Subscriu-te

El compositor català Guillem Góngora guanya el Premi Joan Guinjoan 2018

El 17è Premi Internacional Joan Guinjoan per a Joves Compositors, corresponent al 2018, convocat per l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell, ha estat atorgat al compositor català Guillem Góngora per la seva obra Processus, un treball realitzat amb harmonies espectrals i material generat per ordinador. El jurat d’aquesta edició, format pels compositors Clarence Barlow, José Río‐Pareja, Bernat Vivancos, Fèlix Pastor i Eduard Resina, va adjudicar el premi per majoria, tot destacant també “l’alta qualitat” de la seixantena d’obres presentades, procedents de vint-i-tres països. Aquesta diversitat dels participants confirma la projecció internacional que el guardó ha assolit des dels seus inicis.

La mort del compositor català Joan Guinjoan el dia 1 de gener passat ha marcat aquesta edició del Premi que du el seu nom. L’ESMUC, que va mantenir sempre un estret vincle amb Guinjoan, vol commemorar enguany la qualitat de la seva obra i la seva figura. És per aquesta raó que l’obra de Guillem Góngora serà estrenada per formacions de l’ESMUC en un concert d’homenatge a Guinjoan, a la Sala 2-Oriol Martorell de L’Auditori el proper 20 de maig. El grup instrumental BCN216 serà l’encarregat d’interpretar Processus.

En Processus, composta el 2016, Guillem Góngora buscava reflectir la necessitat d’exploració musical, i això el va portar a experimentar amb material generat amb ordinador. L’obra s’estructura en cinc textures diferenciades, que, en paraules de l’autor, “es veuen afectades per processos de transformació que les encadenen i les uneixen com si es tractés d’un trencaclosques”.

Guillem Góngora, nascut a Barcelona, va començar el títol superior a l’ESMUC el 2012, després de superar les proves d’accés, en què obtingué la primera plaça en l’especialitat de composició, i en la qual s’ha format amb compositors com Bernat Vivancos o Mauricio Sotelo. Paral·lelament als estudis de composició, Góngora ha desenvolupat les habilitats pianístiques amb Xavier Barbeta i Xavier Pardo. Ja com a graduat –amb matrícula d’honor per l’ESMUC–, i seguint el seu interès per l’electrònica, el 2017 va començar el màster Music Design a l’HKU University of the Arts d’Utrecht, tot centrant-se en les possibilitats d’integració entre instruments acústics clàssics i electrònica en viu.

Aquest concurs de composició té com a objectius estimular i donar suport a la creació actual entre les noves generacions de compositors i compositores, així com facilitar l’estrena i divulgació de les obres guardonades. La dotació del premi és de 3.000 euros i l’obra guardonada, a part de ser estrenada des de l’ESMUC, té la possibilitat de ser enregistrada i editada en disc per la mateixa Escola. L’organització també pretén que aquest guardó sigui una empenta per impulsar Catalunya com a promotora de cultura i creació musicals. A més, el Premi respon a la necessitat d’establir un marc per a la creació de noves obres en una diversitat de tendències, estils i formacions instrumentals.

Imatge destacada: Guillem Góngora

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter