Subscriu-te

El cicle El Primer Palau permet debutar al Palau de la Música Catalana a 13 joves músics

Els membres del Trio Vasnier: Pedro López (flauta), Carmen Alcántara (arpa) i Samuel Espinosa (viola), guanyadors del Primer Palau 2015
Els membres del Trio Vasnier: Pedro López (flauta), Carmen Alcántara (arpa) i Samuel Espinosa (viola), guanyadors del Primer Palau 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aquest proper dijous, 6 d’octubre, comença la 21a edició del cicle El Primer Palau, que enguany donarà l’oportunitat de debutar a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana a tretze joves intèrprets de música clàssica amb l’actuació del pianista català Bernat Català i el Trio Arniches (viola, clarinet i piano). El cicle s’articula en quatre concerts, els dijous 6, 13 i 20 d’octubre i 3 de novembre. El concert de cloenda tindrà lloc el dimecres 30 de novembre, en què es repartiran els premis als guanyadors d’aquesta edició i hi actuarà el guanyador del 2015, el Trio Vasnier (trio de flauta, arpa i viola).

El jove pianista Bernat Català inagura el cicle El Primer Palau el dijous 6 d'octubre.
El jove pianista Bernat Català inagura el cicle El Primer Palau el dijous 6 d’octubre.

El cicle, que impulsa la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, compta per setzè any consecutiu amb el patrocini exclusiu de Mitsubishi Electric. Enguany presenta els pianistes Bernat Català i Daahoud Salim, el contrabaixista Joaquín Arrabal, el clavicembalista David Palanca, l’arpista Esther Piñol, el percussionista Noè Rodrigo, el Trio Arniches (Jorge Ripoll, clarinet; Paula Romero, viola, i Carlos Sanchis, piano) i el quartet de saxos Kebyart Ensemble (Pere Méndez, saxo soprano; Víctor Serra, saxo alt; Robert Seara, saxo tenor, i Daniel Miguel, saxo baríton). Aquests joves músics, procedents de diferents punts de l’Estat espanyol: País Valencià, Andalusia, Castella-Lleó i Catalunya, han estat escollits d’un total de 63 sol·licituds.

El Trio Arniches, format per Jorge Ripoll (clarinet), Paula Romero (viola) i Carlos Sanchis (piano) actuarà el dijous 6 d'octubre.
El Trio Arniches, format per Jorge Ripoll (clarinet), Paula Romero (viola) i Carlos Sanchis (piano) actuarà el dijous 6 d’octubre.

El programa d’aquesta edició presenta un repertori molt variat, en correspondència amb la varietat de formacions escollides. Hi destaquen les obres dels segles XX i XXI, des de Paul Hindemith a György Ligeti, passant per Arvo Pärt, Hèctor Parra, Morton Feldman, o també Edison Denisov i Erwin Schulhoff, entre d’altres. Cal remarcar l’estrena absoluta de Deep web d’Adrián García Planells (1990), encàrrec del Trio Arniches, així com la interpretació d’una obra d’Ignacio Brasa (1981) per a clavecí, encàrrec del clavecinista David Palanca, i la interpretació d’Omaggio de Bernat Català (1993), a càrrec del mateix autor. També és ressenyable la programació de diverses obres de Salvador Brotons, compositor convidat del Palau de la Música Catalana la temporada 2016-17. Al seu costat, també hi tindran un espai destacat Mozart, Schubert, Bach, Fauré, Falla o Granados.

Un cicle-concurs pioner a l’Estat

A més del debut a la sala modernista en condicions professionals, el cicle ofereix l’incentiu del Premi El Primer Palau, dotat amb 5.000 euros, i si s’escau un segon premi de 2.500 euros, o dos accèssits de 1.250 euros cadascun. Uns premis que són designats pel jurat, format en aquesta ocasió per Manel Valdivieso, director d’orquestra; Josep Fuster, clarinet; Enrique Bagaría, pianista; Àlex Robles Fitó, coordinador de Catalunya Música, i Mercedes Conde Pons, coordinadora del cicle El Primer Palau. A aquests guardons, s’hi afegeix el Premi de la Crítica, dotat amb 1.000 euros, destinats a comprar material musical, amb un jurat format pels crítics musicals Josep Barcons, Xavier Chavarria, Javier Pérez Senz, Jorge de Persia i Xavier Pujol.

L'arpista catalana Esther Piñol participarà al Primer Palau amb l'acompanyament puntual de Ferran Carceller a la marimba.
L’arpista catalana Esther Piñol participarà al Primer Palau amb l’acompanyament puntual de Ferran Carceller a la marimba.

Addicionalment, per afavorir la projecció internacional dels guardonats, Catalunya Música atorgarà per quart any consecutiu un premi a un dels guanyadors, que consistirà en la promoció internacional a través de la xarxa de la Unió Europea de Radiodifusió. Per segon any també es concedirà el Premi Joventuts Musicals de Catalunya, al millor intèrpret d’obra d’autor català, i que consisteix en la participació en el cicle Xarxa de Músiques.

El Primer Palau s’ha consolidat com una de les plataformes més sòlides que els joves músics poden trobar per gaudir de les primeres experiències de concert, amb les màximes condicions de rigor i professionalitat. Alhora, el cicle esdevé un aparador de l’excel·lència musical de les generacions emergents de joves intèrprets. Artistes amb trajectòries professionals tan reconegudes com Javier Perianes, Enrique Bagaría, Juan de la Rubia, Daniel Ligorio, Cuarteto Quiroga, Pau Codina o José Menor van debutar al Palau gràcies a aquest cicle i actualment són convidats habituals de la programació pròpia de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana.

Com a novetat, enguany els abonats al cicle El Primer Palau podran gaudir d’una trobada amb els músics al final del concert i damunt de l’escenari del Palau per tal de conèixer-los i fer-los preguntes sobre la seva actuació i la seva trajectòria i totes aquells dubtes i curiositats que hagin sorgit durant el concert. Una activitat que potencia la proximitat i complicitat entre el públic i els joves artistes.

Les entrades individuals als concerts tenen un preu de 12 Euros i l’abonament té un preu especial de 30 Euros en la compra per internet o a taquilla.

 

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter