Subscriu-te

El compositor Roberto Sierra guanya el Premi SGAE Tomás Luis de Victoria 2017

Roberto Sierra. ©Virginia Sierra

El compositor Roberto Sierra (Vega Baja, Puerto Rico, 1953) ha estat el guanyador del XVI Premi SGAE de la Música Iberoamericana Tomás Luis de Victoria, dotat amb 20.000 euros i que convoca la Fundació SGAE des de l’any 1996. El premi s’atorga amb la finalitat de reconèixer públicament un compositor viu per haver contribuït substancialment a l’enriquiment del patrimoni musical dels pobles iberoamericans a través de la seva obra creativa.

El jurat d’aquesta edició –integrat per Tomás Marco, Consuelo Carredano, Teresa Catalán, José Ramón Encinar i Iván César Morales– va concedir-li el premi “en atenció a la qualitat i la varietat de la seva obra, la qual conjuga les tècniques actuals amb l’essència de les músiques del Carib i constitueix una aportació personal a tots els gèneres de la música”.

Per a Roberto Sierra, “rebre aquest premi ha estat una veritable sorpresa i una mica aclaparador”, i afegeix que el guardó és un “reconeixement al treball creatiu” i ofereix “aquest suport tan necessari per sostenir la difícil i, a vegades, precària tasca dels compositors”. El compositor porto-riqueny va estudiar composició al Conservatori de Música i a la Universitat de Puerto Rico i va ampliar coneixements en algunes de les escoles de música més prestigioses d’Europa, com el Royal College of Music de Londres o la Hochschule für Musik d’Hamburg. En les composicions conjuga els preceptes de la música contemporània, però sense oblidar les seves arrels culturals del Carib.

Músic multidisciplinari, autor de més d’un centenar d’obres per a orquestres, concerts, música de cambra i també per a petits conjunts i solistes, nominat en dues ocasions als Premis Grammy com a millor composició contemporània, acaba d’estrenar Graffiti, una peça encarregada per la Fundació Ernst von Siemens que va interpretar Sigma Ensemble a Xile, així com Montuno en forma de chacona, obra per a Silvia Márquez, proposada pel Festival Internacional de Música Española Manuel de Falla. Actualment treballa en unes cançons dramàtiques sobre el personatge de Carmen Miranda per a la St. Luke’s Chamber Orchestra de Nova York i en un cicle per a baríton i piano titulat 33 Sueños, amb poemes de Juan Carlos Garvayo, que s’estrenarà a Sevilla el proper mes de març.

Des de la creació, han rebut aquest premi el cubà Harold Gramatges (1996), el català Xavier Montsalvatge (1998), el peruà Celso Garrido-Lecca (2000), el veneçolà Alfredo del Mònaco (2002), el català Joan Guinjoan (2004), el brasiler Marlos Nobre (2005), l’aragonès Antón García Abril (2006), l’argentí Gerardo Gandini (2008), el basc Luis de Pablo (2009), el cubà Leo Brouwer (2010), el català Josep Soler (2011), el mexicà Mario Lavista (2013), l’argentí Alcides Lanza (2014), el català Xavier Benguerel (2015) i el madrileny Tomás Marco (2016).

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter