Subscriu-te

El Festival Bayreuth 2012 arriba al Liceu

El Festival Bayreuth (Alemanya) arriba al Gran Teatre del Liceu de Barcelona amb tota l’Orquestra i Cor del Festival per interpretar, amb els mateixos solistes que han cantat aquest mes d’agost a Bayreuth, tres dels grans títols de Richard Wagner: Der fliegende Holländer (1 i 4 de setembre), Lohengrin (2 i 5 de setembre) i Tristan und Isolde (6 de setembre), tots tres en versió de concert.

Així, el Festival comença amb L’holandès errant –amb les veus de Franz-Josef Selig, Ricarda Merbeth i Michael König–, sota la direcció de Sebastian Weigle, i continua amb Lohengrin –amb les veus de Wilhelm Schwinghammer, Klaus Florian Vogt, Annette Dasch i Susan Maclean, en dues funcions alternes–, també sota la direcció de Weigle, i es clourà amb Tristan und Isolde –amb les veus de Robert Dean Smith, Robert Holl, Iréne Theorin i Jukka Rasilainen–, sota la direcció de Peter Schneider.

El Festival creat per Richard Wagner l’any1876 ala ciutat de Bayreuth, ha finalitzat enguany el proppassat 28 d’agost i ha sortit del seu marc en comptades ocasions. Barcelona, ciutat de gran afició wagneriana, serà la segona vegada que l’acull, en gaudir l’any 1955 de la primera visita, fet que va significar un gran esdeveniment cultural internacional. El número 329 (setembre-octubre 2012) de la «Revista Musical Catalana» (a punt de sortir al carrer) dedica el seu Dossier al Festival Bayreuth a Barcelona del 1955, amb sengles articles que expliquen i contextualitzen aquell esdeveniment destacat a la ciutat.

Actualment les directores del Festival de Bayreuth són Eva Wagner-Pasquier i Katharina Wagner, besnétes del compositor. Katharina Wagner, gestora actual del Festival i directora d’escena, va ser a Barcelona el març passat per presentar el Festival a Barcelona. Katharina Wagner, va defensar que Barcelona és una de les ciutats predilectes del Festival de Bayreuth per la seva afició a la música de Wagner i el seu públic compromès, i va comentar que les representacions del Festival Bayreuth comptaran amb els millors cantants i els millors músics disponibles a Alemanya.

Així mateix, preguntada pels seus propers compromisos com a directora d’escena, va anunciar que l’any 2015 farà Tristany i Isolda al Festival de Bayreuth i que, entre les propostes per a la commemoració del dos-cents aniversari del seu besavi, hi ha prevista una col·laboració amb l’Òpera de Leipzig per presentar a Bayreuth les tres primeres òperes del compositor: La prohibició d’estimar, Les fades i Rienzi. Tanmateix, aquestes no podran ser representades a la sala principal ideada per Wagner, ja que, per desig exprés del compositor i tal com manen els estatuts del Patronat del Festival de Bayreuth, al teatre principal del Festival només es poden representar les òperes de Wagner que van de L’holandès errant fins a Parsifal.

La presència del Festival Bayreuth a Barcelona donarà el tret de sortida dels actes de celebració del Bicentenari Wagner que es realitzarà durant tota la temporada 2012-13.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter