Subscriu-te
,

En marxa el 37è cicle Els Orgues de Catalunya

Imatge de l’orgue de Montblanc
Imatge de l’orgue de Montblanc

Ja ha començat la 37a edició del cicle Els Orgues de Catalunya, que de juliol a setembre dona l’oportunitat d’escoltar vint-i-un orgues diferents d’arreu del país. Els concerts seran a càrrec d’organistes reconeguts, amb un programa especialment seleccionat d’acord amb les característiques singulars de cada instrument, tot oferint un ampli ventall de composicions, des de l’edat mitjana fins a l’actualitat i atorgant a la música catalana un lloc destacat.

Les poblacions incloses al cicle aquest 2017 són: Berga, Castelló d’Empúries, Torredembarra, Vielha, Cadaqués, l’Aleixar, Àger, Montbrió del Camp, Ulldemolins, Talarn, Montblanc, Girona, Vallmoll, Sitges, Torroja del Priorat, Barcelona, Vilafranca del Penedès, Riner i la Pobla de Cérvoles; i s’hi incorporen per primera vegada els orgues de Puigcerdà i la Gleva. Així, el cicle ofereix un millor equilibri territorial i estètic, amb una selecció d’instruments prou diversa en dimensions, èpoques i estils, del segle XVI al XXI, essent alguns un exemple de la tasca de construcció i restauració duta a terme pels tallers d’orgueneria de Catalunya. Un altre objectiu del cicle és oferir l’oportunitat d’escoltar instruments magnífics en llocs (moltes vegades pobles petits) on no s’acostumen a fer concerts.

El cicle va començar el 13 de juliol passat amb l’organista Juan de la Rubia, a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona, i el clausurarà Jordi Vergés el 9 de setembre al santuari de la Gleva (20 h). Fins avui ja han tingut lloc els concerts protagonitzats per Jordi Vergés (Cadaqués, 15 de juliol), Mercè Sanchis (santuari del Miracle, 16 de juliol), Pau Riuró i Aaron Ribas (Puigcerdà i Vallmoll, respectivament, el 22 de juliol) i Aaron Ribas (Sitges, 26 de juliol). Els propers concerts seran els dies 29 i 30 de juliol a l’Aleixar (21 h) i a la Pobla de Cérvoles (19 h), amb Carme Godall i Mercè Sanchis, respectivament.

L’organista Daniel Oyarzábal (vertical)
L’organista Daniel Oyarzábal

A l’agost destaca el concert de Daniel Oyarzábal, que actuarà a la catedral de Girona el 15 d’agost (20 h). Hi haurà onze concerts més, a càrrec de: Carme Godall (Àger, dia 5), Jordi Figueras (Torredembarra, dia 8, i Vielha, dia 19), David Malet (Talarn, dia 12, i Montblanc, dia 20), Pau Ruiró (Torroja del Priorat, dia 13), Izumi Kando (Ulldemolins, dia 14, i Montbrió del Camp, dia 18), Juan de la Rubia (Vilafranca del Penedès, dia 16) i Josep Maria Escalona (Berga, dia 26, i Castelló d’Empúries, dia 30).

Com a novetat, aquest any s’han presentat diverses activitats complementàries als concerts, com la presentació del projecte de nou orgue a la basílica de la Mercè de Barcelona (el 13 de juliol passat) i visites guiades obertes al públic a alguns orgues en finalitzar els concerts. Tots els concerts i les activitats són d’entrada lliure amb aportació econòmica voluntària.

El cicle Els Orgues de Catalunya va néixer el 1981, organitzat per la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de mostrar la riquesa i vitalitat del patrimoni organístic català i de donar visibilitat al llegat important d’orgues històrics i d’altres de factura més recent. Des de l’any 1994 l’organització recau en l’Associació Catalana de l’Orgue, amb la col·laboració i el patrocini de la Generalitat, l’Obra Social “la Caixa” i les diputacions de Girona i Tarragona.

Podeu veure aquí la programació detallada del cicle.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter