Subscriu-te

La proposta musical del Festival Grec torna més eclèctica que mai

Jordi Savall i Hespèrion XXI
El Festival Grec2012 hapresentat la programació completa d’aquesta edició, basada en la innovació i la interdisciplinarietat com a línies d’actuació –i de les quals ja hem parlat a la Revista–, amb propostes molt diverses en música, teatre, dansa i circ. L’oferta musical no presenta grans novetats i Carles Santos, Pascal Comelade i la Coral Cantiga repeteixen com a figures tradicionalment presents al Grec. La música clàssica tindrà el seu petit espai al Festival amb l’actuació de Jordi Savall i Hespèrion XXI amb el concert “Sarajevo, diàleg de les ànimes” en què fa el seu propi homenatge al sons actuals que s’escolten als Balcans, vint anys després del setge viscut a la ciutat de Bòsnia i Hercegovina. L’anunci de la seva participació al Grec arriba just el dia després del lliurament a Jordi Savall del Leónie Sonning Music Prize 2012, considerat el Premi Nobel de la música.

Carles Santos participarà per partida doble al Grec 2012. En aquesta edició s’estrenarà el seu espectacle Cantúria cantada, amb la participació del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i en coproducció amb el Festival Temporada Alta, a més de ser un dels autors d’El run-run del Nyigo-Nyigo, espectacle interpretat amb l’Orquestra Mecànica de la França, juntament amb Pascal Comelade, Pierre Bastien i Joan Saura. Comelade, músic prou conegut pel Grec, formarà part també de la inauguració del Festival l’1 de juliol, en un concert al Teatre Grec amb la Cobla San Jordi-Ciutat de Barcelona. El Festival celebrarà els 50 anys de la Coral Cantiga i oferirà el ja tradicional concert de la Banda Municipal de Barcelona, que aquest any interpreta l’obra L’home armat de Karl Jenkins, sota la direcció de Salvador Brotons amb la Coral Càrmina. La proposta musical compta, a més, com a novetat principal, amb el cicle Off the Record, que oferirà, a la carpa HUB, l’oportunitat d’escoltar de ben a prop artistes amb un repertori inusual i des d’estils diversos, tot completant una programació musical eclèctica que inclou Esperanza Spalding, Jane Birkin o Omar Farouk i Tomatito, entre d’altres.

El Festival Grec 2012 presenta, de l’1 al 31 de juliol, un total de 68 espectacles, dels quals 26 són coproduccions i 34 estrenes absolutes, d’acord amb la quota del 50% que el nou director, Ramon Simó, vol aconseguir amb les noves línies d’actuació, a fi de donar la mateixa força a la nova creació que als espectacles d’èxit, tal com s’esdevé amb la combinació d’espectacles nacionals i internacionals –un 45% aproximadament de propostes internacionals en total. Amb un pressupost molt similar al de l’any passat –una reducció només del 5%–, el Festival Grec continua tenint l’eix central en les propostes escèniques de teatre i dansa, en què destaquen la presència de companyies internacionals com la de Marie Chouinard o She She Pop i els seus pares i la revisió del Don Giovanni de Mozart feta per David Marton. A més, el Teatre Lliure acollirà la particular proposta de Calixto Bieito per a El gran teatro del mundo de Calderón de la Barca, convertida en una cantata experimental en què es barregen teatre i òpera. Altres propostes destacades són l’espectacle de dansa Poppea//Poppea de Gauthier Dance inspirat en Monteverdi o l’estrena de l’obra teatral À la ville de… Barcelona de Joan Ollé i la col·laboració musical de l’Auditori de Barcelona.

Com ha destacat el nou director del Grec en aquesta primera edició seva, “vivim en un món amb una realitat canviant i problemàtica i volem que tot això quedi reflectit en aquesta i posteriors edicions del Festival”. Es reforça, doncs, el compromís del Grec amb la utilització de mitjans expressius contemporanis i la cerca de la mutidisciplinarietat, “no només en la programació de diverses disciplines, sinó també d’espectacles que internament barregin diverses expressions artístiques”. A més, tot això es combina amb un fort projecte participatiu que defensa que “al públic s’arriba no només per l’exhibició d’espectacles, sinó també per això que els francesos denominen «mediaci󻔸 tot potenciant-se tant públics com professionals amb nous formats i activitats paral·leles. Es pot consultar tota la programació en detall i adquirir les entrades al web del Festival Grec 2012: http://grec.bcn.cat/.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter