que sembla justificar l’esmentat periple marítim, l’adaptació al català d’una composició de Didier Le Blanc, “Els mariners”, on participa la bonica veu solista de Paula Caminals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter