Subscriu-te

El Cicle d’Orgue de la Catedral de Barcelona combina artistes joves i noms consagrats a la 34a edició

Entre els mesos d’octubre i maig tindran lloc els vuit concerts d’una nova edició del Cicle d’Orgue de la Catedral de Barcelona. El director artístic, l’organista Juan de la Rubia, ha concebut una programació en què es combina la presentació de joves valors de l’orgue al costat d’alguns grans noms de l’instrument.

El cartell s’encetarà el 18 d’octubre amb un concert de Nadal Roig, organista mallorquí premiat amb el segon premi al Concurs Nacional d’Orgue de Burgos, una de les dues institucions amb les quals el cicle de la catedral té acord de col·laboració que es tradueix en la seva programació.

El 15 de novembre serà el torn de Luca Guglielmi, organista i clavecinista italià, professor de l’ESMUC i director assistent de Jordi Savall. El 20 de desembre hi actuarà el catedràtic d’orgue del Conservatori Superior de València Carlos Paterson i el 17 de gener hi tindrà lloc un concert d’orgue a quatre mans a càrrec de Pablo Márquez, organista de la catedral de València i la seva parella, Atsuko Takano, organista japonesa resident també a València i directora musical de l’església de Sant Nicolau d’aquesta ciutat.

L’altra institució que aporta cada any un organista a la programació del cicle de la catedral de Barcelona és el Centro Nacional de Difusión Musical (CNDM), a través del qual el 21 de febrer actuarà novament a la capital catalana l’organista i clavecinista francès Benjamin Alard, especialment conegut a Barcelona per haver interpretat fa poc la integral de la música de J. S. Bach al Palau de la Música.

El concert del 20 de març presentarà a la catedral Yves Rechsteiner, concertista suís, professor al Conservatori Nacional Superior de Lió i director artístic del festival Toulouse les Orgues de Tolosa de Llenguadoc.

I el 17 d’abril arribarà un dels concerts més singulars del cicle, el que protagonitzaran dos intèrprets veterans com són Montserrat Torrent i Guy Bovet. L’audició s’escaurà el dia exacte en què Torrent, degana dels organistes catalans i espanyols, farà noranta-vuit anys, i l’intèrpret suís i col·laborador seu Guy Bovet se sumarà a la celebració amb un programa que, sens dubte, girarà a l’entorn de la música ibèrica de la qual tots dos han estat professors.

Finalment, tancarà el cicle, el dia 15 de maig, l’organista uruguaiana Cristina García Banegas, deixebla –entre d’altres– de Montserrat Torrent, pionera en la recuperació de la música antiga a l’Uruguai i fundadora de l’Ensemble De Profundis.

L’orgue de la catedral de Barcelona és un dels més importants de Catalunya. Va ser construït el segle XVI, i després de diverses reformes va ser restaurat l’any 1994 per l’orguener Gabriel Blancafort. Té 57 registres repartits en quatre teclats i pedal. Gràcies a les seves mida i possibilitats, permet la interpretació de repertori de diferents èpoques i estils, tots presents en aquest cicle d’orgue, amb organistes de renom de diferents procedències i generacions.

Com cada any, els concerts seran els tercers dimecres de cada mes a les 20 h, amb entrada lliure.

Imatge destacada: © Adrià Soler Coll.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter