Subscriu-te

El FeMAP porta la música antiga a 14 municipis dels Pirineus en 28 concerts

Ensemble Diatessaron

El Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP), que tindrà lloc del 12 de juliol al 25 d’agost de 2012, va ser presentat ahir en la seva segona edició, amb la presència del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, el ministre de Cultura del Govern d’Andorra, Albert Esteve, i els alcaldes de la Seu d’Urgell, Albert Batalla; Tremp, Víctor Orrit; i dels municipis de Berga, Juli Gendrau; Avià, Patrocini Canal, i la Torre de Cabdella, Josep Maria Dalmau.

El conseller de Cultura de la Generalitat catalana va declarar que el FeMAP “és un gran projecte, atès que el país es construeix des de centralitats diverses”. El conseller va destacar el gran salt qualitatiu que ha realitzat el FeMAP en aquesta segona edició i en va remarcar el caràcter estratègic i de país com a principals elements distintius. “Aquest festival, si bé es produeix al Pirineu, per a nosaltres té una dimensió nacional.” En aquest sentit, la voluntat dels municipis col·laboradors del FeMAP és clara: “Volem donar a conèixer el nostre territori a nous públics, tant del nostre país com de fora de Catalunya. I volem fer-ho d’una manera molt concreta, a través de la música antiga. Aquest element és clau per promoure l’economia turística de les nostres comarques.” En la seva segona edició, el FeMAP inclourà un total de vint-i-vuit actuacions programades a catorze municipis del Pirineu català. En tan sols un any, el Festival ha ampliat el nombre de poblacions participants gràcies a la incorporació de Berga, Avià, Puigcerdà, Ordino, Ribes de Freser i el Pont de Suert i, d’aquesta manera, s’estén en el territori cap a Andorra, l’Alta Ribagorça, el Berguedà, el Ripollès i la Cerdanya.

Intonationes

Enguany el FeMAP afegeix un nou atractiu a la seva graella de programació i comptarà amb un país convidat, que aquest 2012 serà Euskadi, gràcies a la col·laboració establerta entre el Festival i l’Institut de Cultura Basca Etxepare. La participació d’Euskadi permetrà al públic del FeMAP gaudir de tres repertoris diferents de compositors bascos al llarg de nou concerts que es realitzaran en un total de sis municipis. Es podrà sentir música de Juan de Anchieta, Juan García de Salazar a càrrec de les formacions Intonationes i La Grande Chapelle –que fundà i dirigeix el català Albert Recasens. L’Ensemble Diatessaron, provinent del País Basc, oferirà l’espectacle Le Basque, un espectacle inèdit de música i dansa del segle XVIII que expressa l’estreta vinculació entre el caràcter de la dansa teatral barroca i l’estil dels balls tradicionals.

La Coral Polifònica de Tremp amb la Camerata Sant Cugat

El president de l’Associació Festival de Música Antiga dels Pirineus, Miquel Colom, va comentar les línies més destacades a nivell artístic d’aquesta segona edició del Festival, que té “una marcada vocació pública que es fa evident en la programació, formada per noms de referència en la interpretació de la música antiga d’àmbit internacional, però també gràcies a la suma de formacions locals i de proximitat que presenten els seus projectes en el marc del FeMAP”. Segons Colom, el Festival “no pot donar l’esquena al territori i és per aquest motiu que integra formacions musicals nascudes a casa nostra”. Així doncs, en aquesta segona edició actuarà el Cor de Cambra Caterva, fundat a la Seu d’Urgell fa trenta anys, especialitzat a recuperar obra medieval i del Renaixement, com la de Joan Brudieu, mestre de capella de la Seu d’Urgell que també figura en el programa que interpretarà el cor. També hi actuarà la Coral Polifònica de Tremp, junt amb la Camerata Sant Cugat, amb un programa dedicat a l’obra de l’escola policoral polifònica –Palestrina, Victoria, Allegri– i especialment Giovanni Gabrieli, de qui es commemora el 400 aniversari de la mort.

El Festival inclou igualment l’espectacle “Vivaldi: versió original”, que interpretaran el Cor Vivaldi, el Cor Infantil Amics de la Unió i l’Orquestra de Cambra de Granollers; el concert de l’Orquestra Barroca Catalana amb les veus de la soprano Raquel Andueza i el baix Pau Bordas, amb obres de Manuel i Josep Pla, i així mateix la reposició de la primera producció del FeMAP, El Sarao de la Chacona, que inclou l’obra de Joan Araniés a càrrec de la formació Nuevo Sarao.

Vittorio Ghielmi i Luca Pianca

En l’àmbit internacional, destaca la presència de l’European Union Baroque Orchestra, amb un concert titulat “Dance des Zéphyrs” que inclou obres de Jean-Féry Rebel, Marc Antoine Charpentier i Jean-Philippe Rameau; el duo Ghielmi (viola de gamba) i Pianca (llaüt), que interpretaran obres de compositors del regnat de Lluís XIV, com Marin Marais, i la presència de la Camerata Boccherini, que interpretarà obres de Boccherini i Haydn.

Enguany el FeMAP torna a publicar un cedé amb una selecció d’obres i interpretacions dels músics que integren el cartell. Com a novetat de l’edició 2012, cal destacar la creació dels Amics del FeMAP i l’articulació d’un seguit de descomptes en la compra d’entrades anticipades i per a determinats col·lectius, així com també l’oferta de paquets turístics que combinen les entrades als concerts amb ofertes hoteleres, gastronòmiques i culturals. El preu de les entrades individuals és únic, 20 euros, o 16 euros en venda anticipada. El Festival, amb un pressupost total de 315.000 euros, rep una aportació de l’ICEC de 87.400 euros.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter