Subscriu-te

Funktion + Frames Percussion: Alvin Lucier

El nostre entorn bull ple de música. Una imponent xarxa de músics omple la temporada de propostes interessants i necessàries. Cada mes, l’RMC us en presenta una i us convida a descobrir-la.

Per Miquel Gené

Funktion + Frames Percussion: Alvin Lucier

Sampler Sèries. Fundació Antoni Tàpies. Dissabte, 13 de gener de 2018, 20.00 h.

Funktion i Frames Percussion són dues de les formacions punteres del panorama musical català amb una característica comuna: es dediquen a la interpretació de música d’autors moderns. Els seus camins van quedar lligats al concert d’estrena de Frames Percussion, el 2014, al cicle Noves Músiques de la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona. Jonathan Brown i Erica Wise van quedar impressionats per la seva interpretació de The so-called laws of nature de David Lang. (Una obra que el mateix conjunt ha deixat enregistrada amb el segell Neu Records.)

Funktion és una formació de corda variable. Els membres fundadors en són Jonathan Brown, Erica Wise, Vera Martínez i Lluís Nacenta. “Funktion cobreix la necessitat que tenim de tocar música que correspon al nostre temps, a les necessitats d’avui dia”, ens explica Brown. Una música que, més que aportar respostes, els permet posar-ho tot en qüestió: “Quina és la funció d’un concert? ¿I la forma d’una obra? ¿Ha de tenir una estructura tancada? ¿Forts contrastos? ¿Hi ha d’haver melodia? Tot són possibilitats i no podem negar-nos-en a cap”.

Frames Percussion, per la seva banda, és un col·lectiu de percussió adaptable a cada situació. Des de la seva fundació l’any 2014 no ha parat de proposar projectes interpretatius emfatitzant sempre el seu esperit de divulgació i la voluntat de crear referents culturals actuals per a les noves generacions. Ells mateixos expliquen de manera senzilla la complexitat del projecte: “Fem música per a percussió de compositors que estan vius. És una manera molt senzilla d’explicar-ho, poc pretensiosa i que tothom pot entendre”.

El moment en què els dos grups es trobaran a un escenari ha arribat. Serà aquest dissabte, 13 de gener, a la Fundació Antoni Tàpies, de bracet del cicle Sampler Sèries de l’Auditori de Barcelona. El seu director artístic, Santi Barguñó, sempre atent a tot allò que es mou dins i fora del país, ha decidit unir-los al voltant de la figura del compositor nord-americà Alvin Lucier. Lucier ha centrat bona part del seu treball a estudiar el funcionament de la percepció auditiva, com aquesta es relaciona amb les propietats físiques del so i allò que en resulta: interferències, reverberacions, emmascaraments, construcció de l’espai, etc. En el concert podrem experimentar-ho de diferents maneres.

Funktion mostrarà de quina manera percebem la distància entre diferents sons a Disappearances, obra en la qual els quatre músics parteixen d’un mateix so que a poc a poc varien, tot produint xocs harmònics amb efectes sorprenents. Un fenomen similar el viurem a Still and moving lines of silence in families of hyperbolas (part II), en la qual els dos violinistes de Funktion interactuaran amb dos oscil·ladors. A Group tapper els músics del quartet exploraran la relació sonora entre diferents parts del seu instrument i l’espai que ens envoltarà a tots.

Frames Percussion també explorarà l’espai circumdant a Vespers: els quatre percussionistes faran servir dispositius d’ecolocalització per generar una imatge sonora de l’espai que ens envolta. I a Music for gamelan instruments, microphones, amplifiers and loudspeakers els músics jugaran amb els acoblaments que es produeixen al bucle que genera un micròfon posat davant d’un altaveu. Els percussionistes extrauran els sons originals de diferents instruments del gamelan javanès i seran els membres de Funktion els qui manipularan la microfonia.

Jonathan Brown ens convida al seu concert: “Us convidem a escoltar aquesta música sense prejudicis, amb la ment oberta i disposats a viure-la. És una experiència que només pot aportar riquesa a la nostra capacitat d’escoltar música i que ens pot fer millors oients en qualsevol altre àmbit”. Amén.

Programa del concert:

Alvin Lucier

  • Group tapper ** (2004)
  • Disappearances ** (1994)
  • Still and moving lines of silence in families of hyperbolas (part II) ** (1983)
  • Music for gamelan instruments, microphones, amplifiers and loudspeakers ** (1994)
  • Vespers ** (1968)
  • ** Estrena nacional

Més informació:

http://samplerseries.blogspot.com.es

https://www.framespercussion.com

http://www.ensemblefunktion.com

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter