Subscriu-te

David Alegret debuta al LIFE Victoria amb cançó catalana

El tenor barceloní debuta al Festival LIFE Victoria el proper 23 de novembre de 2017 a la Sala Domènech i Montaner de Sant Pau Recinte Modernista amb un intens programa de cançó catalana en què prenen una rellevància especial els textos musicats, tots de grans poetes de la literatura catalana: Josep Carner, Josep Maria de Sagarra, Jacint Verdaguer, Tomàs Garcés, Joan Maragall i Apel·les Mestres, entre d’altres. Abans de l’actuació tindrà lloc la presentació de la soprano Natalia Labourdette i la pianista Irune Liberal, corresponent al programa LIFE New Artists.

En aquest concert el tenor barceloní actuarà amb el pianista Albert Guinovart, que aquesta temporada és compositor convidat del Palau de la Música Catalana. Al concert que tindrà lloc al recinte modernista de Sant Pau, David Alegret interpretarà cançons del seu darrer volum discogràfic, Impressions de natura, editat per Columna Música, en què el cantant recull temes musicals sobre natura del Modernisme i Noucentisme català, enregistrat amb el pianista Daniel Blanch.

Un treball impulsat pel president de l’Associació Joan Manén, Daniel Blanch, que els darrers set anys ha dut a terme una ingent tasca de recuperació de repertori català d’autors contemporanis de Joan Manén, i del mateix violinista i compositor, i que acostumen a recuperar en concert al seu Cicle de Música Catalana. La col·laboració amb David Alegret en aquest cedé ha permès enregistrar vint-i-vuit cançons, vint-i-tres de les quals desconegudes fins al moment. Tot i això, reconeix que encara queda molt repertori per descobrir i enregistrar.

Al programa escollit per interpretar al concert del LIFE Victoria, el tenor cantarà també dues cançons del cicle Tànit d’Albert Guinovart, amb lletra del poeta Manuel Forcano. Es tracta d’un cicle que el compositor català va escriure per encàrrec d’un enamorat cap a la seva estimada, també cantant. El tenor ha escollit “Tu el mar, jo el blau” i “T’estim”, les dues peces amb les quals sent més afinitat. Alegret considera que Guinovart coneix molt bé la veu humana i la sap tractar molt bé –recordem que Albert Guinovart va treballar amb la Victoria de los Ángeles els darrers anys de la seva carrera com a concertista– i que té molta consciència de la importància de la paraula en la cançó de concert.

Pel que fa al repertori de cançó de concert d’autors del Modernisme i Noucentisme que el cantant interpretarà demà al LIFE Victoria, el tenor ha volgut oferir una representació variada de tot el ventall que ha treballat, entre el qual, Sis cançons de carrer amb lletra de Josep Maria de Sagarra i música d’Enric Morera que no apareixen al cedé esmentat i amb les quals començarà el concert. De Francesc Monserrat, un dels compositors menys coneguts dels presents al programa, oferirà el cicle Les estacions; quatre peces amb text de Josep Maria Navarro. També interpretarà tres cançons de Francesc Pujol, compositor injustament oblidat i figura clau de l’Orfeó Català tot i haver viscut sempre a l’ombra del seu fundador, Lluís Millet; entre les quals La ginesta, sobre el conegut poema de Joan Maragall. Completen el programa dues cançons de Joan Lamote de Grignon –el tenor té una especial predilecció per Les aranyes– i dues de Ricard Lamote de Grignon, el seu fill.

Però el “fet diferencial” del programa, com recorda el mateix David Alegret, són les cançons d’Eduard Toldrà amb què clourà el concert. El tenor ha escollit aquelles que més li “parlen”, entre les quals destaquen Canticel, Maig, Festeig o Cançó de comiat. Alegret destaca el talent inigualable, l’instint innat de Toldrà per posar la música al servei de la paraula, de forma que quan es canta és “com si estiguessis recitant una poesia”. Això fa que cada cançó de Toldrà t’arribi d’una manera especial. El tenor sent una especial afinitat vocal amb el repertori de Toldrà, entre el qual cal assenyalar també l’enregistrament d’El giravolt de maig per a Harmonia Mundi Ibérica sota la direcció d’Antoni Ros Marbà fa deu anys.

El cantant espera amb il·lusió aquesta cita al LIFE Victoria –un cicle que els darrers anys s’ha consolidat com una cita imprescindible per als amants del lied a casa nostra–, que constitueix el seu debut i també el d’Albert Guinovart en la programació. El testimoni de Victoria de los Ángeles, molt present en el record d’Albert Guinovart, que va col·laborar durant deu anys com a pianista repertorista de la cantant barcelonina, traspua la preparació d’aquest recital, ja que la cantant va ser una gran defensora de la cançó catalana, de la qual va ser intèrpret destacada.

Una escena de l’òpera Il burbero di buon cuore que el tenor va cantar al Gran Teatre del Liceu. Foto: Antoni Bofill.

Nous repertoris, nous projectes

El tenor català viu un moment de gran activitat concertística, en la qual comença a obrir nous repertoris, com el de determinades peces escrites per Benjamin Britten. De fet, el proper 1 de desembre de 2017 interpretarà la Cantata de sant Nicolau, op. 42 de Benjamin Britten a L’Auditori (Sala Oriol Martorell) junt amb l’Orquestra de Cambra Terrassa 48, sota la direcció de Xavier Puig. El cantant es mostra especialment il·lusionat perquè aquest concert implica tornar a col·laborar amb la família de la Coral Sant Jordi, el seu cor jove, L’Esquitx i L’Espurna, ja que ell va començar la seva vida musical a L’Esquitx quan era un nen.

Aquest mes de desembre també cantarà El Messies de Händel dels concerts participatius que organitza l’Obra Social “la Caixa” a Càceres i Sevilla, i després de festes iniciarà els assajos de Roméo et Juliette de Gounod, que pujarà entre el 14 de febrer i el 4 de març al Gran Teatre del Liceu, en què interpretarà el paper de Tybalt, en una producció que viatjarà després a Valladolid. A més, el tenor ja ha començat a estudiar el paper assignat a l’òpera L’enigma di Lea de Benet Casablancas, que s’estrenarà la temporada 2018-19 també al Gran Teatre del Liceu.

A final de la temporada 2017-18, concretament els dies 1 i 3 de juny, té previst debutar en el rol d’Orfeo corresponent al títol de Ch. W. Gluck Orfeo ed Euridice, en la versió per a tenor. Seran dues funcions al Teatro Victoria Eugenia de Sant Sebastià dins la temporada operística organitzada per Opus Lírica, que comptarà també amb la participació de la soprano Ainhoa Garmendia, directora de la companyia, que farà d’Euridice, i la soprano Alicia Amo, que farà d’Amor.

 

 

 

 

 

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter