Subscriu-te

El 33è Festival Narciso Yepes d’Andorra, clàssic i modern de bracet d’intèrprets coneguts i reconeguts

Festival_Yepes_general_músics

El 33è Festival Narciso Yepes Ordino i Fundació Crèdit Andorrà tindrà lloc entre els dies 9 i 23 d’octubre a l’Auditori Nacional d’Andorra i a l’església parroquial d’Ordino, en el que és la cita musical més important de la temporada de tardor al Principat d’Andorra. Enguany seran cinc concerts, una proposta eclèctica per a tots els públics que lligarà clàssic i modern de bracet d’intèrprets coneguts i reconeguts.

En la parcel·la de la música clàssica, com és habitual, tindrà de protagonista l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA), que actuarà el divendres 16 d’octubre (21 h) a l’Auditori Nacional d’Andorra. L’ONCA interpretarà el programa Del romanticisme de Beethoven a la passió de Falla amb dos convidats de luxe: el director Ignacio Yepes –fill del mestre de la guitarra Narciso Yepes– i el prestigiós pianista Joaquín Achúcarro.

El pianista Joaquín Achúcarro. © Jean-Baptiste Millot
El pianista Joaquín Achúcarro. © Jean-Baptiste Millot

Obrirà la sessió el Concert per a piano núm. 5, en Mi bemoll major, op. 73, “Emperador” de Beethoven, una de les obres més emblemàtiques del repertori per a orquestra i piano i que s’interpreta per primera vegada al Principat. La segona part del concert se centrarà en El amor brujo de Manuel de Falla, amb motiu del centenari de la creació d’aquesta obra de gran popularitat. En aquesta ocasió, l’ONCA en presentarà la versió simfònica amb una orquestra de trenta-quatre músics.

D’altra banda, l’actuació de cambra arribarà a càrrec d’Els intèrprets de casa (ONCA Bàsic) el diumenge 18 d’octubre (església parroquial d’Ordino, 12 h), amb la qual es vol donar veu als artistes del país presentant dues formacions ben diferents, com són un quintet i un trio.

El concert s’iniciarà amb el Quintet amb clarinet, en La major, KV 581 de Mozart, obra que va escriure l’any 1789 dedicada al seu amic i clarinetista Anton Stadler, essent l’únic quintet amb aquest instrument compost per l’autor, conegut també com el Quintet Stadler. És una de les millors obres del repertori per a clarinet, molt popular per les seves melodies líriques, especialment en el segon moviment, que serà interpretada per quatre cordes de l’ONCA: Alexandre Arajol, violí; Francesc Planella, violí; Elias Porter, viola, i Jordi Claret, violoncel; així com el clarinetista Carles Pertegaz, vinculat a la vida musical del Principat.

El concert continuarà amb la Suite per a violí, clarinet i piano, op. 157b de Milhaud, interpretada pel trio format per Alexandre Arajol, Carles Pertegaz i Míriam Manubens al piano. L’obra se centra en el concepte de suite instrumental tradicional, amb diferents moviments, tot fent-hi contrastar els temes amb diferents estats d’ànim, propis de la música del compositor. El concert acabarà amb l’obra Trio per a violí, clarinet i piano de Gian Carlo Menotti, interpretada per la mateixa formació.

El Festival començarà el 9 d’octubre amb el mític grup de rock català Els Pets amb el seu espectacle Els Pets 3.0: gira de cambra per celebrar trenta anys de carrera musical. El grup, que actua per primera vegada a l’Auditori Nacional d’Andorra, comptarà amb una secció de corda i vent anomenada La Gran Orquestra Petita.

L’11 d’octubre, a l’Auditori Nacional d’Ordino, es veurà l’adaptació musical d’un dels contes populars més coneguts pels infants com és La rateta que escombrava l’escaleta. Es tracta d’un espectacle familiar en el qual la música i la dansa es combinen gràcies als personatges, que interpreten diversos estils, com ara claqué, country, swing, jazz, rock, disco-funky i tango.

La cantant israeliana Noa
La cantant israeliana Noa

El Festival el clourà la cantant israeliana Noa, una de les artistes internacionals més reconegudes, presentant el seu nou disc, Love Medicine, el primer àlbum d’estudi que publica des del 2009. El concert serà el divendres 23 d’octubre (21 h) a l’Auditori Nacional d’Andorra.

El Festival Narciso Yepes és organitzat pel Comú d’Ordino i la Fundació Crèdit Andorrà amb la finalitat de promoure la música de qualitat i dinamitzar la vida cultural i social del Principat d’Andorra. Va néixer l’any 1983 apadrinat pel mestre de la guitarra Narciso Yepes –i del qual pren el nom a partir del 1997, any del seu traspàs–, i n’és el director artístic el violinista andorrà Gerard Claret.

Les entrades per al 33è Festival Narciso Yepes Ordino i Fundació Crèdit Andorrà, que oscil·len entre els 10 i els 30 euros, es poden adquirir a www.festivalnarcisoyepes.ad,  a l’Oficina de Turisme d’Ordino i a l’Oficina Nacional de Turisme d’Andorra la Vella. Per a més informació: www.ordino.ad i www.fundaciocreditandorra.ad

 

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter